Nu är snart hösten här på riktigt! Äntligen kan man njuta av de vackra färgerna, härliga
svampplock-promenader, tända ljus och god mat från naturens eget skafferi. Vi hälsar på hos norr-
länningen och grisbonden Emilia Nilsson som tog hem bronsmedaljen i Sveriges Mästerkock 2019.
Hon bjuder på en risotto med tre olika svampar, en lyxig kantarellmacka och sina bästa svamptips!
Jag heter Emilia Nilsson och bor och jobbar på min familjegård i Silsjönäs, som har varit i familjen sen 1815. Jag är till vardags grisbonde, och jobbar i familjeföretaget inom skogsbruket. Sedan driver jag även eget med maten - mitt stora intresse! Mat har alltid legat mig nära hjärtat! Sedan min medverkan i Sveriges Mästerkock så är det en del av min vardag och yrkesliv. Det finns inget bättre än att jobba med sitt intresse!
Att jag älskar matlagning så mycket kommer mest ifrån min uppväxt tror jag. Det överflöd av råvaror vi har här uppe i norr, viltkött genom jakten, bär och svamp. Och även de råvaror vi har här på gården med fläsk och nötkött och de vi odlar! Det driver en till att vilja ta vara på råvarorna på det bästa sättet som går.
Jag har alltid älskat att ta vara på de naturen ger, allt ifrån vårt vilda skafferi. Och där hör svampen till! När man fyllt skafferi med torkad svamp inför vintern så känner man sig - RIK!
Att följa med på svamptur som liten med farmor och plocka med sig till en kvällsmacka med smörstekta kantareller var något ja fått med mig sen ja va liten! Men faktum är att svampintresset har växt till sig på senare år då min pojkvän John är uppväxt i en riktig svampletar familj! Så vi åker ofta på svamptur på hösten till våra svampställen!
Svamp går att finna i många olika skogar. Den kanske populäraste matsvampen kantarell finner man ofta i blandskog. Lövskog med inslag av gran brukar kantarellen trivas i, även trattkantarellen trivs här. I de norra delarna av landet så finns kantarellerna i gammal och högt belägen gran och björkskog under hösten, gärna i söderläge där solen ligger på.
4 portioner
Till servering
Emilia tipsar: Vill man så kan man servera älgkött till, då blir det ännu lite mer matigt! Välj alltid kött med bra kvalitet (jag brukar steka älgkött till ca 54 grader, då blir de fint rosa! Och låt de vila i ca 5 min efter de har kommit upp i temperatur)
2 mackor