Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Tycker du om att göra egna drinkar hemma och vill ta intresset till nästa nivå? Då har du hittat rätt,
vi har frågat bartendern Gustav Enerlöv om hans bästa tips och tre goda recept där naturens skafferi fått
en betydande roll! Ett gäng folkkära klassiker med lite trendfokus helt enkelt!

Tips från drinkexperten Gustav Enerlöv

Att blanda egna cocktails hemma har blivit ett allt mer populärt fenomen. Vi kollar läget hos Gustav Enerlöv som jobbat inom restaurangbranschen i ca. elva år varav de senaste sju åren i regelrätta cocktailbarer. De senaste sex åren har han spenderat på Drinks20 på Södra vägen där han också varit ansvarig för baren sedan början av 2020.

En drinkexperts expertis och kärleken för naturen

"Under pandemin när restaurangbranschen stötte på restriktioner och vi uppmanades att spendera mer tid i hemmet tror jag många tog till, t.ex. med hjälp av profiler som David Kringlund på YouTube, att blanda drinkar just hemma. Det har märkts väldigt tydligt i min roll som bartender att våra gäster idag är mycket mer pålästa och har högre krav än för ca 5 år sedan. Vilket såklart är fantastiskt roligt för vår del!

Då jag som många utav oss hade lite mer tid än jag var van vid på mina händer under pandemin fick jag möjligheten att följa med min vän och kollega Simon ut i naturen med Det Vilda Skafferiet och lära mig om allt som finns att hitta och använda där. Innan det hade jag själv en föreställning om att det som fanns att hitta i vår skandinaviska natur kanske inte smakade så mycket. Där tog jag miste! Det finns väldigt mycket som lämpar sig väldigt bra för såväl matlagning som dryck. Utöver att jag tillämpat det jag lärt mig på Drinks20 har det även varit till stor del i de cocktailtävlingar jag deltagit i senaste åren. Ett perfekt sätt att visa upp ens egna passioner och tillämpa ingredienser som finns lokalt runtomkring oss. Något man har sett är ett stort intresse hos många människor idag och inte minst genom det intresset som finns för Det Vilda Skafferiet och våra guidade turer i naturen."

Tänk på isen och glasen

Viktigt att tänka på när det kommer till att blanda drinkar hemma är först och främst is. Jag kommer aldrig sluta påminna om att is troligtvis är den viktigaste ingrediensen i en bra drink. Vare sig den är i glaset eller i shakern innan. Sedan såklart att ha kylda ingredienser och färska juicer.

Och alla drinkar kommer smaka bättre om de avnjuts ur rätt glas! Jag personligen gillar tunna, cleana glas, så att man får rätt munkänsla när man dricker det som är där i. Men till drinkar som man gärna dricker med ett sugrör t.ex. får glaset gärna ha lite mönster och struktur. Riedel har under de senaste åren släppt kollektioner med cocktailglas som är fantastiska! Härligt tunna och otroligt goda att dricka ur.

Utrustningen

  • När det kommer till utrustning är det alltid bra att ha en stor skärbräda som gärna tål lite "stryk".
  • Några kökshanddukar för att hantera is och hålla rent.
  • Bland det viktigaste i ett kök, oavsett om man lagar mat eller gör drinkar, är såklart bra knivar! Några som är bra för att skära frukt och fixa garnityr, en tandad kniv för att kunna hacka och skära is.
  • En citruspress så att man alltid har färskpressad juice.
  • Och såklart en bra shaker, mätglas och sil.

Lär dig ett gäng klassiker

"När det kommer till att blanda drinkar själv är jag en stark förespråkare av att börja med att lära sig ett gäng klassiker, något för varje tillfälle, och känna att man behärskar dem fullt ut. Jag har därför försökt att kombinera några klassiska drinkar med smaker i säsong och delvis från det vilda. Delvis för att ge en fingervisning på hur man kan smaksätta just de här drinkarna men också inspirera till användandet av våra ”vilda” smaker överlag! Det ena utesluter ju däremot såklart inte det andra. Man kan med enkelhet inkorporera de ”vanliga smakerna” som rabarber och jordgubbe enbart om man inte har tillgång till de övriga blommorna/örterna."

"Gin & Tonic"

Du behöver

  • 5 cl Gin (The Botanist)
  • 3 cl ”Tonic Syrup”*
  • 10 cl sodavatten

Gör så här

  1. Bygg i ett highballglas med rikligt med is. Garnera om så önskas med citrus, oliver eller granskott.

*Vi har under en längre tid experimenterat med just tonicliknande drycker då det finns många bra bitterämnen ute i vår natur så att man inte behöver använda sig av kinabark och riskera en kinninförgiftning. Så vi har gjort en tonicsyrup med bas på strandkvanne och smaksatt med gran.

Tonicsyrup

  • 500 g kvanne (blad & stjälkar)
  • 1 L 1:1 sockerlag (700g socker - 700ml Vatten)
  • 100 g granskott
  • 200 g strösocker

Eventuellt 10 g citronsyra, 4 g vinsyra

Gör så här

  1. Granskotten vakuumförpackar man eller lägger i en burk med tillhörande lock tillsammans med strösockret. Om man har tid lägger man det på en plats där det får mycket solljus till granskotten släppt vätska och löst upp sockret. Har man inte den tiden kan man tillsätta 100ml vatten efter ca 1 h och pressa ur smaken. Därefter sila och buteljera.
  2. Tillred sockerlag och håll det ca 55°. Lägg kvanne i en blender tillsammans med sockerlagen och mixa den till kvannen är i små små bitar. Sila av (gärna genom silduk).
  3. Blanda sedan 4 delar kvanne med 1 del gran (eller efter tycke och smak). Och syra upp den med hjälp av citron- & vinsyra. Det funkar också att tillsätta 1-2cl färsk citronjuice när man bygger drinken om man inte har tillgång till syror.

French 75 med Rabarber och vresros

Du behöver

  • 3 cl The Botanist Gin
  • 1,5 cl citronjuice
  • 1,5 cl rabarber & vresros syrup*
  • 5 cl mousserande vin

Gör så här

  1. Blanda gin, citron och sockerlag i en shaker. Skaka snabbt (för att blanda och kyla), häll det mousserande vinet i ett glas (gärna på fot) och sila upp drinken.

*Rabarber och vresrossyrup

Få saker skriker så mycket sommar som rabarber och vresros (även kallad nyponros) och det är en fantastiskt enkel syrup att göra.

  • 500 g rabarber
  • 1,5 L vatten
  • 200 g vresrosblad
  • 700 g socker

Gör så här

  1. Skär ned rabarbern i bitar och lägg den i en kastrull med vattnet. Koka upp och låt puttra till volymen är ca 700ml. Sila av rabarbern tillsätt socker och rosbladen. Låt stå till den svalnat. Sila och buteljera.

Boulevardier med Jordgubb & Renfana

Du behöver

  • 2 cl Wild Turkey 101
  • 2 cl Campari smaksatt med jordgubb*
  • 1,5 cl söt Vermouth
  • 1 cl renfanasockerlag**

*Campari smaksatt med jordgubb

  • 700 ml Campari
  • 200 g jordgubbar

Gör så här

Häll upp Camparin i en skål/behållare. Skiva jordgubbarna tunt (om de är färska), lägg i dem hela (om frusna), låt stå i rumsteperatur i 12-24 timmar. Sila av, gärna med en silduk.

**Renfanasockerlag

  • 200 g Renfana
  • 1,5 L vatten
  • 350 g strösocker

Gör så här

  1. Häll vattnet i en kastrull, tillsätt Renfanan och låt koka till vattnet reducerat till ca 700 ml. Blanda ned sockret och rör om till det löst upp sig. Sila av örterna och buteljera. Viktigt att ha i åtanke är däremot att inte överdriva användandet av Renfana då den innehåller mindre koncentrationer av giftet thujon. De är dock så små att den inte betraktas som giftig, ska däremot undvikas vid graviditet.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken