365 dagars öppet köp

Fri frakt över 500 kr*

Köksglädje sedan 2005

Napolitansk pizzadeg

Napolitansk pizzadeg

För att lyckas med den här pizzadegen behöver du tid och tålamod. För när det kommer till napolitanskpizza finns inga fusk om du vill få till den perfekta degen. Hemligheten är att degen behöver jäsa och vila ordentligt för att hinna utveckla dom där typiska luftbubblorna.

Du behöver

För 6 degbollar (pizzor) á 250 gram, använd följande: 

  • 920 gram Tipo 00 mjöl 

  • 552 gram Vatten  

  • 28 gram Salt  

  • 1,6 gram Jäst 

Gör så här

  1. Börja alltid med vattnet och här ska det vara kallt vatten. Tillsätt sedan saltet och lös upp det.

  2. Därefter är det dags att väga och inte mäta. Kanske låter det märkligt men vikten är viktig så utgå från gram, precis som det står i ingredienserna, och inte i dl. 

  3. Häll i 10% av mjölet och rör det till en slät smet. På detta vis skapar du den barriär mellan jäst och salt som du vill åt. Dessa två är så att säga ”inte kompisar”. Tillsätt sen resten av mjölet. Många föredrar att använda TIPO 00 mjöl till den här typen av degar. Det är för att det drar åt sig vätskan bättre än vanligt mjöl. Ifall vill du baka pizzadegen enligt konstens alla regler väljer du TIPO 00 men det går självklart bra med vanligt mjöl också. Iså fall drar du av cirka 10% av vattenmängden. 

  4. Nu är det dags att knåda! 20 minuter för hand eller 10 minuter i köksassisten. När du fått till en stor ”degboll” är du klar.  

  5. Häll lite olja i en stor skål och lägg i degen. Täck med plastfolie eller ett lufttätt lock (det sistnämnda är bäst). 

  6. Degen ska sedan kalljäsas i kyl i minst 48 timmar men allra helst 72 timmar. Ju längre, desto mer luft kommer att bildas i degen. Vilket ger den en underbar konsistens. Kolla gradantalet i ditt kylskåp. Allra helst vill du ha 4-7 grader där.   

  7. Efter att degen fått vila tar du ut den och delar upp den i antalet pizzor som du mätt upp för. Rulla dem till bollar och låt dem vila under en fuktig bakduk i minst 2 timmar. 

  8. Därefter är det dags att baka ut degarna. Här vill du var speciellt försiktig med kanterna. De ska inte plattas till. Detta så att luftbubblorna kan bevaras där under tillagningen. 

  9. Toppa med valfri sås och toppings.  

  10. Vad gäller själva gräddning är rekommendationen att Napolitanska pizzor gräddas högt i ugnen och varmt. Allra helst i en pizzaugn, men om du inte har tillgång till det välj att baka dem på ett pissastål/pizzasten. Optimalt är ugnen på 400-500 grader. Då får du en riktigt bra pizza eftersom att den tillagas under kort tid.

365 dagars öppet köp

Fri frakt över 500 kr*

Köksglädje sedan 2005