Zassenhaus keramiska malverk är hårdare än stål vilket gör att kvarnen är nästintill outslitlig, sköter du om din kvarn rätt håller den livet ut. Alla kvarnar från Zassenhaus har det keramiska malverket CeraPlus. Det enda materialet som är hårdare än keramik är diamant. På grund av det outslitliga materialet erbjuder Zassenhaus stolt 25 års garanti på malverket. Keramik rostar inte heller, så du kan utan problem krydda över en ångande gryta utan att malverket tar skada (var dock noga med att torka av träet som är känsligare för fukt).
Malverken på kvarnarna är lätta att justera och till skillnad från de flesta andra konstruktioner stannar inställningen på plats hur mycket du än maler. Grovmalen peppar för en kryddig stek eller finkornig för en sås eller soppan är enkelt fixat, du kan utan problem välja exakt kornstorlek.
Använd kvarnen
Psst! Visste du att Svenska Kocklandslaget använder sig av Zassenhaus?
20 år efter att företaget grundades började Zassenhaus tillverka kaffekvarnar och 1904 startade de med pepparkvarnstillverkning som utökades med trätillbehör i mitten av 20-talet. Idag har man hand om hela processen från att torka träet, som tar 25 timmar, till att snida kvarnarna. År 2000 lanserade Zassenhaus sitt egendesignade och patenterade malverk tillverkat av tysk högkvalitativ keramik, CeraPlus. De använde originalmalverket i stål som mall för att tillverka ett ännu starkare malverk i keramik med vilket man uppnådde en ännu större precision i malningen. De är så starka att man kan mala grus med dem (dock inte något Zassenhaus rekommenderar).
För att kunna gjuta keramik blandas den med 15 % plast, annars går den inte att forma. Plasten försvinner vid bränningen och malverket krymper därmed 18 % i diameter. Ugnen hettas långsamt upp till 1650 grader. Totalt tar det tre dagar för bränningen – först en ugn som sakta värms upp från 150 till 350 grader. Då försvinner plasten, endast 0,3% finns kvar efter. Nästa ugn värms upp till 600 grader och sista ugnen hettas upp till 1650 grader. Det är viktigt att nedkylningen går långsamt, likt upphettningen. 2% av all tillverkning går trots försiktigheten sönder. Om man jämför med billigare malverk (som kan se likadana ut utseendemässigt) bör man ställa sig fråga hur ren keramiken är, hur vassa tänderna i malverket är och hur hårt och varaktigt malverket är efter bränningen.