Sommaren är en tid för avkoppling, solsken och njutning. Vad kan vara bättre än att sitta i skuggan med en svalkande drink i handen medan solen
skiner från en klarblå himmel? Sommardrinkar är en härlig kombination av fräscha smaker och uppfriskande ingredienser som lyfter varje solig dag
till en ny nivå. Nedan delar vi med oss av våra bästa tips och somriga recept på svalkande drinkar.
Is
Sommardrinkar ska svalka och därmed vara ordentligt kylda. Se till att alltid ha frysen välfylld med isbitar eller skaffa i smidig isbitsmaskin. En kraftfull blender och is är en perfekt grund till att göra kylande slushdrinkar med oändliga möjligheter. Styckfrys bär och använd dem som kylande element, eller fyll dina isbitar med olika örter, blommor, bär och frukt.
I säsong
Passa på att plocka ätbara växter, bär och frukter i säsongen. Smaksätt drinkar med muddlade örter och häng en nyplockad körsbärskvist på drinkglaset, det blir både fint och gott.
Det visuella
Det sägs att vi äter med ögonen så det känns som en självklarhet att vi även njuter av visuellt tilltalande drycker. Välj fina glas som matchar drinken, dekorera med omsorg och välj glassugrör som kombinerar utsmyckning med funktion.
Cocktailpinnar
Ett enkelt och festligt sätt att höja en sommardrink är att använda cocktailpinnar eller liknande för att lägg till en smak. Vad vore väl lyxigare än en drink med smultron på ett strå?
En ljuvligt rosa, svalkande och bubblande spritz med syrliga rabarber och Limoncello.
Du behöver:
Is
6 cl Limoncello
2 cl Rabarbersirap
12 cl Mousserande rosévin
Rabarber
Rabarbersirap:
150 g rabarber
1½ dl socker
2 msk vatten
Gör såhär:
1. Använd en kniv och skär en cm bred remsa längs rabarberskaftet.
2. Lägg remsan i ett glas med isvatten så att den drar ihop sig till en spiral.
3. Skaka Limoncello och rabarbersirap kall med is.
4. Sila i glas och fyll upp med mousserande vin, gärna rosé.
5. Toppa med en rabarberspiral.
Rabarbersirap:
1. Skölj och finhacka rabarbern.
2. Lägg i en kastrull tillsammans med socker och vatten.
3. Låt sjuda tills rabarbern är mjuk, ca 10 minuter. Rör om då och då.
4. Pressa genom en finmaskig sil tills du har en helt slät sirap.
5. Häll sirapen i en kanna och låt svalna.
Recept till två. En uppfriskande sommardrink som kombinerar fräschheten från jordgubbar
och basilika med en söt touch av hallonsirap och en syrlig hint av citronjuice.
Du behöver:
Is
200 g jordgubbar
8 cl Gin
4 cl Hallonsirap
4 cl Citronjuice
Jordgubbar och basilika till garnering
Hallonsirap:
150 g hallon
1½ dl socker
2 msk vatten
Gör såhär:
1. Häll jordgubbar, gin, hallonsirap, citronjuice och isbitar i en blender.
2. Mixa till en slush.
3. Fördela i glas och toppa med en jordgubbe och basilika.
4. Servera direkt!
Hallonsirap:
1. Lägg hallon i kastrull tillsammans med socker och vatten.
2. Låt sjuda i 3 minuter. Rör om då och då.
3. Pressa genom en finmaskig sil tills du har en helt slät sirap.
4. Häll sirapen i en kanna och låt svalna.
Recept till två glas. En exotisk drink som kombinerar den rika smaken av mörk rom
med tropiska toner av passionsfrukt och ananas, avrundad med en syrlig hint av limejuice.
Du behöver:
4 cl Mörk rom
4 cl Passoã (passionsfruktslikör)
2 cl Limejuice
10 cl Ananasjuice
Kokosskum:
2 dl kokosgrädde
½ dl socker
Gör såhär:
1. Häll alla ingredienser i en shaker och tillsätt isbitar.
2. Skaka kallt och sila i två glas med varsin stor isbit i.
3. Toppa med kokosskum.
Kokosskum:
1. Välj en kokosgrädde med så hög fetthalt som möjligt.
2. Blanda kokosgrädde och socker i en kastrull. Låt koka under omrörning tills sockret smält, häll upp i en kanna och ställ i kylen för att kallna helt.
3. Häll upp den kokosblandningen i en sifon, ladda, skaka och låt stå i rumstemperatur medan du blandar drinken.
Tycker du om att göra egna drinkar hemma och vill ta intresset till nästa nivå? Då har du hittat rätt,
vi har frågat bartendern Gustav Enerlöv om hans bästa tips och tre goda recept där naturens skafferi fått
en betydande roll! Ett gäng folkkära klassiker med lite trendfokus helt enkelt!
Att blanda egna cocktails hemma har blivit ett allt mer populärt fenomen. Vi kollar läget hos Gustav Enerlöv som jobbat inom restaurangbranschen i ca. elva år varav de senaste sju åren i regelrätta cocktailbarer. De senaste sex åren har han spenderat på Drinks20 på Södra vägen där han också varit ansvarig för baren sedan början av 2020.
"Under pandemin när restaurangbranschen stötte på restriktioner och vi uppmanades att spendera mer tid i hemmet tror jag många tog till, t.ex. med hjälp av profiler som David Kringlund på YouTube, att blanda drinkar just hemma. Det har märkts väldigt tydligt i min roll som bartender att våra gäster idag är mycket mer pålästa och har högre krav än för ca 5 år sedan. Vilket såklart är fantastiskt roligt för vår del!
Då jag som många utav oss hade lite mer tid än jag var van vid på mina händer under pandemin fick jag möjligheten att följa med min vän och kollega Simon ut i naturen med Det Vilda Skafferiet och lära mig om allt som finns att hitta och använda där. Innan det hade jag själv en föreställning om att det som fanns att hitta i vår skandinaviska natur kanske inte smakade så mycket. Där tog jag miste! Det finns väldigt mycket som lämpar sig väldigt bra för såväl matlagning som dryck. Utöver att jag tillämpat det jag lärt mig på Drinks20 har det även varit till stor del i de cocktailtävlingar jag deltagit i senaste åren. Ett perfekt sätt att visa upp ens egna passioner och tillämpa ingredienser som finns lokalt runtomkring oss. Något man har sett är ett stort intresse hos många människor idag och inte minst genom det intresset som finns för Det Vilda Skafferiet och våra guidade turer i naturen."
Viktigt att tänka på när det kommer till att blanda drinkar hemma är först och främst is. Jag kommer aldrig sluta påminna om att is troligtvis är den viktigaste ingrediensen i en bra drink. Vare sig den är i glaset eller i shakern innan. Sedan såklart att ha kylda ingredienser och färska juicer.
Och alla drinkar kommer smaka bättre om de avnjuts ur rätt glas! Jag personligen gillar tunna, cleana glas, så att man får rätt munkänsla när man dricker det som är där i. Men till drinkar som man gärna dricker med ett sugrör t.ex. får glaset gärna ha lite mönster och struktur. Riedel har under de senaste åren släppt kollektioner med cocktailglas som är fantastiska! Härligt tunna och otroligt goda att dricka ur.
"När det kommer till att blanda drinkar själv är jag en stark förespråkare av att börja med att lära sig ett gäng klassiker, något för varje tillfälle, och känna att man behärskar dem fullt ut. Jag har därför försökt att kombinera några klassiska drinkar med smaker i säsong och delvis från det vilda. Delvis för att ge en fingervisning på hur man kan smaksätta just de här drinkarna men också inspirera till användandet av våra ”vilda” smaker överlag! Det ena utesluter ju däremot såklart inte det andra. Man kan med enkelhet inkorporera de ”vanliga smakerna” som rabarber och jordgubbe enbart om man inte har tillgång till de övriga blommorna/örterna."
*Vi har under en längre tid experimenterat med just tonicliknande drycker då det finns många bra bitterämnen ute i vår natur så att man inte behöver använda sig av kinabark och riskera en kinninförgiftning. Så vi har gjort en tonicsyrup med bas på strandkvanne och smaksatt med gran.
Eventuellt 10 g citronsyra, 4 g vinsyra
Få saker skriker så mycket sommar som rabarber och vresros (även kallad nyponros) och det är en fantastiskt enkel syrup att göra.
*Campari smaksatt med jordgubb
Häll upp Camparin i en skål/behållare. Skiva jordgubbarna tunt (om de är färska), lägg i dem hela (om frusna), låt stå i rumsteperatur i 12-24 timmar. Sila av, gärna med en silduk.
**Renfanasockerlag