Filosofin bakom "Social Dining" är att använda måltider specifikt som ett sätt att få kontakt med andra. En brunch, middag
eller kvällsmat är populära exempel på tillfällen att umgås över mat. Samla dina vänner, dess bekanta eller främlingar runt
bordet för att få kvalitetstid och knyta nya kontakter. Oavsett om ni samlas hemma eller på restaurang handlar det om
att ha en inkluderande atmosfär där matbordet står i centrum för upplevelsen.
Ända sedan samurajernas tid har de vassaste knivarna kommit från Japan. Satake är från början baserat på den japanska traditionen av damaskussvärd och knivar. Damaskstålet är smitt på samma sätt som ett samuraisvärd - lager på lager viks och hamras ut om och om igen, vilket ger bladet dess karakteristiska vackra mönster.
1994 startade Satake produktionen för den nordiska marknaden med tillverkning i fabriken Satake Cutlery i Seki City, Japan. Satake började med två olika serier av knivar - Novac och Houcho. Båda är fortfarande i sortimentet som dessutom har fått ett väldigt mycket större utbud av stålknivar och även andra köksredskap som stek- & kokkärl, utensilier, slipstenar, gjutjärnsgrytor, bordsgrillar med mera. Tillverkningen sker fortfarande i fabriken i Seki City, men Satake har numera även fabriker i ett flertal länder i både Asien och Europa.
Satakes inspirerande och vackra produkter är alla designade med den japanska traditionen i åtanke anpassat för det nordiska köket.
Japanska knivar tillverkas traditionellt sett av ett hårdare stål än det som används inom europeisk knivtillverkning. Slipvinkeln för europeiska knivar är 20-25 grader medan du för en japansk kniv kan slipa den i en brantare vinkel (12-15 grader) och då blir skäreggen tunnare. Flertalet av de japanska är enkelslipade vilket betyder att de bara är slipade på ena sidan. Ett klassiskt ”trick” för att mäta detta är att se hur tunt, och enkelt, det går att skiva en tomat.
Spelar det någon roll hur många lager av stål en kökskniv har? Vi tar det från början. Att smida en kniv innebär att stålet komprimeras med hjälp av fals och hammare, det ger kniven bra egenskaper då stålet blir kompakt.
Någon jämförde (mycket passande) ett smide bestående av flera stållager med en tacos. Där ett hårt stål utgör kärnan och “brödet” som omsluter på bägge sidor är av ett mjukare stål. Du får då fördelen med en hård knivsegg med mycket bra skärpa och drar samtidigt nytta av det mjukare stålets rostresistenta egenskaper.
Damaskusstål har fått sitt namn från staden där det har sitt ursprung - Damaskus. Tekniken bakom damaskusstål bygger på idéen om att få till den perfekta blandningen mellan två olika stålsorter och således ge bladet både järnets seghet och stålets skärpa. Rent praktiskt gick det till så att de två stålsorterna veks ihop, hamrades ut, veks ihop på nytt och sedan upprepades processen tills dess att blandningen av stålsorterna var fulländad.
Damaskering (även kallat damaskussmide) är en teknik där knivbladet byggs upp av flera utanpåliggande lager och får goda egenskaper både från hårt och mjukt stål. Det är en mycket avancerad smidesteknik och knivarna kan få allt från tre till över etthundra lager. När kniven sedan slipas framträder de olika lagren likt årsringar på ett träd. I takt med att antalet lager ökar blir “kärnan” tunnare (notera att den är av hårt stål) och således vassare. I Satakes sortiment hittar du flera vackra knivar med damaskering i serierna Kuro och Kaizen.
Ytan på kniven är ojämn, vilket inte enbart är en enastående design, fyller även ett syfte. Det är den som motverkar vakuumet mellan kniv och råvara vilket innebär att bladet med enkelhet skär igenom allt.
Blad: grovt hamrad av 67 lager VG-10-stål, processat åtta gånger • Hårdhet: ca 58 HRC • Handtag: Bränt trä
Lättviktsgjutjärns-pannorna har en Honeycomb Whitford Xylan-beläggning som är en patenterad non-stickbeläggning. Den knottriga stekytan gör att råvaran inte fastnar i pannan. Stekpannan kombinerar de suveräna egenskaperna hos en gjutjärnspanna med fördelarna av non-stick-beläggning.
Den här hamrade kolstålspannan är en investering som håller hela livet om du sköter den rätt. Den är förbehandlad och behöver inte brännas in, vilket gör att du kan börja använda den direkt. Kolstål är ett bra val eftersom det både tål höga temperaturer, fungerar på alla värmekällor och ger en riktigt fin stekyta.
En gjutjärnspanna har många fördelar och håller hela livet om du sköter om den på rätt sätt. Den här varianten från Satake är mattemaljerad, vilket ger ett otroligt stekresultat och gör pannan lätt att använda och rengöra. Pannan tål diskmedel, rostar inte, fungerar på alla värmekällor och tål höga temperaturer.
Sedan introduktionen av japanska Satake år 1998 har de blivit en storfavorit i svenska hem. Inte bara går varumärket hem hos folket men även hos flertalet professionella kockar så som årets kock-jurymedlemmen Håkan Thörnström.
Letar du efter den perfekta kniven som både är enkel att använda i köket och även enkel att underhålla? Då är Satake märket för dig.
Att ha en vass egg på knivar har även andra fördelar än att det enbart är enklare att skära igenom råvaror. Det ger även en snittyta som hjälper maten behålla smak, spänst och färg då det tillagas med även förhindrar det att skurna råvaror tar smak av annan mat du har i kylen samt att de håller längre. Satake har flera olika slipverktyg som hjälper dig hålla dina knivar sylvassa.
Förutom fantastiska knivar erbjuder Satake även stekpannor i lättviktsgjutjärn, rejäla gjutjärnsgrytor (som går utmärkt att använda över öppen eld), gjutjärnswokar, gasbrännare, gjutjärnstekannor och temuggar.