Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Nyhet - Staub Twisted

Staub Twister gjutjärnsgryta är det perfekta valet för både matlagning och servering, med en vacker 3D-relief-design på utsidan som är inspirerad
av klassiker från mitten av århundradet. De sammanflätade linjerna bildar ett geometriskt mönster som förlängs mot kanten och framhävs av
emaljeringens tvåtonseffekt – en självklar mittpunkt på bordet som passar perfekt när du serverar grytor och andra läckra huvudrätter.

Grytor och långkok är enkla maträtter som i stort sett sköter sig själva och kan varieras efter råvarutillgång över säsongerna. Nöt-, lamm- eller fläskkött måste nödvändigtvis inte spela huvudrollen i mustiga höstgrytor. Gör en bas där du ökar mängden grönsaker eller använd svamp, fisk, fågel eller vegetariska motsvarigheter, såsom tofu, istället.

Tid och temperatur
En bra gryta tar tid att för att få ett smakmässigt djup. Ofta är det ännu godare dagen efter då aromerna får tid att komma fram ytterligare. Låt rätten sjuda på låg temperatur under lång tid snarare än tvärtom. Se till att ha en rejäl gryta som fungerar att använda både på platta och i ugn så att du enkelt kan variera tillagningssätt.

När köttet i en köttgryta är mört kan den fortsätta sjuda under lång tid men avvakta att tillsätta grönsaker så att de inte kokar sönder.

Smaksättning
En gryträtt bör vara välbalanserad och ha rejält med kryddor. Som variation till de vanligare smaksättningarna kan man laborera med frukter för sötma och syra. Välj ingefära som hetta eller byt vatten till saft, öl eller cider. En liten skvätt vodka eller kaffe tar fram nya, kanske oväntade, smaker som förnyar den klassiska köttgrytan.

Tillsätt en krämig och kryddrik ost i slutet av tillagningen för en annan smak och textur, eller en skvätt grädde för att mjuka upp.

Tillbehör
Ett enkelt sätt att ha en färdig rätt i en och samma gryta är att tillsätta potatis. När potatis kokas i såsen får den extra god smak och ofta en mjällare textur. Se till att salta lite extra om du väljer att låta potatis koka med i grytan.

Ris är ett vanligt tillbehör men pasta förekommer inte lika ofta. Den pasta som gör sig bäst till köttgrytor är lite större sorter, exempelvis Rigatoni. Det går även bra att tillsätta pasta, tillsammans med lite vatten, i slutet av tillagningen.

Vinbärsgelé är ett klassiskt tillbehör, som även kan användas som krydda i själva grytan, men vad sägs om att servera hallonsylt till nästa höstmiddag?

Höstgryta

4 portioner
Du behöver

  • 750 g högrev
  • 1 gul lök
  • 5 g smör
  • 1 msk rapsolja
  • salt och svartpeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk kinesisk soja
  • ½ msk rödvinsvinäger
  • hett vatten
  • 2 st lagerblad
  • 1 knippe timjan
  • 150 g morötter
  • 75 g sötpotatis
  • 75 g äpple
  • persilja

Gör så här

  1. Finhacka lök.
  2. Smält smör och olja i grytan och bryn löken.
  3. Skär köttet i bitar och lägg i grytan. Salta och peppra rikligt och bryn köttet lätt.
  4. Strö över mjöl, tillsätt tomatpuré, soja och vinäger, rör om och hetta upp.
  5. Tillsätt buljong och häll på hett vatten så att det täcker köttet.
  6. Knyt ett snöre om timjankvistarna och lägg i grytan tillsammans med lagerblad.
  7. Låt sjuda under lock i ca 30 minuter eller tills köttet är mört.
  8. Skala och skär morötter och sötpotatis i bitar.
  9. Lägg i rotsakerna i grytan, rör om och tillsätt mer vatten om det behövs för att täcka allt. Låt sjuda i ca 15 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.
  10. Skala och dela äpple i små bitar, tillsätt och låt sjuda i ca 5 minuter.
  11. Ta ur timjan och lagerblad.
  12. Smaka av med salt och servera grytan tillsammans med potatis, haricot vertes, lingon och finhackad persilja.

En värld full av färg

Varumärket för kulinariska konstnärer

Äkta matglädje är inte bara en glädje för smaklökarna. Den tilltalar alla dina sinnen – redan vid förberedelserna. Oavsett om du återskapar din mormors beprövade recept eller utvecklar dina egna mästerverk kommer STAUB hjälpa dig på traven.

Produkterna från STAUB är en perfekt kombination av traditionellt hantverk och avancerad teknik. Prisbelönta restauranger runt om i världen uppskattar den höga kvalitet som STAUB erbjuder och använder gärna deras produkter i köket.

Varje gjutjärnsprodukt – lock, gryta, grillpanna, cocette - skapas i en egen sandform och är unik. Produktionen äger rum i hjärtat av Frankrike. Med sina innovativa uppfinningar har STAUB optimerat gjutjärnsgrytans fördelar och därmed skapat en produkt som ständigt övertygar människor världen över.

Hemligheten bakom det berömda locket

Våra franska emaljerade gjutjärnsprodukter gör varje måltid minnesvärd. Förstklassig kvalitet i kombination med traditionellt hantverk. Våra cocottes har en unikt framtagen droppstruktur på insidan av locket som fungerar som en regnskogseffekt där fukten stiger, kondenserar och droppar jämnt tillbaka över maten. Resultatet? Otroligt saftiga och smakrika maträtter.

 

30-års garanti

STAUB erbjuder 30-års garanti på sina gjutjärnsprodukter till privatkunder. Garantin är giltig från inköpsdatumet (köpbevis krävs).

INSPIRATION - BAKA BRÖD OCH SORBET I DIN GRYTA

Gott och knådfritt bröd med råg och frön

Du behöver

  • 300 g vetemjöl
  • 300 g rågmjöl (siktat)
  • 30 g linfrön
  • 50 g pumpafrön
  • 50 g sesamfrön
  • 5-6 g torrjäst
  • 1 tsk salt
  • 5 dl kallt vatten
  • Staubgryta

Gör så här

  1. Använd en stavmixer eller matberedare och finhacka pumpafrön, sesamfrön och linfrön.
  2. Blanda vetemjöl, rågmjöl, salt, torrjäst och de hackade fröna. Tillsätt sedan vattnet och rör om till en klibbig deg. Täck degen med folie och låt stå i minst 10-20 timmar.
  3. Rulla degen på en mjölad bänk och vik ett par gånger mot mitten. Häll sedan lite mjöl i botten av skålen som degen jäst i och låt den jäsa i 2 timmar.
  4. När det är en halvtimme kvar av jäsningen, ställer du in grytan och locket i en kall ugn och sätter ugnen på 250 grader.
  5. Ta ut grytan ur ugnen (kom ihåg grytlappar) och vänd ner degen i grytan. Sätt på locket och sätt in grytan i ugnen i 30-35 minuter. Ta bort locket och vrid ner temperaturen till 200-210 grader och tillaga i ytterligare 15 minuter.
  6. Kyl på ett rack och förvara i pappers- eller linnepåse för krispig skorpa, dag efter dag.

Läskande citronsorbet med mynta

Du behöver

  • 2 dl vatten
  • 3 dl socker
  • 3,5 dl citronsaft
  • 3 myntakvistar
  • 2 äggvitor
  • 1 stor skål eller låda att ha grytan i
  • 3-4 kg isbitar
  • 5-7 dl grovt havssalt

Tips: för att göra en mer ”vuxen” efterrätt kan du servera i cocktailglas med 4 cl vodka över sorbeten.

Gör så här

  1. Koka vatten och socker tills sockret är upplöst. Tillsätt mynta och citronsaft medan det kokar och låt kallna.
  2. Vispa 2 äggvitor nästan hårt och blanda i det kylda myntavattnet.
  3. Lägg grytan i en skål eller låda som är stor nog för grytan - plus is och salt.
  4. Täck gjutjärnsgrytans sidor lagervis. Börja med is, sedan ett tunt lager salt. Upprepa tills du är så långt upp som du kan på grytan. Avsluta med is.
  5. Lägg sorbetsmeten i gjutjärngrytan. Sätt på locket och täck locket med is och salt. Obs - Använd inte för mycket salt längs sidorna eller på locket så att det finns risk för att det hamnar i grytan.
  6. Rör om sorbeten var 15: e minut så att det blir en jämn massa. Upprepa tills sorbeten har stelnat. Vispa gärna ett par gånger med en ballongvisp för att säkerställa en jämn, len sorbet.

GÖR DIN GRYTA MER PERSONLIG

Ändra enkelt utseendet på din Staub-gryta med en ny knopp.
I vårt sortiment hittar du flera olika, välj din favorit bland - fisk, kanin, gris, ko, kyckling och snigel

Staub-logo.png

Staub

Staub grundades 1974 i Alsace av Francis Staub. Alsaceregionen i östra Frankrike är känt för sin yrkesskicklighet inom gjutning och sin utsökta matlagningskonst, vilket går hand i hand vid utvecklingen av Staubs produkter.

Storken i Staubs logga är en symbol för Alsace. Alla Staubs gjutjärnsprodukter tillverkas i Frankrike. Staub används av många världsberömda kockar, bland annat Paul Bocuse som är en stor vän av Staubs produkter.

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken