)
Rabarbercurd
En sötsyrlig rabarbercurd är väldigt god att smaksätta och toppa bakverk med men missa inte att använda det som pålägg på rostat bröd.
Tips! Testa att krydda curden med vanilj, kardemumma eller svartpeppar.
Du behöver (ca 350 ml)
300 g rabarber
½ dl vatten
1½ dl strösocker
1 st ägg
25 g smör
Gör så här
1. Skölj och dela rabarbern i mindre bitar.
2. Lägg i en kastrull tillsammans med vatten och socker. Låt koka tills rabarbern är mjuk, 15-20 minuter. Ta från värmen.
3. Mixa rabarbern slät. Om du vill ha ännu slätare kan du även passera purén genom en finmaskig sil. Häll tillbaka rabarberpurén i kastrullen.
4. Tillsätt ägg och låt sjuda under ständig omrörning till det tjocknar, ca 5 minuter. Det får inte koka.
5. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret, rör samman tills smöret smält.
6. Häll upp curden i en ren och varm glasburk och låt svalna.
Rabarbercurd håller 1-2 veckor i kyl och kan även frysas in.