Rörstrand är det näst äldsta porslinsvarumärket i Europa och grundades redan 1726. Sedan start har varumärket stått för kvalitet och ett gediget hantverk. Rörstrand erbjuder porslin i en unik och vacker design med allt från koppar, muggar och tefat till tallrikar, skålar samt hela serviser. Ambitionen är att skapa individuella serviser med en anrik design.
Att de än idag är en porslin-aktör att räkna med har inte gått någon obemärkt förbi. Framgångsreceptet tycks ligga i deras förmåga att kombinera två mycket viktiga ingredienser i formgivningen. Dels insikten om att var tid har sin stil och dels att kvalitet innebär att något både ska hålla och -fungera över lång tid.
Redan på 1740-talet började Rörstrand tillverka egna tidstypiska mönster. Det internationella genombrottet kom år 1900 i Paris på världsutställningen. Då var det praktfulla serviser och urnor i jugendstil som dominerade varumärket.
år 1930 skapar Louise Adelborg den klassiska porslinsserien som vi idag känner till som Swedish Grace (tidigare gick den under namnet “grand old lady”). Det dröjer inte mer än två år innan Rörstrand kan lägga till ytterligare en succé i sitt utbud i och med serien Ostindia. Mönstret har designats med inspiration från en skärva porslin som bärgats från Ostindiefararen Götheborg.
Under 1950-talet har Rörstrand knutit en rad konstnärer och formgivare till sig. En av dem, Marianne Westman, utmärker sig med sin lekfulla stil och det är hon som skapar det så omåttligt populära porslinet Rörstrand Mon Amie.
Det är lätt att hitta favoriter bland Rörstrands många porslinsserier. Varumärket fortsätter utvecklas och lyckas hela tiden skapa nya trender. Inte minst till 80-års jubileét av Rörstrand Ostindia med en uppdaterad och uppskattad släkting - Ostindia Floris.
Mon Amie
Det var under en regnig midsommarafton i slutet av 1940-talet som Marianne Westman satt och skissade på en vacker liten vit blomma. Hennes studier vid Konstfack var snart avklarade och efter examen var det just den här blomman som blev stommen till det senare så hyllade mönstret Mon Amie. År 1952 ägde lanseringen av porslinsserien Mon Amie rum och då hade den tidigare vita blomman istället fått sin karaktäristiska koboltblåa nyans.
Servisen Swedish Grace skapades av Lousie Adelborg. Vid lanseringen år 1930 gick den under ett annat namn, nämligen Nationalservisen. Mönstret utgörs av en veteax som vajar i sommarvinden. Idag är servisen mycket populär och en tidlös stilikon. Rörstrand Swedish Grace finns i många kulörer vilket gör valmöjligheterna stora. För den kreativa, som gillar att mixa och blanda är det en härlig servis att duka med både till vardag och fest.
Inspirationen till Rörstrand Ostindia sträcker sig långt bak i tiden. Året var 1746 och ostindiefararen Götheborg var på väg hem från sin färd till Kina när den tyvärr förliste utanför Göteborg. När lasten sedan bärgades hamnade en skärva från en tallrik i ett skåp hos Rörstrand. Dåvarande chef Knut Almströms hustru fick syn på skärvan och lär då ha sagt “Knut, jag tycker att du ska göra något av det här.” År 1932 skapades mönstret till det numera klassiska mönstret. Ostindia har blivit framröstad till århundradets servis av svenska folket.
Fältspatsporslin: Produkter från Rörstrand tillverkas oftast av fältspatsporslin som är ett extremt tåligt material. Tekniken påminner mycket om den som användes i Kina redan på 900-talet. I Europa framställdes det för första gången i början av 1700-talet i Meissen. Först appliceras en glasyr som sedan smälter vid 1400°C under bränningen och bildar en blank beläggning. Det sista steget är våtpoleringen, en process för att minska friktionen mellan tallrikar när de staplas på varandra. Fältspatsporslin är vitt med en hint av gråblå och är något transparent eftersom massan innehåller glasfas. Tre Rörstrand serier som är tillverkade med fältspatsporslin är Mon Amie, Ostindia och Swedish Grace.
Vitroporslin: Vitroporslin har en varm vit ton som drar åt det gräddvita hållet. Precis som fältspatsporslin är det mycket tåligt. Rörstrand Pergola, Inwhite och Inblue är alla tillverkade av vitroporslin.
Stengods: Höganäs Keramik är klassiska stengods från Rörstrand. Materialet är starkt men mer poröst än porslin. Beroende på bränningsteknik har stengods en grå eller brun grundfärg.