Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Våffeljärn

 

Tänk dig den underbara doften av nygräddade våfflor! Frasiga våfflor med sylt och grädde, eller varför inte med löjrom och gräddfil - eller kanske en belgisk våffla med sirap?! Använd ditt våffeljärn till att göra en god maträtt men även som en
utsökt efterrätt. Våfflan serveras vanligen med sylt, bär och vispad grädde, men kan även serveras med tillbehör som gräddfil, gräslök, räkor,  kaviar, ostar eller pepparrotssmör.
 
Hos oss på Bagaren och Kocken har vi både elektriska och enklare våffeljärn som man värmer upp på spisen eller belgiskt våffeljärn. Vi har våffeljärn för traditionella svenska våfflor men även våffeljärn för de lite tjockare belgiska våfflorna.
 

 

 

 

Ett säkert vårtecken!

Precis som vitsippor, grusfri asfalt, fågelsång och pollenallergi så är våfflor ett säkert tecken på att våren är på gång. Den 25 mars varje år inträffar Vårfrudagen, kanske mer känd som våffeldagen då tusentals svenskar njuter av detta mycket trevliga bakverk. Redan på medeltiden åt man våfflor som då gräddades över öppen eld. Det var också då som våfflans karaktäristiska rutmönster uppstod då de gräddades i en slags tidig version av ett våffeljärn. Våfflan har sedan dess utvecklats i alla möjliga håll och finns idag i enormt många olika varianter. Till exempel den belgiska, lite tjockare och fyrkantiga varianten.

För att få perfekta våfflor behövs ett riktigt bra våffeljärn. Ett sådant kan användas länge med ett bra resultat. Det finns både de klassiska runda hjärtformade järnen och järn för belgiska fyrkantiga våfflor. Allt för att traditionen med våfflor ska kunna leva vidare länge.

Våfflor kan ätas till kaffet eller som en söt dessert med grädde och sylt. De går också alldeles utmärkt att förtära som en huvudrätt med mer matiga tillbehör. Våfflans mångsidighet kanske också är det som gör att den går rakt in i hjärtat på så många.

 

 

 

Belgiska våfflor med päron & valnötter

För 8 våfflor:

2 ägg, gärna ekologiska

125 g smör

2,5 dl mjölk 3%

2 dl vatten

12 g färsk jäst

0,5 tsk salt

0,75 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

6,75 dl vetemjöl

smör, smält till gräddning


Till servering:

Päron
Blåmögelost
Karamelliserade valnötter
Lönnsirap

1. Separera äggulorna från vitorna.

2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.

3. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.

4. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en jämn och slät våffelsmet.

5. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke.
 

6. Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i cirka 20 minuter.
 

7. Värm våffeljärnet. Pensla det med smält smör och grädda dina belgiska våfflor i 3-5 minuter.

8. Toppa med karamelliserade valnötter, blåmögelost, färska päron och lönnsirap.

 

 

 

Tacovåffla med pulled chicken & picklad rödlök 

För 8 våfflor:


75 g smör

4 dl majsmjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

4 dl mjölk

4 ägg

2 dl kallt vatten, gärna mineralvatten

Till servering

Pulled chicken

Stekta svarta bönor med vitlök och chiliflakes

Picklad rödlök

Mango, tärnad

1 kruka koriander

2 dl gräddfil

Lime

1. Smält smöret och låt svalna.

2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt mjölk och ägg och rör till en jämn smet.

3. Blanda ner smöret och sist vattnet och grädda smeten i ett välsmort våffeljärn.
 
4. Servera med tillbehören.