Bagaren och Kocken har ett stort urval av vispar. En bra visp är ett nödvändigt redskap som du bör utrusta ditt kök med. Du använder den till såväl matlagning, som bröd- och bullbak. Hos oss kan du smidigt sortera bland vispar i olika prisklasser, färger och material. Vi sätter stort värde i att kunna erbjuda dig vispar från välkända varumärken. Önskar du en klassisk visp ska du kika på varumärken som Blomsterberg, Rösle och Zwilling. Är det istället en mer trendig visp som du är på jakt efter är Roy Fares ett säkert kort.
Beroende på vad du ska laga eller baka skiljer sig svaret något åt. Utöver elvisp är det framförallt spiralvisp och ballongvisp som det finns väsentliga skillnader mellan som kan vara bra att känna till.
Spiralvisp: Med en spiralvisp kommer du enkelt åt hela botten på skålen, kastrullen eller bunken när du vispar. Den passar därför utmärkt när du vispar grädde eller tillreder en sås eftersom du undviker att den senare bränner vid. Spiralvispen är också att föredra när du inte har så mycket att vispa.
Ballongvisp: Ballongvispen plockar du fram när du vill ha in mycket luft i smeten som för en sockerkakssmet eller för äggvitorna när du vispar en god maräng. En tät ballongvisp är en bra ballongvisp - det är tumregeln! Då går vispningen snabbare och blir inte till ett bromsmoment när du bakar.
Material: När det kommer till material kan du låta dig styras av personliga preferenser, men bra att ha i åtanke är vad för typ av bunke eller kokkärl som vispen ska användas i. En visp i stål är det klassiska valet men kan samtidigt orsaka repor i vissa typer av material och då är silikon eller plast det mer skonsamma valet.
Vi får lära oss att vispa i cirklar men visste du att det bästa sättet att vispa är från sida-till-sida. Vinkla skålen något mot dig och för vispen i sidled fram och tillbaka utan att röra botten för att på bästa sätt mixa ingredienserna.
Låt äggvitorna bli rumstempererade innan du vispar dem. Äggvitorna blir därmed mer rinniga och det tillåter proteinstrukturen att lättare kapsla in luft så att när du vispar får du mer volym än om de är kalla.
Vispgrädde till efterrätten? Ställ in en metallskål i kylskåpet innan du vispar då hålls grädden bättre ihop.