)
Mandel- och rabarberkaka (med Mascarpone & rabarbercurd)
En saftig glutenfri mandelkaka med rabarber i toppad med syrlig rabarbercurd och krämig Mascarponetopping.
Mandelkaka (8 bitar)
Du behöver
100 g smör
2 st ägg
1½ dl socker
3 dl mandelmjöl
1½ dl potatismjöl
½ tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
50 g rabarber
Smör till formen
Gör så här
Sätt ugnen på 160 grader och smörj en form, ca 1½ liter, noggrant med smör.
Smält smöret och blanda med mjölken.
Vispa samman ägg och socker.
Blanda mandelmjöl, potatismjöl, vanilj och bakpulver och tillsätt. Vispa samman.
Skölj och finhacka rabarbern.
Fördela smeten i formen och knacka den mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
Strö över rabarbern, se till att rabarbern inte rör formens kanter.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr.
Låt svalna i formen i tio minuter. Skaka sedan försiktigt loss kakan från formen och vänd upp på ett galler. Låt svalna under bakduk.
Topping
Du behöver
100 g Mascarpone
½ dl florsocker
1-2 dl rabarbercurd
Gör så här
Blanda Mascarponeost med florsocker.
Bred på det mesta av rabarbercurden jämnt ovanpå kakan.
Spritsa eller bred ut Mascarponekrämen ovan på curden och klicka ut resten av curden ovanpå.