Det finns mängder av spännande rätter att testa på för den som bestämt sig för att
äta mer vegetariskt, men om det känns läskigt så är vegetarisk husmanskost fullt möjligt
och inte alls krångligt! Den viktigaste delen av en maträtt behöver inte sitta i själva råvaran,
utan snarare i smaken och utförandet. Testa att ta de klassiska rätterna som du brukar laga
men byt ut köttet mot något liknande vegetariskt substitut. Nuförtiden har substituten och
teknikerna för att laga växtbaserad mat utvecklats så mycket så det är lättare än man tror.
Det finns många skäl att äta mer av bönor, linser och ärtor. De är proteinrika, billiga och går att variera i all oändlighet. Supergott att blanda ner i grytor och röror eller som läckert tillskott i höstsalladen, och adderar du bönor eller linser i degen blir brödet ännu mer saftigt och näringsrikt. Orkar du inte blötlägga och koka själv finns det gott om varianter på burk eller i pappersförpackning.
I dag används endast en tredjedel av en broccoliplanta, trots att en stor del av den är fullt ätbar och nyttig, inklusive stam och blad. Stammen är jättegod att skiva upp och woka - med ett härligt tuggmotstånd. Om du kokar den behöver den koka ett tag längre än buketterna. I USA säljs faktiskt broccoliblad som en egen fullvärdig produkt. Morotsblasten går att göra en god pesto på.
1. Koka chutney, gärna på en blandning av röda, gula och gröna tomater. Passar utmärkt till ostbrickan.
2. Gör tomatmarmelad smaksatt med citron och ingefära. Det är gott till scones och grovt fullkornsbröd.
3. Frys in de grovhackade tomaterna. Perfekt att blanda ner i den vegetariska köttfärssåsen eller i vinterns goda grytor och långkok. Du kan också dela dem och torka dem i ugnen.
Skaffa dig en mångsidig mandolin och hyvla allt – kål, rotsaker och andra grönsaker - riktigt tunt, så funkar de precis som salladsblad.
Behåll mer av den viktiga näringen i maten och spara massa tid med en tryckkokare - ibland över 80% av den normala koktiden!
En grönsakskniv har en rundning som gör att den kan föras i vaggande och kontrollerade rörelser, vilket leder till enkel grönsakshackning!
Samla alla ingredienser till en komplett middag på en plåt och låt ugnen sköta all tillagning!
4 portioner
Till serveringen
4 portioner
4 portioner
Tomatsås