Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Salta baket

 

Salta baket

Här har vi samlat produkterna som hjälper hemmabagaren skapa magi. Vi
delar även med oss av några riktigt smaskiga salta recept - karljohan-pizza,
potatis- och getostpaj och ett flätat morotsbröd! Bon appétit!

 

RECEPT

Pizza à la Karljohan

Du Behöver

  • 1 sats pizzadeg
  • 300 g avrunnen mozzarellaost
  • 200 g parmesanost
  • 4 färska fikon
  • ca 3 dl tomatsås
  • 1 sats karljohankräm (se ingredienser nedan)
  • 18 skivor lufttorkad skinka
  • fint havssalt
  • nymalen svartpeppar
  • olivolja
  • 1 kruka körvel

Karljohankräm

  • 300 g färsk eller tinad karljohanssvamp
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • Smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk fint havssalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar

Gör så här:

Karljohankräm

1. Putsa svampen om den är färsk och hacka den. Hacka lök och vitlök och stek i en kastrull med smör tills löken är mjuk. Lägg i svampen och stek ytterligare ca 5 minuter. Tillsätt grädde, salt och peppar. Låt koka 20–25 minuter.

2. Mixa blandningen till en slät kräm. Koka krämen ett tag till om den känns lös. Kyl ner. Häll krämen i en spritspåse om du vill spritsa kräm på pizzorna, annars går det lika bra att lägga på krämen med en sked.

Pizza

1. Sätt ugnen på 300° eller så högt det går. Lägg en pizzasten på ett galler i mitten av ugnen. Forma degbitarna till runda pizzabottnar.

2. Skär mozzarellan i bitar, riv parmesanen och skiva fikonen. Bred 2 msk tomatsås på en botten och lägg på ca 50 g mozzarella. Spritsa eller skeda över karljohankräm.

3. Kontrollera att ugnen är varm och sätt på grillfunktionen. Baka pizzan ca 5 minuter – den ska få rejält med färg.

4. Lägg på tre skivor skinka och några fikonskivor. Strö över parmesan. Salta och peppra. Ringla lite olja på kanten av pizzan och lägg på några kvistar körvel. Gör likadant med resten av bottnarna.

Paj med potatis, rosmarin och getost

6 portioner

Du behöver:

Pajdeg

  • 100 g smör
  • 175 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 25 g riven parmesanost
  • 1 ägg

Fyllning

  • 200 g potatis
  • 1 dl vispgrädde
  • Några kvistar rosmarin
  • 100 g getost
  • 1 knippa gräslök

Ugn 200°

Gör så här

  1. Blanda ihop smör, mjöl, salt och parmesan till en smulig deg i en skål. Tillsätt ägg och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i kyl i 30 minuter.
  2. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rektangel 32x11 cm. Man kan också använda en rund pajform, 26 cm i diameter.
  3. Lägg degen i pajformen och nagga bottnen med en gaffel. Täck pajformens kanter med aluminiumfolie, det hindrar kanterna från att glida ner när pajen gräddas. Grädda bottnen i 10 minuter.
  4. Skala potatisen och skiva den i tunna skivor. Koka upp en gryta med vatten och blanchera potatisskivorna i 3 minuter. Häll av vattnet. Lägg ut potatisskivorna i pajformen. Hacka rosmarinen och strö över.
  5. Häll på grädden och smula getosten över. Grädda pajen i 25–30 minuter. Garnera med hackad gräslök.

Tips!

Servera skinka och sallad till pajen. Den smakar bra både kall, ljummen och nygräddad.

Flätat morotsbröd

2 stycken

Du behöver:

  • 2 stycken
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, 37°
  • 1 1/2 tsk salt
  • 100 g finrivna morötter
  • 100 g linfrö
  • 200 g grahamsmjöl
  • Ca 325 g vetemjöl

Pensling

  • 1 uppvispat ägg

Ugn 200°

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i vattnet och blanda i salt, morötter, linfrö och grahamsmjöl. Låt degen jäsa övertäckt i 15 minuter. Tillsätt vetemjöl och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
  2. Fläta brödet efter anvisning. Låt bröden jäsa övertäckta på plåt med bakplåtspapper i 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter.

Fläta bröd

  1. Dela degen i 5 bitar. Rulla ut varje deg till längder 2 cm i diameter. Samla alla 5 i ena änden. Deras placering är 1,2,3,4 och 5 från höger till vänster. Ta längd 1 över längd 2. Därefter längd 3 över längd 2. Nu är det längd 5 som ska över längd 4. Ta sedan längd 3 över längd 4.
  2. Upprepa denna process tills brödet är färdigflätat. Kan du inte få till flätningen så sök på nätet efter instruktionsfilmer. Det är inte svårt när man väl har förstått principen.
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22