Trendspaning 2022

Trendspaning 2022

Ute-matlagning fortsätter att ta för sig, hållbart och närproducerat blir allt viktigare och glada
80-talet är tillbaka! Vi har samlat de viktigaste trendspaningarna inom matlagning, matplatsen och
köket 2022! Se vad experterna och våra egna produktspecialister tror om året som kommer.

EXPERTPANELEN

Utomhustrenden håller i sig

 

 

Under 2021 har nya sorters grillar och vad man har på grillen tagit både ett och två steg framåt i utvecklingen. Mina nya favoriter på grillen är helt klart rotselleri och spetskål. Jag tror också vi kommer få se bordsgrillar i överflöd i flödet. Ute är det nya inne helt enkelt!

Använd svenskt kvalitetskol

Tack vare den långsamma och kvalitetsfokuserade processen är resultatet ett träkol som skapar väldigt lite rök och gnistor. Kolet har också väldigt lång glödtid.

Smart grillning

Varför chansa när du kan vara säker på ett perfekt resultat?! Med en smart termometer kopplad till telefonen via wifi är du säker på att inte tappa kontakten eller misslyckas med temperaturen! 

Klean Kanteen

Nytt i sortimentet är Klean Kanteen. Det miljövänliga varumärket som hjälper dig plastbanta samtidigt som du har med dig hög kvalitativa flaskor, termosar och behållare ut i naturen.

Hållbarhet i fokus

Mer närproducerat - Konsumenterna börjar få upp ögonen för att välja svenska råvaror. Detta ger i längden bättre produkter med mer näring och bättre djurhälsa då vi stöttar bönderna som tar hand om dom! Win win!

Catch and Cook - I min livsstil är de en naturlig del att jaga, odla, fiska och laga. Mer och mer så ser man på sociala medier hur många odlar själva, fiskar - för att sedan tillaga de man själv odlat och fångat! Man förstår värdet av att ta tillvara på den egenodlade zucchinin och öringen man har fångat. Så mindre svinn och mer värde i vår mat! De tror jag att 2022 kommer att bringa med sig!

Fler hållbara val - Fler och fler blir flexitarianer, mig inkluderad. Saluhallar/gårdsbutiker öppnar, kvalitetsstämplar och graderingar fyller hyllorna, hemmaodling både inne och ute. Som matlagare öppnar detta superfina möjligheter. Nu hittar man magiskt mjöl, slaktad ko från närområdet, en variation av hållbara proteinkällor och genomgående ekologiska grönsaker och frukter att välja ifrån i din bättre närbutik.

Hälsosammare bakning – I takt med att intresset för vegetarisk/vegansk mat växer kommer det också inom bakning att finnas en ökande trend i att baka lite nyttigare. Vi kommer att använda mer hälsosamma ingredienser som honung, lönnsirap och agavesirap istället för raffinerat socker, eller grövre mjöl. Steel cut havre är till exempel skuren havre som är nyttigare än vanliga havreflingor. Det kommer nog att öka i popularitet i både gröt, bröd och kex. Rawfood-kakor baserade på nötter, dadlar, kokosgrädde och frukt kommer också att öka i popularitet.

Tareq Taylors hållbara tips

  1. Handla inte hungrig! Går du och handlar hungrig kommer du hem med varor som du inte tänkt dig, och mycket av det kanske slängs. 

  2. Använd sunt förnuft oavsett om det gäller mat, kläder eller resor. Om något är löjligt billigt är det inte hållbart i alla led. Kvalitet kostar - betalar du skäligt vet du också att det inte förekommit barnarbete, dåliga löner eller miljömässigt dåligt jobb.

  3. Titta på matrester som en grund till något nytt. Betrakta dina rester som värdefulla råvaror!

Trendig dukning & inredning

Stelton är stilsäker med sin gula termos

Vårens trendfärger på Aaltovasen

ittala Teema i årets gula trendfärg!

Fler expertspaningar att hålla koll på 2022

365 dagars öppet köp

Fri frakt över 500 kr*

Köksglädje sedan 2005