Yaxell

 
Yaxell bär ett oerhört tungt arv på sina axlar. Yaxell kommer nämligen från den japanska staden Seki som ofta benämns som hjärtat av den otroliga japanska knivtraditionen. Här har man tillverkat allt från samurjasvärd till köksknivar i snart 800 år. Det var den traditionen som Yaxell 1932 började bygga vidare på.

Det är även genom att vårda den traditionen som Yaxell blivit en av Japans största knivtillverkare och det är därför vi i Sverige nu kan ta del av den fantastiska skärpan och kvaliteten som Yaxells knivar har.
 

Yaxell

Okonomiyaki med räkor

 
Frida Ronge är ambassadör för Yaxell. Hon använder ingredienser från Norden och lägger till smaker och tekniker från Japan när hon skapar sina rätter. I videon lagar Frida sin favoriträtt okonomiyaki. Det är en kålpannkaka som är väldigt populär som street food-rätt i Japan.
 
 

Okonomiyaki med räkor

500 g frysta räkor med skal, tinade
2 msk sesamfrön
8 ägg
2 dl vetemjöl
2 msk japansk soja
2 tsk sesamolja
0.5 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
200 g vitkål
2 salladslökar
200 g shiitakesvamp
3 msk tonkatsusås eller hoisinsås
2 noriblad
1 dl bonitoflingor
Neutral olja till stekning
3 dl majonnäs
1 msk srirachasås eller annan het chilisås
1 Tina räkorna. Skala och hacka dem grovt. Strimla vitkålen så tunt du kan, använd gärna mandolin eller osthyvel. Skär salladslöken fint, även den gröna delen. Skär shiitakesvampen i skivor eller bitar.

2 Vispa ägg, mjöl, soja, sesamolja och salt till en jämn smet. Du kan behöva tillsätta lite vatten eller mjölk för att få rätt konsistens. Smeten ska bete sig ungefär som en vanlig pannkaksmet. Rör ner vitkålen och hälften av salladslöken i äggsmeten.

3 Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelhög värme tills de fått fin färg. Rör om med en träslev.

4 Blanda till dippsåsen av majonnäs och sriracha.
 
5 Hetta upp rikligt med olja i en belagd stekpanna och stek shiitakesvampen tills den får färg. Undertiden kan du klippa noribladen i tunna strimlor och lägga dem åt sidan. Häll en del av pannkaksmeten i stekpannan över svampen. Strö sedan över sesamfrön. När du fått en fin gyllenbrun stekyta på båda sidor av pannkakan kan du lägga den åt sidan.
 
6 Toppa din okonomiyaki med dippsås, tonkatsusås, räkor, sesamfrön och salladslök. Avsluta med klippt nori och bonitoflingor.