)
Kryddig ugnsbakad kyckling med ris
90 min
4
portioner
Detta är en rätt som näst intill sköter sig själv i ugnen. Den är perfekt att tillaga när du ska ha hem folk på middag.
Du behöver
1 gul lök
20 g färsk bladpersilja
2 tomater
4 kycklingklubbor
1 msk Vegeta (allkrydda från Balkan, går även att ersätta med grönsaksbuljong)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1⁄2 dl solros- eller rapsolja
1 kycklingbuljongtärning
7 1⁄2 dl kokt vatten
3 1⁄2 dl rundkornigt ris (risottoris)
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
Skala och finhacka löken.
Finhacka persiljan och skär tomaterna i mindre bitar. Lägg i en ugnssäker form, cirka 30 × 40 cm.
Lägg kycklingklubborna i en bunke och krydda med Vegeta.
Salta och peppra, vänd sedan runt ordentligt.
Lägg dem sedan i formen/kastrull, ringla över olja och gnid in i kycklingen.
Baka tillsammans i mitten av ugnen i cirka 30-35 minuter.
Koka upp vattnet, lägg i buljongtärningen och låt den lösas upp.
Ta ut kycklingklubborna ur ugnen och lägg dem på en tallrik. Häll ner riset och buljongen i formen och rör runt, smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Lägg sedan tillbaka kycklingen i formen/kastrullen. Se till att buljongen täcker riset med cirka 1 centimeter.
Tillaga mitt i ugnen i 20–25 minuter. Koktiden för ris kan variera beroende på sort, så om det känns torrt utan att vara färdigt, tillsätt lite mer vatten och baka en stund till.
Sänk värmen på 175 grader och baka ytterligare 20-25 minuter ( tillagningstiden för riset kan variera beror på rissort du använder ). Eventuell kan du tillsätta lite mer vätska om riset inte känns klart.