)
Smashed burger med hemmagjorda bröd
8
Portioner
En smashed burger är mer än bara mat – det är en upplevelse. Här bjuder vi på vårt bästa recept på hur du får till den perfekta pucken!
Du behöver
Hamburgare
800 g köttfärs
olja, neutral
salt
svartpeppar
8 st ostskivor, ex Emmentaler
Hamburgarbröd
12,5 g jäst (1/4 paket)
5 dl vatten
50 g smör
1 tsk socker
1 tsk salt
10-12 dl vetemjöl special
Topping:
1 st ägg
25 g smör
Gör så här
Hamburgare
Dela färsen i åtta delar, ca 100 g/st, tryck ihop till lösa bollar.
Hetta upp pannan och häll i lite olja.
Lägg i en köttfärsboll och pressa ner med grillvikten.
Låt vikten ligga kvar tills köttfärsens kanter börjar lyfta från pannan.
Ta bort grillvikten och vänd burgaren. Salta och peppra rikligt och lägg på en ostskiva.
Smasha ytterligare en burgare och lägg ovanpå, servera med valfria tillbehör.
Hamburgarbröd
Ta fram smör så att det blir mjukt.
Lös upp jästen i kallt vatten.
Tillsätt socker, smör, salt och det mesta av mjölet. Knåda ordentligt i ca 10 minuter till en smidig men något kladdig deg, tillsätt mer mjöl om det behövs.
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 2 timmar.
Klä två plåtar med bakplåtspapper.
Häll upp degen på mjölat bakbord och dela i tio lika stora delar, ca 100 g/bulle. Forma till släta bullar och lägg glest på plåtarna.
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden noggrant med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills bröden fått färg.
Pensla med smält smör och låt svalna på galler.
)
)
)
)
)
)