Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Med en slow cooker lagar du mat på ett hälsosamt och enkelt sätt. Lägg i kött, grönsaker och vatten på morgonen och när du kommer hem från jobbet har du en fantastiskt god gryta som väntar på dig. Maten tillagas på låg temperatur under en lång tid och det gör att dina råvaror blir saftiga och möra under kokningen.

Bra att veta är också att de är mycket energieffektiva och i jämförelse med en vanlig spis spar du mycket energi. Lite slarvigt kan vi förklara en slow cooker som “en elektrisk gryta som lagar maten åt dig medan du har annat för dig”. Recept och inspiration på olika maträtter som kan tillagas i en slow cooker finns det gott om, vi tipsar om några här lite längre ned på sidan

Det är enkelt att lyckas med matlagningen när man har en slow cooker - maten blir på samma gång både god och näringsrik! Redan på 70-talet lanserades Crock-Pot sin Slow Cooker. Den har sedan dess varit mycket uppskattad i USA och populariteten har sedan dess spritt sig ut i världen. På Bagaren och Kocken tycker vi att en slow cooker är ett självklart köksredskap i hemmet!

Köpguide - när du väljer slow cooker

Gryta: De allra flesta slow cooker grytor är ovala till formen för att rymma stora stekar och grönsaker i alla dess former. Oval är att föredra framför en cirkelformad.

Lock: Ett transparent lock i glas eller genomskinlig plast är ett plus eftersom att du kan se hur matlagningen framskrider utan att lyfta på locket. Om du vill kunna transportera din gryta till festen kan det vara fördelaktigt med ett lock som går att låsa fast och som har ett handtag på toppen så att du enkelt kan bära din slow cooker.

Kapacitet: Våra slow cookers rymmer allt från runt 2 liter till strax över 6 liter och i portioner räknat kan det översättas från allt mellan 3 till över 10 portioner. Vissa hävdar att det bästa resultatet får du om du endast fyller din cooker till hälften och i så fall även minskar antalet portioner med. Här får man helt enkelt testa sig fram, för det är dina smaklökar som avgör hur mycket du tycker att din slow cooker rymmer för bästa resultat.

En populär storlek på slow cooker är 5,7 liter då den ger flera portioner och att det dessutom kan bli mat över till lunchlådor. Men vissa föredrar mindre cookers eftersom ju större gryta, desto mer utrymme krävs i skåpen... Kanske vill du njuta av den goda kosten som en slow cooker ger och samtidigt få plats med den i köksskåpet, då kan en mindre modell passa bättre.

Temperaturinställningar: När det gäller temperaturinställningar för slow cookers är det nog så att det inte sker någon jättestor utveckling och oftast är den utrustad med två val: hög eller låg temperatur. Vilket inte är dåligt utan alldeles lagom för att kunna tillaga maten. Däremot utvecklas tekniken på köksapparaterna på så vis att vissa har temperaturmätare både i botten och i locket, och till andra medföljer en termometer. Bägge metoderna är till för att säkerställa att maten inte övergår den temperatur som du önskar. Ställ in vad du vill att t.ex. fisken skall uppnå för gradantal och när så är gjort ändrar slow cookern läge till “varmhållning” så att maten inte tillagas vidare och blir överkokt.

Rengöring: Går grytan att diska i diskmaskin och vad är den gjord av för material - är den till exempel reptålig? Till sist, glöm inte att det är lättare att rengöra en display än vreden.

Tipset! - Stabila handtag som inte är värmeledande är ett hett tips - håll utkik efter det när du läser produktspecifikationerna. Med vissa slow cookers medföljer det även bra tillbehör som stekställ (för att steka kött, fisk och fågel eller ångkoka grönsaker), förvaring till sladdar samt värmeisolerande bärväska. Dessa redskap är inte på något sätt ett måste för att lyckas med maten men kan vara nog så värt ändå.


Vanliga frågor

Hur fungerar en slow cooker?
Precis som namnet avslöjar handlar slow cooking om långsam matlagning. Genom att maten tillagas långsamt och inte överskrider antingen 100 grader eller den temperatur som du på förhand ställer in. På så sätt bevaras näringsämnen, och råvarorna behåller dessutom sin saftighet. Du bestämmer under hur lång tid som maten ska tillredas och ju lägre temperatur och ju längre tid, desto mörare resultat.

En av de främsta fördelarna med en slow cooker är att den gör jobbet åt dig - du ställer in tid och temperatur. Du kan sedan åka iväg till jobbet och maten är redo att serveras när du kommer hem. Med en slow cooker kan du laga allt från lättare måltider till festmåltider och det går alldeles utmärkt att även baka efterrätter i den (vi har lagt upp några recept här för inspiration).

Vilken slow cooker är bäst?
Som för så mycket annat går meningarna isär och vad som är bäst för dig är kanske inte ultimat för någon annan. Där vissa menar att Crock pot är bäst tycker andra istället Hamilton Beach eller att den högteknologiska slow cookern från Sage är det. På Bagaren och Kocken har vi därför flera varumärken och modeller i sortimentet - vi vill ju att du ska kunna välja en modell som kommer passa för just dig. Använd gärna vår köpguide för att kartlägga vilka funktioner som är viktigast för dig. Fundera på vilken budget du vill lägga på din slow cooker - är det här en mindre eller större investering för dig?

Vad är skillnaden på slowcooking jämfört med tillagning i tryckkokare eller lergryta?
En tryckkokare tillagar din mat snabbt och bevarar dessutom näringsämnena bättre än vad “vanlig” matlagning i ugn eller kastrull gör. Lergrytan har en tradition som sträcker sig långt bak i tiden och användes redan under romartiden. Fördelar med en lergryta är dels dess förmåga att bevara näringsämnen och plocka fram goda smaker i maten, samt att den är snygg att ha framme men samtidigt inte tar så mycket plats i skåpet.

Slow cookern å andra sidan tillagar visserligen inte maten snabbt (som tryckkokaren gör) men bevarar näringsämnen lika bra som både en tryckkokare och lergryta. Däremot är slow cookern bäst i klassen när det kommer till att “klara sig själv” och det är därför som du med trygghet kan lämna över ansvaret av matlagningen till din slow cooker. Detta medan du är på jobbet, tränar eller umgås med vänner - helt enkelt medan du ägnar dyrbar tid åt annat.

En konst som bara blivit bättre

En slow cooker är egentligen inte något nytt fenomen. Att laga mat på detta vis har funnits med människa länge, fast under andra namn, från kokgropar täckta av stenar till den nordafrikanska lergrytan tagine. Slow cookers tog dock USA med storm första gången under 70-talet, så kallade crock pots syntes i var och varannans hem. Sedan dess har långkok gått i perioder men har de senaste åren blivit ännu mer populärt.

Kanske låter pulled pork eller chili bekant? Det är utmärkta recept att slänga ihop i en slow cooker. Men det finns så mycket mer att utforska, det är nästan bara fantasin som sätter gränser. Och bäst av allt? Att laga mycket mat samtidigt är ekonomiskt, en perfekt lösning för dig som vill göra veckans matlådor eller har en stor familj. Och så blir det ju också både godare och mer näringsrikt när maten får koka på låg temperatur och behålla sina näringsämnen.

Fixar biffen medans du gör annat

Slow cookern älskar att puttra och koka i flera timmar. Oftast är allt du behöver utöver en slow cooker ett gott recept, bra råvaror, en kniv och skärbräda - sen är det bara att börja! Enkelheten tilltalar oss idag när det lätt händer att vi inte har den tiden i köket vi önskar men samtidigt vill ha riktigt mat efter jobbet eller till helgens långa kvällar.

Med en slow cooker får du verkligen båda och helt utan krångel. Många goda recept i en slow cooker sköter sig själv medans du är iväg och jobbar, gör ärenden på stan eller bara njuter av att vara ledig. När du kommer hem igen möts du av en doft av färdiglagad mat, finns det något bättre?

Vilken slow cooker ska jag välja?

Har du gått i tankarna att köpa slow cooker? Då kan det vara bra att veta vilka skillnader som döljer sig under skalet. Alla slow cookers har rent krasst en sak gemensamt och det är att de är världsbäst på att tillaga mat under en lång tid.

Men om du har lite fler behov en så kan det vara utmärkt att titta efter detaljerna. Behöver du en slow cooker som klarar av varmhålla maten efter den är färdig? Vill du ha en som inte tar så mycket plats? En som du kan ta med dig lätt? Ska den kunna köras i diskmaskinen? Vi har alla varianter i vårt sortiment så att du kan välja slow cooker efter just dina behov.

Inspiration

Vad du ska tillaga först i din slow cooker? Vi har samlat recept som vi hoppas ska inspirera deg. Nedan finner du ett gott recept på tacos med kyckling. Du hittar fler välsmakande recept och tips på hur du lyckas med din slowcooking på vår blogg, klicka här för att läsa vidare!

Tacokyckling i Crock Pot 

Du behöver:

1 kg benfria, skinnfria kycklingbröst
2 tsk anchochilipulver
1 tsk mald spiskummin
½ tsk mald koriander
1 klyfta vitlök, skivad
1 kopp tacosås eller hemlagad salsa
Salt och nymald svartpeppar

Servera med varma tortillas, gräddfil, lime & salsa!

Gör såhär:
 
1. Blanda kryddorna på ett fat. Vänd kycklingen i kryddorna så att de kommer runt om.
 
2. Häll på tacosåsen på varje kycklingbit. Låt de koka i Crock-Poten i 5-6 timmar.
 
3. Ta upp kycklingen och skär den i små bitar. Lägg tillbaka kycklingen i såsen
 
4. Servera i värmda tortillas eller tacoskal med gräddfil, lime och salsa
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22