Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Det finns mängder av spännande rätter att testa på för den som bestämt sig för att
äta mer vegetariskt, men om det känns läskigt så är vegetarisk husmanskost fullt möjligt
och inte alls krångligt! Den viktigaste delen av en maträtt behöver inte sitta i själva råvaran,
utan snarare i smaken och utförandet. Testa att ta de klassiska rätterna som du brukar laga
men byt ut köttet mot något liknande vegetariskt substitut. Nuförtiden har substituten och
teknikerna för att laga växtbaserad mat utvecklats så mycket så det är lättare än man tror.

Boosta dig med baljväxter

Det finns många skäl att äta mer av bönor, linser och ärtor. De är proteinrika, billiga och går att variera i all oändlighet. Supergott att blanda ner i grytor och röror eller som läckert tillskott i höstsalladen, och adderar du bönor eller linser i degen blir brödet ännu mer saftigt och näringsrikt. Orkar du inte blötlägga och koka själv finns det gott om varianter på burk eller i pappersförpackning.

Mer av broccolin och moroten!

I dag används endast en tredjedel av en broccoliplanta, trots att en stor del av den är fullt ätbar och nyttig, inklusive stam och blad. Stammen är jättegod att skiva upp och woka - med ett härligt tuggmotstånd. Om du kokar den behöver den koka ett tag längre än buketterna. I USA säljs faktiskt broccoliblad som en egen fullvärdig produkt. Morotsblasten går att göra en god pesto på. 

Tre tomattips!

1. Koka chutney, gärna på en blandning av röda, gula och gröna tomater. Passar utmärkt till ostbrickan.
2. Gör tomatmarmelad smaksatt med citron och ingefära. Det är gott till scones och grovt fullkornsbröd.
3. Frys in de grovhackade tomaterna. Perfekt att blanda ner i den vegetariska köttfärssåsen eller i vinterns goda grytor och långkok. Du kan också dela dem och torka dem i ugnen.

REDSKAPSTIPS

Mandolin

Skaffa dig en mångsidig mandolin och hyvla allt – kål, rotsaker och andra grönsaker - riktigt tunt, så funkar de precis som salladsblad.

Tryckkokare

Behåll mer av den viktiga näringen i maten och spara massa tid med en tryckkokare - ibland över 80% av den normala koktiden!

Grönsakskniv

En grönsakskniv har en rundning som gör att den kan föras i vaggande och kontrollerade rörelser, vilket leder till enkel grönsakshackning!

RECEPT

Ugnsrostade medelhavsgrönsaker och halloumi

Samla alla ingredienser till en komplett middag på en plåt och låt ugnen sköta all tillagning!

Du behöver:

4 portioner

  • 500 g små potatisar, skrubbade
  • 4 morötter, ansade och skrubbade
  • 2 röda paprikor, urkärnade
  • 1 zucchini
  • 1 hel vitlök
  • 1 ekologisk citron, tvättad
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 4 msk kallpressad olivolja
  • Havssalt och nymalen svartpeppar
  • 250 g halloumi
  • 12 svarta kalamataoliver, urkärnade

Till serveringen

  • Rucola eller blandade salladsblad
  • Rostade pinjenötter
  • Havssalt och nymalen svartpeppar
  • Kallpressad olivolja
  • Balsamvinäger

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200° och klä en plåt med bakplåtspapper. Skär potatis, morötter, paprika och zucchini i lagom stora bitar, dela vitlöken tvärs över på mitten och skär citronen i tunna klyftor. Lägg allt på plåten och tillsätt rosmarin. Ringla över olivolja, krydda med salt och peppar och blanda väl. Rosta i ugnen i 25–30 minuter eller tills grönsakerna är nästan mjuka.
  2. Bryt halloumin i lagom stora bitar och strö den över grönsakerna tillsammans med oliverna. Sätt ugnen i grilläge, öka värmen och grilla allt i 5–10 minuter eller tills osten och grönsakerna mjuknat och blivit gyllenbruna.
  3. Servera de rostade grönsakerna toppade med en näve rucola och lite pinjenötter. Salta och peppra och stänk över lite olivolja och balsamvinäger.

Friterad potatis med basilika, parmesan, solrosfrön, strimlad lök och spenat

Du behöver:

4 portioner

  • 600 g fast potatis, i grova skivor
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 kruka basilika, plockade blad
  • 50 g babyspenat
  • 100 g riven parmesanost
  • 1 dl solrosfrön, rostade
  • 1 rödlök, finskivad
  • 3 msk pressad citronjuice
  • Friteringsolja
  • Salt

Gör så här:

  1. Lägg vitlöken i en bunke.
  2. Fritera potatisen i olja i en kastrull eller stekpanna, tills den är krispig och genombakad.
  3. Häll den över vitlöken. Vänd snabbt runt och tillsätt övriga ingredienser
    utom citronjuice och salt.
  4. Utnyttja värmen i potatisen och vänd runt salladen så att du lockar fram alla aromer och smaker.
  5. Smaka av med salt och citronjuice.

Vegetarisk lasagne

Du behöver:

4 portioner

  • 2 zucchinis
  • 1 aubergine
  • 200 g svamp, t.ex. ostronskivling
  • Lite olivolja
  • 2-3 klyftor vitlök, hackade
  • Salt
  • 6-8 färska lasagneplattor
  • 250 g ricotta
  • 1 boll buffelmozzarella (125 g)
  • Timjan att garnera med

Tomatsås

  • 1 lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • Olivolja
  • Ca. 600 g krossade tomater
  • 1 näve färsk timjan, hackad
  • Salt och peppar
  • 1 nypa socker

Gör så här:

  1. Skär zucchinin och auberginen i tunna, avlånga skivor. Dela svampen i munstora bitar. Fräs zucchini, aubergine och svamp läckert gyllenbruna tillsammans med vitlöken. Salta.
  2. Tomatsås: Hetta upp olja i en gryta. Fräs lök och vitlök. Tillsätt krossade tomater och låt blandningen puttra 10 minuter. Tillsätt hackad timjan och smaka av med salt, peppar och socker.
  3. Sätt ugnen på 180 grader. Bred ut lite tomatsås i bottnen av en ugnsfast form. Lägg i ett lager grönsaks- och lasagneplattor och 1/3 av tomatsåsen. Toppa med hälften av ricottan, lägg sedan i ett nytt lager grönsaks- och lasagneplattor.
  4. Upprepa stegen, avsluta med tomatsås. Fördela mozzarellan och resten av ricottan ovanpå, grädda lasagnen i ugnen cirka 40 minuter. Garnera med timjan och servera genast.
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken
Behöver du hjälp?
Då är du välkommen att ringa eller chatta med oss (vardagar 9-20, lör-sön 9-18). Och du kan alltid skicka ett email till oss.
031-25 22 22 Gå till kundtjänst