)
Våfflor över öppen eld
8
Portioner
Med vispgrädde, hjortron och älgörtsirap.
Du behöver
Våfflor
150 g smör
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk socker
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg
Karamelliserade hjortron med älgörtsirap
300 g hjortron
50 g vatten
50 g + 50 g strösocker
Älgörtsirap
Gör så här
Våfflor
Smält smöret och ställ åt sidan
Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt i en bunke
Tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop med mjölblandningen
Tillsätt resten av mjölken, smöret och äggen och vispa till en jämn smet
Slå smeten på termos och grädda i ett väl upphettat våffeljärn över elden
Smält lite smör i järnet till första våfflan, gärna så att det bryner
Servera med grädde och nykokta hjortron
Karamelliserande hjortron med älgörtsirap
Smält 50 g socker i en kastrull tills gyllenbrunt
Tillsätt först hjortronen och rör om försiktigt
Tillsätt vattnet och det resterande sockret
Låt koka tills konsistensen blir något tjockare
Tag av från värme och låt svalna, smaka sedan av med älgörtsirap