Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Den 13:e februari är det äntligen semmeldagen! Många har försökt sig på att hitta på nya
varianter på semlan - men originalet är ju oslagbart! Bakbloggerskan Yvonne Landin driver instagram-
kontot bakalite.se där hon bjuder på mängder av goda recept. Hon har tagit fram ett ordentligt recept
till oss på hur man gör den klassiska semlans beståndsdelar från grunden - med rostad mandelmassa!

Klassiska semlor med rostad mandelmassa

16-18 st

STEG 1: VETEBULLAR

Vetebullar

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk kardemumma, färskmalen
  • 12-13 dl vetemjöl
  • 150 g smör

Sockerlag till pensling

  • ½ dl socker
  • ½ dl vatten, hett

Gör så här

  1. Montera degkroken och lös upp jästen i ljummen mjölk.
  2. Tillsätt kardemumma, socker och 12 dl mjöl och arbeta samman.
  3. Hyvla smör tunt och tillsätt lite i taget medan maskinen knådar. Arbeta tills degen är smidig och släpper från bunkens kanter, ca 10 minuter. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl och degen fortfarande är kladdig.
  4. Plasta in bunken och låt jäsa i 45 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader och klä två plåtar med bakplåtspapper.
  6. Ta upp degen och dela i 16 lika stora delar. Forma till bullar och lägg glest på plåtarna.
  7. Täck plåtarna med bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
  8. Grädda bullarna i mitten av ugnen tills de fått färg, 10-15 minuter.
  9. Gör sockerlag: Koka upp vatten och blanda med socker i en kopp. Rör om tills sockret lösts upp och ställ åt sidan.
  10. Pensla bullarna med sockerlag och låt svalna på galler.

Tips!

  • Om du vill kalljäsa degen så halverar du mängden jäst, använd kall mjölk och låt degen stå inplastad i kylen över natten. Följ sedan steg 11.
  • Byt ut kardemumman mot 3 tsk vaniljsocker för en mildare smak.
  • Kom ihåg att anpassa och korta ner gräddningstiden om du väljer att göra mindre semlor.

STEG 2: FYLLNING

Rostad mandelmassa

Du behöver

  • 250 g sötmandel
  • 1-2 st bittermandel (kan uteslutas)
  • 1½ dl florsocker
  • 1 krm salt
  • 1 st äggvita
  • ½-1 dl grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Lägg hälften av sötmandeln på en plåt och rosta i 5-10 minuter eller tills de fått lite färg. Låt svalna något.
  3. Häll all sötmandel, bittermandel, florsocker och salt i matberedaren och mixa till ett fint smul.
  4. Tillsätt äggvita och ½ dl grädde. Mixa slätt.
  5. Tillsätt mer grädde om det behövs, och mixa tills du har en mandelmassa i den konsistens du önskar.
  6. Häll mandelmassan i en burk och ställ in i kylen.

Tips!

  • Välj att skala mandeln eller behåll skalet på, det ger två olika smaker.
  • Hoppa över rostningen om du föredrar en mildare mandelsmak.
  • Byt ut bittermandel mot 1 tsk hel kardemumma.
  • Byt ut grädden mot mandelmjölk för extra mandelsmak.
  • Om du väntar med att tillsätta grädde till mandelmassan så kan du förvara den burk med lock i kylen under lång tid.

STEG 3: MONTERING

Topping

Du behöver

  • 4 dl grädde
  • 2 msk florsocker

Gör så här

  1. Häll grädde i sifonen och ladda den enligt instruktioner. Sätt på önskat munstycke.
  2. Skär ett lock av bullarna, gör en grop i mitten och ta ut inkråmet.
  3. Fyll semlorna med mandelmassa och toppa med grädde. Sikta florsocker över semlorna och servera direkt!

Olika smaksättningar

Har du tröttnat på den klassiska semlan? Här är olika förslag på fyllningar att variera med.

  • Chaikryddad mandelmassa
  • Hasselnötskräm och banan
  • Vaniljkräm och jordgubbssylt
  • Hjortronsylt och creme fraiche
  • Chokladkräm
  • Vispad hallonpannacotta
  • Kolasås med glass
  • Kaffekryddad mascarpone

NYA VARIANTER PÅ SEMLAN

Andra smaksättningar

Tycker du inte om kardemumma eller mandelmassa?

  • Vanilj - Använd marsankräm istället för mandelmassa
  • Kola eller choklad - Smaksätt grädden med kolasås eller kakao
  • Kaffe - häll i 2 msk kallt bryggt kaffe i grädden
  • Pistage, hallon och vit choklad - Gör en nötmassa på pistage, ha smält vit choklad i grädden och toppa med färska hallon och krossade pistagenötter.

Samma smak - andra varianter

Vill du testa på en ny twist på den klassiska semlan? Testa någon av dessa!

  • Semlebollar - Nästan som chokladbollar fast med med mandelmassa, kardemumma och en mitt av fluffig grädde. Glutenfri och supergod! Receptet hittar du nedan.
  • Pannacotta - När du vill ha semla i dessertvariant är det här för dig. Len kardemummapannacotta toppad med rostad mandelmassa och grädde. Receptet hittar du nedan.
  • Butterkaka - En klassisk saftig, kardemummakryddad butterkaka, men byt ut vaniljkrämsfyllningen till mandelmassekräm och toppa med grädde.
  • Semlelatte - smaksätt kaffen med mandellikör och toppa med vispad grädde
  • Semlegröt - toppa havregrynsgröten med kardemumma, mandelsmör och vaniljyoghurt.
  • Semmelkladdkaka - Använd mandelmjöl, kardemumma och rostad mandel.

RECEPT

Semlebutterkaka 

Du behöver

Vetedeg

  • 75 g smör 
  • 25 g jäst 
  • 3 dl vatten 
  • 3/4 dl socker 
  • 1 tsk kardemumma, färskmalen 
  • 6-7 dl mjöl 
  • ½ tsk salt 

Fyllning

  • 100 g smör 
  • 3/4 dl socker 
  • 1 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker 

Mandelmassefyllning

  • 200 g mandelmassa 
  • ca ½ dl grädde 

Topping

  • 2 dl grädde 
  • 1 msk florsocker 

Gör så här

  1. Ta fram smör, både till deg och fyllning, så att det blir mjukt. 
  2. Klä en springform, 20-22 cm, med bakplåtspapper i botten och längs kanternas insida. 

Vetedeg

  1. Lös upp jäst i ljummet vatten. 
  2. Tillsätt socker, kardemumma och mjöl. Arbeta samman. 
  3. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med salt. Arbeta samman till en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand. 
  4. Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Fyllning

  1. Vispa samman smör, socker och vanilj till en bredbar kräm. 

Mandelmassefyllning

  1. Riv mandelmassa grovt och blanda med grädde, lite i taget, tills du har en kräm. Lägg i en spritspåse. 

Utbakning

  1. Forma fem bollar, ca 1 msk vardera, som ska bli lock och lägg på en plåt. Låt jäsa övertäckt i 20 minuter. 
  2. Sätt ugnen på 175 grader. 
  3. Grädda de små bollarna i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills de fått färg. Låt svalna. 
  4. Kavla ut degen till en platta, ca 20 x 40 cm och bred på fyllningen över hela plattan och rulla ihop. Skär ca 4-5 cm breda bitar och lägg glest i formen med snittytan uppåt. 
  5. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter. 
  6. Klipp ett hål i spritspåsen och pressa ner mandelmassefyllning i mitten av varje bulle. 
  7. Grädda butterkakan i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills bullarna och känns fasta när du känner på dem. Låt svalna helt i formen. 

Montering

  1. Vispa grädden fast och spritsa ovanpå varje bulle. 
  2. Skär bollarna till lock, lägg på bullarna och sikta florsocker ovanpå. 

Semmelpannacotta

När du vill ha semla i dessertvariant är det här för dig. Len kardemummapannacotta toppad med rostad
mandelmassa och grädde.

Du behöver

4 st

Pannacotta

  • 1 tsk gelatinpulver
  • 1 msk vatten
  • 5 dl grädde
  • 1 msk socker
  • 1 tsk kardemumma, färskmalen
  • ½ tsk vaniljpulver

Rostad mandelmassa

  • 50 g mandelmassa

Topping

  • 1 dl grädde

Gör så här

Pannacotta

  1. Blanda gelatinpulver med kallt vatten och låt stå i 5 minuter. Värm sedan upp det kort i mikro.
  2. Blanda grädde, socker, kardemumma och vaniljpulver i en kastrull och hetta upp under omrörning.
  3. Ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinblandningen.
  4. Häll smeten i fyra serveringsglas eller en stor skål. Ställ i kylen att stelna, minst fyra timmar men gärna över natten.

Mandelmassa

  1. Riv mandelmassa grovt och rosta i en torr stekpanna på medelvärme tills det fått färg. Låt svalna något.

Servering

  1. Vispa grädden fast och spritsa på pannacottan, strö över mandelmassa och servera.

Semlebollar

En liten godbit med mandelmassa, kardemumma och en mitt av fluffig grädde, glutenfri och supergod!

Du behöver

10-15 st

Fyllning

  • 1 dl grädde

Bollar

  • 100 g mandelmassa
  • 75 g smör
  • 3 dl havregryn
  • 1 tsk kardemumma, färskmalen
  • 1-2 msk grädde

Topping

  • 1 dl florsocker

Gör så här

  1. Ta fram ett fat som får plats i frysen och lägg på ett bakplåtspapper.
  2. Vispa grädde fast och spritsa eller skeda upp ca 15 små bollar på fatet och ställ i frysen.
  3. Mixa havregryn och kardemumma.
  4. Hyvla smör och dela mandelmassa i mindre bitar, lägg i mixern och mixa samman.
  5. Tillsätt, grädde, lite i taget och mixa tills du har en formbar deg. Ställ i kylen en halvtimme.
  6. Ta fram den frysta grädden.
  7. Ta upp lite deg i handen och forma till en skål. Lägg en gräddkula i mitten, täck med deg och forma till en boll.
  8. Lägg bollarna på ett fat och ställ i kylen att stelna en halvtimme.
  9. Rulla bollarna i florsocker före servering. Förvara i kyl.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken