Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Köpguide - Vilken stekpanna ska jag välja?

Typ: Det finns många typer av pannor, så du du bör verkligen välja efter behov och syfte. Det finns både vanliga stekpannor, grillpannor och traktörpannor, vilket innebär att du ska överväga vad den kommer att användas till. Den vanliga stekpannan passar utmärkt i vardagen och perfekt till när du ska steka köttbullar, biffar eller liknande. Den platta ytan gör det lätt att vända maten och du uppnår enkelt ett perfekt resultat. Traktörpannan har högre kanter, vilket gör den perfekt till snabbstekning och rätter med sås till. Du kan enkelt steka dina grönsaker så att de får en fin yta utan att de faller sönder. Grillpannan gör det lätt att uppnå härliga och grill-inspirerade resultat inomhus. Tack vare ränderna på pannans yta får ditt kött en perfekt stekyta och du kan med fördel även lägga på grönsakerna.

Storlek: Du kan välja stekpannor från 20 cm till 32 cm i diameter. De minsta storlekarna passar bra till exempelvis pannkakor och omeletter, medan de större passar bättre till rätter som ska koka i sås. Om du inte vill ha en massa olika pannor kan du med fördel välja en på 26-28 cm i diameter. Du bör dock vara uppmärksam på hur man mäter en stekpanna. De flesta mått är från ytterkant till ytterkant, det vill säga att stekytan ofta är lite mindre.

Beläggning: Du kan välja stekpannor med och utan beläggning. Bägge modeller har sina fördelar. Om du väljer en panna i järn utan beläggning passar den perfekt om du vill få till en fin stekyta. Fördelen med att välja en panna med beläggning är att maten inte bränner fast lika lätt. Beläggningen gör även att du kan använda mindre stekfett.

Fungerar på induktion: Om du har en induktionshäll är det viktigt att välja en panna som fungerar på induktion. De flesta material fungerar på induktion, men exempelvis ren koppar och aluminium gör det inte. Om du ändå vill ha en stekpanna i något av dessa material, och har en induktionshäll, måste du försäkra dig om att stekpannan är tillverkad med flera lager, varav ett är magnetiskt. På våra stekpannor har vi angivit om de fungerar på induktion eller ej. Du kan också köpa en induktionsplatta som fungerar som ett mellansteg mellan induktionshällen och stekpannan, som annars inte tål induktion.

Rengöring: Pannor håller generellt sätt längre om du diskar dem för hand. Det betyder dock inte att det inte finns stekpannor som inte kan diskas i maskin. Om stekpannan tål maskindisk framgår det på produktsidan. Om du diskar för hand ska du bara använda varmt vatten och lite diskmedel. Torka därefter av pannan med hushållspapper. Häll aldrig kallt vatten på en varm panna, detta kan göra den skev och förstöra formen.


Material

Gjutjärn - En vän för livet

Gjutjärnspannan blir bara bättre med tiden! En vän för livet som kommer att ge dig köksglädje många år framöver. Porerna som finns i ytan gör att fettet letar sig in och fördelar sig jämt över botten, vilket ger en fin och jämn stekyta! Den passar till mycket och funkar bäst om du steker i mycket fett. Om du steker kött i den höjs smakerna tack vare att gjutjärnet avger en liten hälsosam mängd järn. Ingredienser med hög syra kan dock ge få en lite otrevligare järnsmak. Ett plus är också att du kan använda redskap i alla material.

Ta hand om gjutjärnspannan

  • Diska för hand i hett vatten (aldrig diskmedel!) och torka av
  • Smörj med fett vid behov
  • Ge pannan nytt liv: Täck botten med ca 5 mm grovsalt, ställ pannan på spisen på hög värme. Låt stå i ca 2 minuter och skaka om ibland. Saltet kommer att suga åt sig allt fastbränt fett. Släng saltet och låt pannan svalna innan du steker in den på nytt. (För att steka in: Täck botten med olja och kör på låg värme i en halvtimma. Häll av och torka med lite hushållspapper – klart!)

Kolstål - Magisk matlagning

Kolstål är ungefär som en blandning av teflon och gjutjärn - bra släppfunktion som en teflonpanna, håller länge och steker lika bra som en gjutjärnspanna (fast lättare i vikt). Hållbarheten är lika bra som gjutjärn – en kolstålspanna står vid din sida länge! Det går att steka i pannan utan att bränna in den först – men det blir inte fullt lika bra. Pannan kommer bli mörkare och mörkare, det är non-stick-förmågan som förbättras! Ju mer du använder den, desto mindre fett behöver du ha i. Var försiktig med syrliga ingredienser, de kan fräta bort ytan du bränt in! Kolstål reagerar snabbt på förändringar i värme, så om du vill ha ultimat kontroll på omeletten är detta pannan för dig.

Ta hand om kolstålspannan

  • Stek in pannan innan du använder den.
  • Låt alltid stekpannan svalna innan du diskar den med hett vatten (undvik diskmedel)
  • Torka stekpannan efter rengöring så den inte rostar.
  • Ge pannan nytt liv: Täck botten med ca 5 mm grovsalt, ställ pannan på spisen på hög värme. Låt stå i ca 2 minuter och skaka om ibland. Saltet kommer att suga åt sig allt fastbränt fett. Släng saltet och låt pannan svalna innan du steker in den på nytt. (För att steka in: Täck botten med olja och kör på låg värme i en halvtimma. Häll av och torka med lite hushållspapper – klart!)

Rostfria - Restaurangfavoriten

En rostfri panna har en enorm hållbarhet jämfört med belagda pannor och används mycket i restaurangkök. Stålet har inga öppna porer vilket gör att ingen smak sätter sig, men också att inget fett lagras i pannan, som i en gjutjärnspanna. Om du inte steker i fett kommer maten att brännas vid. Om man använder en rostfri panna med rätt teknik har dock också den en fascinerande non-stick-förmåga. När du lägger ner en köttbit i pannan suger pannan fast köttbiten – men kommer släppa den när stekytan är snygg och porerna i råvaran stängts. I en belagd panna kan du ju röra runt och vända köttbiten hej vilt. Därför är det viktigt att ha tålamod. En pannkaka är lite svårare att göra i en panna av rostfritt stål.

Psst! Kolla efter en panna i många lager med en rejäl aluminiumkärna så får du bäst värmefördelning!

Ta hand om din rostfria panna

  • Rengör pannan direkt efter användning
  • Kan diskas både för hand, med diskmedel eller i diskmaskin. (rekommenderas dock alltid att rengöra för hand)

Belagda - För en fin stekyta

Stekpannor med non-stick-beläggning har en otrolig släppförmåga. Den väger generellt inte så mycket och är lätt att hantera. Dock slits beläggningen naturligt efter ett tag, oavsett om du behandlar pannan bra – inte använder metallredskap osv. Så var beredd på att du kommer få byta ut pannan efter några år.

En keramisk beläggning har nästan samma fina non-stick-förmåga men kan också användas vid höga temperaturer utan att beläggningen skadas!

Ta hand om din belagda panna

  • Låt svalna och handdiska med hett vatten och diskmedel
  • Använd inte metallredskap eller kniv i pannan!

Koppar

Stekpannor av koppar har fantastiska egenskaper och en vacker estetik. Materialet är riktigt bra på att fördela värme och ser till att resultatet blir jämnt och fint. Det är också ett av materialen som reagerar på temperaturbyten snabbast. Du ska därför vara uppmärksam så att du inte råkar bränna maten. Det gäller oavsett om du höjer eller sänker värmen. Det är inte många material som har denna egenskap, varpå en kopparpanna är en klar fördel. Tycker du om att flambera passar kopparpannan bra även till detta, detsamma gäller sautering. Om du väljer en panna i ren koppar fungerar den inte på induktion, men du kan använda en induktionsplatta.

Ta hand om kopparpannan

  • Bör alltid diskas för hand med milt diskmedel.
  • Se till att putsa pannan om du vill ha den skinande och fin. 
  • Kopparpannor som inte putsas får med tiden en matt design med patina.

Aluminium

När man talar om stekpannor i aluminium är det sällan ren aluminium som används. Ren aluminium fungerar inte på induktion, då materialet saknar magnetiska element. Det betyder däremot inte att aluminium fördelar värme dåligt, vilket är anledningen till att det ofta används till stekpannor och grytor. Aluminium reagerar snabbt på temperaturförändringar, vilket gör att materialet passar bra till stekning. Det kan dock missfärga vissa livsmedel och ge en bitter eftersmak. Detta kan förhindras om du väljer en aluminiumpanna med beläggning. Stekpannor i aluminium passar också utmärkt till rätter med mjölk och ägg, vilket innebär att du enkelt gör en fantastisk carbonara med aluminiumpannan.

Ta hand om aluminiumpannan

  • En aluminiumpanna med non-stick beläggning är lätt att rengöra. 
  • Diska den för hand med milt diskmedel.

STEKPANNESKOLA!

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22