Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Äntligen dags att baka - häng med och inspireras! Vad blir det idag? Kanske något snabbt och lätt som pannkakor till familjen, en mumsig kladdkaka att stilla sötsuget med eller tips och inspiration till din nästa tårta – ett blivande mästerverk? Här hittar du allt från lättanvända kak- och brödformar som tål diskmaskin, bra bakmattor som ligger still på bordet till stabila bunkar. Kort och gott – alla bakredskapen som hjälper dig att få till en ljuvlig fika. Missa inte: Scrolla ned och hitta goda och enkla recept samt för att ta del av de bästa teknikerna och lyckas med din dekorering!

POPULÄRA KATEGORIER

POPULÄRA VARUMÄRKEN

INSPIRATION

Dekoreringstips

Florsocker

Florsocker kan användas till mycket inom bakning. I sin enklaste form genom att pudra över bakverk, det blir både fint och kan dölja skavanker. För att göra ett mönster kan du täcka delar av kakan med exempelvis ett hjärta klippt ur papper. Lägg hjärtat på kakan, pudra rikligt, ta bort pappret och du har ett mönster. En enkel glasyr består av florsocker och en vätska som vispas samman. Ringla eller skeda över dina bakverk och det mesta känns nybakat.

Skapa intressanta dekorationer med olika storlekar

När du dekorerar din tårta kan du välja att ha dekorationerna i flera olika storlekar, lite som tripp, trapp, trull. Om det skulle vara nötter i en cirkel så börja med att lägga hela nötter i mitten, fyll på med hackade nötter i ett lager runt och avsluta med ett smul. Det behöver självklart inte vara en cirkel men principen är densamma.

Dekorera med frukt och bär

Frukt och bär är väldigt fina att bygga på höjden. Det finns massor att dekorera med där bara fantasin sätter stopp. Se bara till att det är ätbart eller åtminstone informera gästerna om vad som inte ska ätas.

Choklad

För att göra enkla chokladdekorationer häller du smält choklad i en spritspåse. Lägg ett bakplåtspapper på en bricka som får plats i kylen. Klipp ett litet hål i påsen och rita önskade dekorationer på pappret. Lägg i kylen för att stelna och sätt sen på ditt bakverk.

Bra redskap att ha i köket

  • Elvisp - för alla slags mjuka kakor och fyllningar är en bra elvisp nästintill oumbärlig.
  • Palett - den ger jämna och fina resultat och gör det lätta att komma åt.
  • Slickepott - bra att vända ner ingredienser, jämna till och självklart få ut all smet ur bunken.
  • Sil - en fintrådig sil för att sikta mjöl, pressa bär genom och pudra florsocker med.
  • Kavel - en marmorkavel ger ett bra extratryck med hjälp av sin tyngd och kan kavla ut det mesta.
  • Degskrapa - en hög rak degskrapa är bra att använda att spackla med när du vill att din tårta ska ha en jämn yta.

 

Bästa hjälpredorna i brödbaket

  1. Jäskorg - Jäs ditt bröd i en jäskorg för att få bra höjd på brödet. Du får dessutom en fin yta med ett mönster på ytan. 
  2. Brödpensel - En brödpensel är det perfekta redskapet att använda när du behöver pensla på bland annat ägg för att få en fin färg och knaprig yta på brödet. Du kan även pensla på vatten för att få en mjukare yta på brödet istället för ett hårt skal.
  3. Baksten - Med en baksten kan du baka pizza med krispig och genomgräddad botten, mjuka tortillas och underbara matbröd i din vanliga ugn eller på grillen!
  4. Brödform - Baka ett saftigt rågbröd eller kanske ett bananbröd i en brödform för en perfekt form på brödet!
  5. Degskrapa - Den mångsidiga degskrapan kan användas till många olika saker, såsom att skära deg till bollar, forma runda bröd eller surdegsbröd, blanda ingredienser för till exempel morotskaka, skrapa bordsytan ren från mjöl och mycket mer.

Bästa hjälpredorna i kakbaket

  1. Bunke - Ett måste i bakköket är bunkar i olika storlekar.
  2. Kakform - Så många olika sorters kakor det finns, precis så många kakbakformar finns det som passar till var och en. Kakformar i metall, silikon och papper. Stora bakformar till sockerkaka, specifika sockerkaksformar och små formar till pepparkakor och kex.
  3. Slickepott - Perfekt att använda när du vill skrapa ur det sista ur bunken, omrörning, blandning och sautering av maträtter och bakverk.
  4. Bakduk/Bakmatta - Bakmattor av hög kvalitet har en kombination av glasfiber och silikon med non-stick-yta. Ytan gör att småkakorna enkelt lossnar ifrån mattan och glasfiber ger en exceptionell värmefördelning, så att kakorna blir jämt gräddade.

Bästa hjälpredorna i tårtbaket

  1. Sprits och tyll - Dekorera dina bakverk som ett riktigt proffs med olika spritstyllar!
  2. Tårtring - Bygg din tårta direkt i ringen! Den håller ihop fyllningarna så att fyllningarna inte har någonstans att ta vägen, och släpper att bli ihjälklämda av bottnar.
  3. Palettkniv - Använd palettkniven för att få ett snyggt och professionellt resultat när du har på grädde på tårtan.
  4. Springform - Med en springform tar du enkelt loss hela kanten på bakformen och tårtbotten går därför knappt att misslyckas med! 
  5. Kavel - Bagarens bästa vän! Kavla ut marsipanen till prinsesstårtan på ett kick.

UPPGRADERA KLADDKAKAN TILL EN LYXIG TÅRTA

Ett av våra allra enklaste bakverk är kladdkaka. Den serveras ofta med vispad grädde men om man vill ta den ett steg längre så kan man välja att smaksätta och toppa den med en mängd godsaker.

Testa att göra en tårta av den genom baka en två kladdkakor och lägga dem på varann. Den kan fyllas med enbart grädde, frukt och bär eller som den här; hasselnötskräm, grädde och granatäpplekärnor. Det går även fint att göra två kakor i olika storlekar och sätta den mindre ovanpå som en mycket enkel våningstårta. Spackla med choklad eller grädde, toppa med frukt och bär och du har en snabb, god och lättbakad tårta.

Dubbel kladdkaka med hasselnötskräm

Du behöver

10 bitar

Kaka

  • 150 g smör
  • 3 dl socker
  • 2 dl mjöl
  • 1 dl kakao
  • ½ tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 st ägg
  • Smör till formen

Hasselnötskräm

  • 75 g smör
  • 100 g färskost, naturell
  • 2½ dl florsocker
  • 2 dl hasselnötskräm

Instruktioner

Kaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj in kanterna med smör.
  2. Smält smöret och tillsätt socker, låt svalna något.
  3. Blanda mjöl, kakao, vanilj och bakpulver i en bunke.
  4. Tillsätt smörblandningen och vispa samman.
  5. Tillsätt äggen och vispa slätt.
  6. Häll upp smeten i formen och jämna till.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter, mitten ska ha rest sig och vara något rörlig, kanterna har satt sig.
  8. Ta ut och tryck direkt ner kanterna försiktigt med en sked. Upprepa medan kakan svalnar, jämna till hela kakan genom att försiktigt pressa baksidan av en sked mot ytan. Låt svalna helt.
  9. Upprepa steg 1-9 för att baka en dubbel kladdkaka.

Hasselnötkräm

  1. Ta fram smör och färskost så att de blir rumstempererade
  2. Vispa smör vitt, tillsätt florsocker och vispa till en kräm.
  3. Tillsätt färskost och hasselnötskräm och blanda till en slät kräm.

Montering

  1. Lägg en kladdkaka på ett fat, täck med hälften av krämen och lägg den andra kakan ovanpå. Bred eller spritsa på resten av krämen. Servera gärna med glass, bär, frukt eller nötter.

BEMÄSTRA PRINSESSTÅRTAN - EN RIKTIG KLASSIKER

Prinsesstårta består av fluffiga bottnar, är fylld med sylt och vaniljkräm och oftast toppad med ett grönt marsipanlock. Precis som de flesta bakverk så kan den här tårtan varieras i det oändliga. Här har vi blandat tre olika färger av marsipan och kavlat det till ett lock. Ett mycket enkelt sätt att följa ett kalastema eller liknande. Det går att blanda färger i alla möjliga mönster, tvinna och skapa en marmorering eller stansa ut ett ord och kavla in det. Marsipan är även tacksam att använda om du helst undviker att spackla eller dekorera tårtor, här blir locket en dekoration.

Tips! När du kavlar marsipan rekommenderar jag att du gör det mellan två bakplåtspapper. Lossa marsipanen mellan gångerna

Prinsesstårta - steg för steg

Du behöver

8-10 bitar

Tårtbotten

  • 4 st ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
  • Smör till formen

Fyllning

  • 1 dl hallonsylt
  • 2 dl vaniljkräm
  • 2 dl grädde

Topping

  • ca 300 g marsipan
  • florsocker

Instruktioner

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm, och smörj insidan av kanterna med smör.
  3. Blanda potatismjöl, bakpulver och vanilj.
  4. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med en elvisp.
  5. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd slätt.
  6. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, kakan ska helt ha stannat och en provsticka komma ut torr.
  7. Skaka försiktigt kakan så att den lossnar från kanterna. Vänd direkt upp kakan på ett bakgaller och öppna upp låset på formen för att släppa ut fukt.
  8. Låt kakan svalna helt under den öppnade formen.
  9. Dela kakan tre eller fyra lika stora delar.

Montering

  1. Lägg den första botten på ett fat och täck med sylt.
  2. Lägg på nästa botten och täck den med vaniljkräm.
  3. Lägg på den sista botten och bred vispad grädde, tunt runt hela tårtan och som en kulle på mitten.
  4. Kavla ut marsipan tunt och täck tårtan. Följ försiktigt med marsipanen med händerna nedåt mot faten och sträck ut den längst ner så att det inte blir några veck. Skär bort överflödig marsipan och pudra med florsocker.

PERFEKTA MINITÅRTOR MED EN UTSTICKARE

Utstickare är ett enkelt sätt att variera fikat på, att bjuda på runda brownies istället för kvadratiska, gör att det genast känns lite festligare. Med utstickare kan du även göra minitårtor. Baka rulltårtebotten eller vanliga tårtbottnar, som delas, och ta ut rundlar. Det är lagom med tre små bottnar som fylls med exempelvis smörkräm, sylt eller frosting. Utsidan kan spacklas, lämnas bar eller kanske täckas med marsipan som här.  På minitårtor kan man välja hur avancerad topping eller dekoration man vill ha men det är något speciellt med miniatyrer som gör det att det blir fint.  

De här minitårtorna har toppats med chokladkräm och maräng, björnbär och pistagenötter och den tredje med grädde och passionsfrukt.

Ett tyllset är bra att ha när något ska dekoreras med kräm. Välj gärna ett med tyllkoppling så att du enkelt kan byta tyll utan att byta spritspåse.

Rulltårtebotten till minitårtor

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 1½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ dl vatten, hett
  • Smör till formen
  • Strösocker till vändning av botten

Instruktioner

Botten

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Klä en plåt med bakplåtspapper och pensla smör på pappret.
  3. Vispa ägg och socker luftigt.
  4. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner det i smeten.
  5. Tillsätt kokhett vatten och rör samman.
  6. Häll smeten i pannan och bred ut jämnt.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 4 minuter, håll koll för det går snabbt.
  8. Strö socker ovanpå kakan, lägg ett bakplåtspapper ovanpå och vänd upp botten på ett galler.
  9. Dra försiktigt bort bakplåtspappret som varit i ugnen. Låt botten svalna helt under en bakduk.
  10. Välj storlek på utstickare och ta ut små tårtbottnar.

JÄMNA TÅRTOR OCH PERFEKT RESULTAT

En av de saker som brukar skilja hemmabagares tårtor mot proffsens är de jämna bottnarna. Genom att använda en tårtdelare så får du helt raka och jämna bottnar. Du kan eventuellt behöva jämna till den översta delen innan om kakan blivit toppig i ugnen.

När du sedan ska fylla tårtan och vill ha jämna lager, spritsa fyllning längs kanten av tårtan och fyll sedan på i mitten. Då har du en jämn ring som riktlinje till hur tjockt lagret ska vara. Se till att du har lite av fyllningen kvar, använd det för att jämna till yttersidan av tårtan och kapsla in smulor från bottnarna. Ställ i kylen en stund innan det är dags för spackling. En tårtsnurra gör att du enkelt kan rotera tårtan medan du spacklar och på det sättet få ett flyt, slipper hack och får en helt slät utsida.

Maffig chokladkaka

Du behöver

14 bitar

Kaka

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl yoghurt, ca 10% fetthalt
  • 3 st ägg
  • 5 dl mjöl
  • 2½ dl strösocker
  • 1½ dl kakao
  • ½ tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • Smör till formen

Fyllning

  • 400 g choklad, ljus
  • 3½ dl grädde
  • 15 g smör

Frosting

  • 75 g smör
  • 200 g färskost
  • ca 3-4 dl florsocker
  • 1 tsk lime
  • 2 msk kakao (kan uteslutas)
  • 1 tsk vaniljpulver

Instruktioner

Kaka

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm, och smörj kanterna med smör.
  2. Vispa samman yoghurt, olja och ägg.
  3. Blanda vetemjöl, strösocker, kakao, salt, bikarbonat och bakpulver. Tillsätt och rör slätt.
  4. Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60-70 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr.
  6. Lossa försiktigt kanterna och vänd upp kakan direkt på ett galler, stäng igen och låt svalna helt under formen.

Fyllning

  1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med smör.
  2. Hetta upp grädden och häll i buken, rör om tills all choklad smält och du har en jämn kräm. Låt stå och tjockna något.

Frosting

  1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat. Vispa det fluffigt och vitt.
  2. Tillsätt florsocker, kakao, vanilj och lime. Vispa krämigt.
  3. Tillsätt färskost och vispa till en fast kräm. Vispa så lite som möjligt tills du har önskad textur.
  4. Häll i en spritspåse

Montering

  1. Jämna eventuellt till toppen på tårtan. Dela kakan i tre likadana bottnar, lägg den första på en tårtsnurra.
  2. Spritsa en ring av fyllning längs med kanten av botten och fyll upp mitten. Lägg på nästa botten och upprepa. Lägg på den sista botten och täck in hela tårtan med den fyllning som är kvar. Jämna till och se till att eventuella smulor kapslats in. Ställ i kylen en kvart.
  3. Spritsa lager av frosting utanpå tårtan och spackla ett jämnt lager runt och ovanpå.
  4. Dekorera med spritsad frosting med olika tyllar. Servera tårtan rumstempererad och gärna med syrliga bär.

Här hittar du allt av baktillbehör från välkända varumärken. Bagaren och Kocken erbjuder ett brett sortiment av baktillbehör som du behöver för att lyckas med din bakning. Både när det gäller brödbak, kak- och tårtbak. Brödformar, kakformar, kavlar, jäskorgar, bakstenar och många specialverktyg för att dekorera och spritsa är baktillbehör som du hittar hos oss.

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken