Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Matinspirationen från öst är stor just nu! Ramen - den japanska nudelsoppan fullproppad med umami - har
blivit allt mer populär. Soppan serveras tillsammans 
med en uppsjö av olika ingredienser och äts huvudsakligen
med ätpinnar. Endast buljongen äts med sked, om man 
inte vill dricka den direkt ur skålen. Christin bjuder på
ramen med kycklingbuljong, rimmat sidfläsk och chiliolja,
 toppad med bland annat majs, shiitakesvamp och
salladslök.

Toppings

Den kanske roligaste delen av rätten är alla toppings man kan gå loss på. Ha på precis vad du vill, men här kommer ett gäng tips på vanliga toppings för lite inspiration!

  • Kimchi (mjölksyrad salladskål som läggs in med bl.a. chili, ingefära, vitlök, rättika, morot och salladslök)
  • Chasu (rimmat sidfläsk)
  • Nori (torkat sjögräs)
  • Ajitama (löskokt ägg)
  • Tunnt skivade råa champinjoner
  • Julienneskuren salladslök
  • Pak Choi (en asiatisk kål med mild smak och mjuka gröna blad)
  • Krispiga böngroddar
  • Lime
  • Koriander
  • Chili
  • Sesamolja
  • Rostade sesamfrön
  • Picklade rot- eller grönsaker som rödlök, morot eller gulbeta
  • Färskpressad vitlök
  • Majs
  • Sriracha

PRODUKTTIPS FÖR TOPPINGS

SNABB KIMCHI RAMEN

Du behöver

4 portioner

  • 1 ½ liter kycklingfond
  • 2 msk soja
  • 2 msk ljus misosås
  • 200 g kimchi
  • 4 ägg
  • ½ knippe vårlök
  • 250 g ramennudlar
  • 100 g enokisvamp eller annan ljus svamp
  • 1 msk chiliflakes

Gör så här

  1. Värm upp fonden med soja och misosås. Grovhacka hälften av kimchin och tillsätt den. Fyll en stekpanna till hälften med vatten, värm tills det sjuder.
  2. Knäck äggen ett och ett i en kopp och häll försiktigt ned dem i vattnet. Pochera dem i 4 minuter och ta upp dem med slev.
  3. Skölj och hacka löken. Koka nudlarna och låt rinna av, spara spadet.
  4. Fördela nudlarna i skålar tillsammans med svampen och resten av kimchin. Tillsätt de pocherade äggen och häll över den varma soppan. Servera med vårlök och chiliflakes.

Christin Kashous ramen med sidfläsk

Du behöver

4 portioner

Kycklingbuljong

  • 700 g kycklinglår med ben, eller ett kycklingskrov
  • 1 msk vegetabilisk olja
  • 1 gul lök
  • 4 salladslökar
  • 2 tjocka skivor ingefära
  • 4 st vitlöksklyftor
  • salt

Chasu, rimmat sidfläsk

  • 600 g rimmat sidfläsk med svål
  • 2 dl japansk soja
  • 4 dl vatten
  • 3 skivor ingefära
  • 1 salladslök

Chiliolja

  • 1 dl vegetabilisk olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk hel Sichuanpeppar
  • ½ dl gochugaru chiliflingor (koreanks chili) eller 1 dl chiliflakes
  • salt

Toppings ramen

  • 300 g majskorn eller 2 majskolvar
  • 2 msk smör
  • 150 g shiitakesvamp
  • 1 msk sesamolja
  • 2 st salladslök
  • 4 portioner färska ramennudlar
  • 4 msk vit misopasta

Tips! Vill du inte göra chasu (sidfläsk), använd köttet från kycklingen och toppa din ramen med istället.

Gör så här

Kycklingbuljong

  1. Lägg ner kycklingen i tryckkokaren tillsammans med olja. Låt stekas medan du skär grönsakerna. Skiva gul löken och salladslöken i grova bitar och krossa vitlöken lätt. Lägg allt i tryckkokaren och tillsätt vatten till maxgränsan (2/3 delar). Sätt på locket och koka upp på hög värme för att få upp trycket. Sänk sedan värmen och tryckkoka i 45 minuter.
  2. Stäng sedan av plattan och låt tryckkokaren stå tills trycket i kastrullen har försvunnit, detta tar normalt sätt ca 10 minuter.
  3. Sila buljongen och värm upp vid servering. Buljongen kan sparas i kylen i upp till 3 dagar eller frysas in.

Chasu

  1. Skär ett par långa snitt i svålet på fläsksidan.
  2. Skiva salladslöken i 3 delar. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka fläsksidan i 1,5 timme på medelv’rme. Vänd fläsksidan var 20:e minut.
  3. Stäng sedan av spisen och låt fläsksidan svalna i kastrullen. Skiva sedan upp i ca 1–2 cm tjocka skivor.

Chiliolja

  1. Häll oljan i en liten kastrull och tillsätt vitlök och Sichuanpeppar. Värm oljan till 100°C med hjälp av en stektermometer. Sänk värmen när oljan börjar komma upp i temperatur. Rosta kryddorna i oljan i 10 minuter.
  2. Häll chiliflingorna i en skål som tål värme. Sila ner oljan i chiliflingorna. Rör om och smaksätt med salt.

Toppings ramen

  1. Skär svampen i grova skivor eller behåll hela. Stek i sesamolja på medelhög värme i 2–3 minuter.
  2. Stek majskornen i smör i 5–7 minuter, eller till dess att majsen är gyllenbrun. Eller stek majskolven runtom i smöret och skär sedan av majsen.
  3. Skär salladslöken i tunna skivor.

Montering

  1. Koka upp den silade kycklingbuljongen och ta fram en ytterligare kastrull för att koka nudlarna. Ta fram fyra djupa skålar att servera i. Lägg 1 msk misopasta i vardera skål samt ett par teskedar av chiliolja. Häll över den rykande buljongen och vispa samman misopastan och chiliolja med kycklingbuljongen.
  2. Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet, sila och lägg upp. Toppa ramen skålarna med chasu, smörstekt majs, shiitakesvamp, och salladslök. Slurpa och njut!

LIVESÄNDNING

Livesändning på instagram

Det har blivit dags för livesändning! Fredagen den 27:e kl 09 på morgonen står Petter och Ice redo för ytterligare en livesändning på vår instagram – denna gång med temat asiatiskt. De kommer gå igenom produkter och lyfta redskapen för att lyckas i det asiatiska köket. Mandolin, riskokare eller wokpanna – vilken ska man välja och till vad? Petter och Ice ger sina bästa tips och besvarar alla era frågor kring produkterna. Dessutom har de tagit fram fina priser som tar din matlagning till nästa nivå. Missa inte detta!
 

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken