Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Bjud in till Thanksgiving!

Thanksgiving har sina rötter i den amerikanska kulturen, men på senare år har den alltmer börjat uppmärksammas här i Norden.
Även om vi inte delar exakt samma historia, är Thanksgiving en underbar anledning att samla nära och kära, stanna upp och reflektera
över det vi är tacksamma för i livet. När höstmörkret faller blir det än viktigare att laga värmande mat och skapa stunder av gemenskap.

Bjud in till en festmåltid där säsongens råvaror får ta plats på bordet – rotfrukter, svamp, äpplen och den traditionella kalkonen.
Nedan hittar du läckra recept för att du ska lyckas med en kväll bestående av god mat, gemenskap och tacksamhet. 

Utvalda favoriter från Aida

Helstekt kalkon

Du behöver

  • 1 st kalkon
  • 75-150 g smör, mjukt
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 dl vatten
  • 2 st gul lök
  • 1-2 st morötter
  • 2-4 st äpplen
  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka rosmarin
  • Steksnöre

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 150 grader och sätt in ett galler i nedre delen.
  2. Lägg kalkonen på en ugnsplåt med galler, färsk eller tinad fryst.
  3. Ta ut inkråm och häll ut eventuell vätska i plåten.
  4. Torka av med hushållspapper och gnid in hela kalkonen med smör. Salta rikligt.
  5. Repa hälften av örterna och strö på tillsammans med svartpeppar.
  6. Dela lök, äpple och morot i mindre bitar. Stoppa in hälften inuti kalkonen och knyt ihop lårbenen.
  7. Lägg resterande grönsaker och örter på gallret runt kalkonen och häll vatten i plåten. Sätt ugnstermometer i den tjockaste delen av bröstet.
  8. Stek kalkonen tills den nått ca 70 grader, räkna med 30 minuter/kg.
  9. Ta ut och låt vila i en halvtimme.

Potatismos

Du behöver

  • 2 kg potatis
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk salt
  • 100 g smör
  • ca 3 dl mjölk, ljummen
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 msk gräslök, hackad

Gör såhär

  1. Ta fram smör så att det blir mjukt.
  2. Skala och dela potatisen i mindre bitar.
  3. Skala och dela vitlöken.
  4. Lägg potatis, vitlök och 1 msk salt i en kastrull och täck med kallt vatten. Koka under lock tills potatisen är helt mjuk.
  5. Låt rinna av och ta ur vitlöken.
  6. Montera maskinen med flatblandare och häll i potatisen.
  7. Kör på låg hastighet 15 sekunder.
  8. Tillsätt smör och blanda kort.
  9. Tillsätt mjölk, lite i taget, och kör till önskad textur.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Häll upp i en skål och strö över gräslök.

Gravy

Du behöver

  • 2 dl sky från kalkon
  • 2 dl grädde
  • 1½ msk vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 2 msk rödvin
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sila skyn från kalkonen i en kastrull, hetta upp och låt sjuda i fem minuter.
  2. Vispa samman vatten och mjöl, tillsätt och vispa slätt.
  3. Tillsätt grädde, buljong och vin. Låt sjuda under omrörning tills det tjocknat.
  4. Smaka av med salt och peppar.

Tranbärssås

Du behöver

  • 225 g tranbär
  • 1 st apelsin
  • 1½ dl farinsocker
  • 1 st kanelstång
  • 1 krm salt

Gör såhär

  1. Riv skalet av apelsinen och pressa ur saften.
  2. Ta undan ½ dl tranbär.
  3. Lägg resten av bären, apelsinsaft, apelsinskal, kanelstång och socker i en kastrull.
  4. Rör om och låt sjuda tills bären är mjuka.
  5. Ta från värmen och rör ner de sparade bären.
  6. Häll upp och låt svalna.

Pumpabröd

Du behöver

  • 400 g pumpapuré (ca ½ halv butternutpumpa)
  • 3 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 msk socker
  • 1 msk salt
  • Steksnöre
  • 8 st kanelstänger (till topping)
  • 2 msk lönnsirap (till topping)

Gör så här

Pumpapuré:

  1. Sätt ugnen på 220°. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Halvera pumpan på längden, kärna ur och lägg halvorna på plåten med snittytan uppåt.
  3. Baka i ugnen tills pumpan är mjuk, ca 30 minuter. Låt ugnen vara på eller åtminstone stängd till pajgräddningen.
  4. Låt pumpan svalna något och skeda sedan ur köttet, mixa till en slät puré.

Bröd:

  1. Lös upp jäst i vatten.
  2. Tillsätt pumpapuré, socker, salt och det mesta av mjölet.
  3. Arbeta samman till fast deg.
  4. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i åtta lika stora delar och forma till bollar.
  6. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  7. Lägg fyra snören/bröd så att de formar en cirkel med åtta "tårtbitar". Lägg ett bröd på krysset i mitten, ta upp alla snören till och knyt ihop löst. Gör likadant med alla bröd.
  8. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250 grader och grädda bröden ett steg nedanför mitten i ca 10 minuter eller tills bröden fått färg.
  10. Blanda lönnsirap med 1 dl hett vatten och pensla bröden.
  11. Lossa alla snören försiktigt och tryck ner en kanelstång i mitten av varje bröd. Låt svalna på galler.

Utvalda favoriter från KitchenAid

Pumpapaj

Du behöver

Pajdeg:

  • 130 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ msk socker
  • 1 tsk kardemumma, malen
  • Smör till formen

Fyllning:

  • 300 g pumpapuré (ca ½ halv butternutpumpa)
  • 2 st ägg
  • 1½ dl farinsocker
  • ½ dl lönnsirap
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk ingefära, malen
  • ½ tsk salt

Topping:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker
  • en nypa bakpulver
  • ½ msk florsocker

Gör såhär

Pumpapuré:

  1. Sätt ugnen på 220°. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Halvera pumpan på längden, kärna ur och lägg halvorna på plåten med snittytan uppåt.
  3. Baka i ugnen tills pumpan är mjuk, ca 40 minuter.
  4. Låt pumpan svalna något och skeda sedan ur köttet. Mixa till en slät puré.

Pajbotten:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj in pajformen med mjukt smör.
  3. Dela kallt smör i mindre bitar och lägg i matberedare.
  4. Tillsätt mjöl, socker och kardemumma och kör tills det blivit ett grovt smul.
  5. Krama ihop till en deg och tryck ut jämnt i pajformen.

Fyllning:

  1. Vispa samman ägg, pumpa, mjölk, socker, lönnsirap och salt.
  2. Häll smeten i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller till fyllningen stannat.
  3. Låt svalna helt och gärna vila i kylen över natten.

Topping:

  1. Vispa grädde, florsocker och bakpulver. Spritsa eller bred ut grädden på pajen. Pudra ev med florsocker.

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken