Tycker du om att göra egna drinkar hemma och vill ta intresset till nästa nivå? Då har du hittat rätt,
vi har frågat bartendern Gustav Enerlöv om hans bästa tips och tre goda recept där naturens skafferi fått
en betydande roll! Ett gäng folkkära klassiker med lite trendfokus helt enkelt!
Att blanda egna cocktails hemma har blivit ett allt mer populärt fenomen. Vi kollar läget hos Gustav Enerlöv som jobbat inom restaurangbranschen i ca. elva år varav de senaste sju åren i regelrätta cocktailbarer. De senaste sex åren har han spenderat på Drinks20 på Södra vägen där han också varit ansvarig för baren sedan början av 2020.
"Under pandemin när restaurangbranschen stötte på restriktioner och vi uppmanades att spendera mer tid i hemmet tror jag många tog till, t.ex. med hjälp av profiler som David Kringlund på YouTube, att blanda drinkar just hemma. Det har märkts väldigt tydligt i min roll som bartender att våra gäster idag är mycket mer pålästa och har högre krav än för ca 5 år sedan. Vilket såklart är fantastiskt roligt för vår del!
Då jag som många utav oss hade lite mer tid än jag var van vid på mina händer under pandemin fick jag möjligheten att följa med min vän och kollega Simon ut i naturen med Det Vilda Skafferiet och lära mig om allt som finns att hitta och använda där. Innan det hade jag själv en föreställning om att det som fanns att hitta i vår skandinaviska natur kanske inte smakade så mycket. Där tog jag miste! Det finns väldigt mycket som lämpar sig väldigt bra för såväl matlagning som dryck. Utöver att jag tillämpat det jag lärt mig på Drinks20 har det även varit till stor del i de cocktailtävlingar jag deltagit i senaste åren. Ett perfekt sätt att visa upp ens egna passioner och tillämpa ingredienser som finns lokalt runtomkring oss. Något man har sett är ett stort intresse hos många människor idag och inte minst genom det intresset som finns för Det Vilda Skafferiet och våra guidade turer i naturen."
Viktigt att tänka på när det kommer till att blanda drinkar hemma är först och främst is. Jag kommer aldrig sluta påminna om att is troligtvis är den viktigaste ingrediensen i en bra drink. Vare sig den är i glaset eller i shakern innan. Sedan såklart att ha kylda ingredienser och färska juicer.
Och alla drinkar kommer smaka bättre om de avnjuts ur rätt glas! Jag personligen gillar tunna, cleana glas, så att man får rätt munkänsla när man dricker det som är där i. Men till drinkar som man gärna dricker med ett sugrör t.ex. får glaset gärna ha lite mönster och struktur. Riedel har under de senaste åren släppt kollektioner med cocktailglas som är fantastiska! Härligt tunna och otroligt goda att dricka ur.
"När det kommer till att blanda drinkar själv är jag en stark förespråkare av att börja med att lära sig ett gäng klassiker, något för varje tillfälle, och känna att man behärskar dem fullt ut. Jag har därför försökt att kombinera några klassiska drinkar med smaker i säsong och delvis från det vilda. Delvis för att ge en fingervisning på hur man kan smaksätta just de här drinkarna men också inspirera till användandet av våra ”vilda” smaker överlag! Det ena utesluter ju däremot såklart inte det andra. Man kan med enkelhet inkorporera de ”vanliga smakerna” som rabarber och jordgubbe enbart om man inte har tillgång till de övriga blommorna/örterna."
*Vi har under en längre tid experimenterat med just tonicliknande drycker då det finns många bra bitterämnen ute i vår natur så att man inte behöver använda sig av kinabark och riskera en kinninförgiftning. Så vi har gjort en tonicsyrup med bas på strandkvanne och smaksatt med gran.
Eventuellt 10 g citronsyra, 4 g vinsyra
Få saker skriker så mycket sommar som rabarber och vresros (även kallad nyponros) och det är en fantastiskt enkel syrup att göra.
*Campari smaksatt med jordgubb
Häll upp Camparin i en skål/behållare. Skiva jordgubbarna tunt (om de är färska), lägg i dem hela (om frusna), låt stå i rumsteperatur i 12-24 timmar. Sila av, gärna med en silduk.
**Renfanasockerlag