Middagar med en raclette kan inte beskrivas annat än som sociala och lekfulla, och visst låter väl det härligt?! Det är en middagsform där matlagningen sker tillsammans med gästerna och det är inte ovanligt att ni blir sittandes kring bordet i flera timmar. Raclette kommer från franskans “racler” som betyder att skrapa och syftar på den smälta osten som skrapas ned och hälls över goda tillbehör.
Vi på Bagaren och Kocken gillar raclettegrillen skarpt eftersom att det krävs minimalt med förberedelser. Det största “jobbet” gör du faktiskt i matbutiken - när du handlar dina favoritråvaror. Middagen är inkluderande och passar de flesta oavsett eventuella allergier eller om man äter kött eller inte. Matgästerna väljer och vrakar bland tillbehör som fräscha grönsaker, goda rotfrukter, fisk och närproducerat kött och grillar dem sedan själva på raclettens ovandel. Samtidigt smälter osten i små portionspannor undertill tills dess att den fått en len och krämig konsistens.
Kanske passar raclette-middagen som allra bäst när det är lite kylslaget ute eftersom man snabbt får upp värmen med den grillade maten, goda osten och varför inte en uppiggande dryck därtill.
Bagaren och Kocken har flera raclettejärn som fått höga betyg i nyligen genomförda raclette-tester. Prisnivån för dessa börjar vid 400 kronor och det kan ju kännas positivt att det inte behövs en så stor budget för att investera i en raclette. Eftersom att det finns så många olika bra raclette-modeller så är vårt tips att du ska utgå från dig själv när du gör ditt inköp. Hur ser ditt behov ut, är det för familjens fredagsmys eller större sociala sammanhang du önskar använda din raclette? Princess och Severin får ofta toppnoteringar när raclettejärn testas och betygsätts. Två varumärken som vi självklart har i sortimentet.
Raclette är en middagstradition med ursprung från Schweiz. Därav återfinns de mest välkända Raclette-ostarna hos schweiziska och franska producenter. Du vill ha en ost som smälter på rätt sätt - den ska bli len och krämig i konsistensen. För detta finns det speciella raclette-ostar. Om du vill testa svenska ostar kan du med fördel välja en ost med fetthalt över 25 procent som grädd-, präst- eller herrgård.
Beroende på formen på ditt bord väljer du en rund eller fyrkantig raclette. Raclettejärnet placeras i mitten av bordet och för att alla ska nå den bör bordet ha samma form som grillen.