Julen närmar sig, och om det är något som vi älskar med julen så är det fyllda praliner – speciellt när de som är hemgjorda. Vi kan då göra de sorter som vi tycker bäst om – de som alltid är för få av när man köper färdiggjorda från affären. Dessutom kan du vara lite mer kreativ med dina smaker. Det kan kännas som en omfattande process att göra fyllda chokladpraliner, men det behöver det faktiskt inte vara. Så våra tips på 3 recept som du inte kommer få nog av.
Ett bra ställa att starta på är att se till så att du har rätt formar och redskap.
Först så behöver du en bra chokladform. Här bör du överväga ett märke som Silikomart. Det är ett italienskt märke som specialiserat sig på bakutrustning. Miljövänliga produkter som tillverkas i Italien. Formarna från Silikomart är enkla att arbeta med, så du kommer alltid att få ett bra resultat – även om du är nybörjare.
Det är avgörande att ha koll på temperaturen när du ska smälta choklad. Om chokladen härdar korrekt så kommer du att få perfekta fyllda chokladpraliner. Om de stelnar snabbt kommer de att bli vackra och blanka och ha det där trevliga knäcket när man sätter tänderna i dem. Det finns många olika sätt att smälta choklad på, ett exempel är att göra det över ett vattenbad.
Finhacka först chokladen. Häll 2/3 av den hackade chokladen i en skål över ett vattenbad och den resterande chokladen i en egen skål. Smält de 2/3 chokladen till cirka 45-50°C för mörk choklad, 45-40°C för ljus choklad eller 40°C för vit choklad. Häll först över hälften av den smälta chokladen över den som inte har smält. Rör ihop det noga. Chokladen ska nu ha en temperatur på 32-34°C för mörk choklad, 30-31°C för ljus choklad och 28-30°C för vit choklad. Häll på mer av den smälta chokladen om det behövs. Du kan eventuellt använda en stavmixer för att mixa chokladen så den blir helt slät. Detta behöver endast göras om det fortfarande är klumpar i chokladen och dess temperatur har sjunkit under den optimala arbetstemperaturen. Blir chokladen för varm kan du till exempel tillsätta lite extra finhackad choklad och röra runt till du når önskad arbetstemperatur.
Extra bra redskap att ha nära till hands kan vara: en kraftig spritspåse och en palettkniv. Spritspåsen är bra att ha när chokladen ska fyllas, och paletten kan användas när du behöver ta börd överflödig choklad.
Nu när du har koll på utrustningen så har vi samlat 3 läckra recept på fyllda chokladpraliner som du kan ta dig ann:
Ingredienser:
- 150 g socker
- 40 g smör
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk salt
- 300 g mörk choklad
- Guldpulver
Tillvägagångssätt:
Lägg sockret i en gryta och smällt det på låg värme utan att röra förmycket i grytan. När allt socker har smält så tas grytan av från plattan och smöret tillsätts. Rör ihop det noga, och sätt sedan grytan på plattan igen. Tillsätt grädden och rör om ordentligt. Om karamellen börjar klumpa sig så behöver du inte oroa dig – den kommer att bli mer jämn och slät ju mer den värms upp och rörs om. När karamellen har blivit jämn och tjock tas den av värmen. Tillsätt saltet och häll över saltkaramellen i en ren skål. Komihåg att karamellen tjocknar när den kyls ner. Låt fyllningen svala helt i skålen.
Ta lite guldpulver på en pensel och strö ned lite pulver i varje hålrum i chokladformen. Värm chokladen till 32-34 grader och häll den smälta chokladen i chokladformen. Banka formen i bordet ett par gånger så att eventuella luftbubblor försvinner. Vänd formen upp och ned, för att sedan och skrapa bort överflödig choklad. Skrapa även bort överflödig choklad från kanterna med en palettkniv eller liknande. Låt chokladen stelna.
Häll över saltkaramellen i en spritspåse och fyll formarna. Var försiktig så att det inte kommer för mycket då chokladpralinerna blir svåra att stänga i så fall.
Fördela till sist resten av chokladen över skalen, så att fyllningen hålls på plats, och skrapa försiktigt bort överflödig choklad. Låt chokladen stelna helt och vänd försiktigt chokladen ur formen.
Ingredienser:
- 1 gelatinblad
- 4 passionsfrukter
- 1 citron
- 70 g rörsocker
- 1 ägg
- 50 g smör
- 300 g vit choklad
Tillvägagångssätt:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Mixa passionsfruktköttet i en minihackare eller liknande och häll sedan över det i en ren skål. Häll passionsfruktsaften, citronsaft- och skal, socker och ägg i en gryta och sätt på medelvärme. Vispa under upphettning tills massan börjar tjockna. Det tar cirka 10 minuter. Tag av grytan från plattan och lägg i smöret. Rör om ordentligt så att smöret smälter i passionsmassan. Vrid vattnet ur gelatinbladet och smält det i passionscurden.
Häll sedan massan i en skål och sätt den på kylning i en halv timme tills den är helt kall. Rör eventuellt om med en sked eller liknande så att den blir jämnt blandad. Häll det i en spritspåse, sedan är den redo.
Värm upp chokladen till 28-30 grader och häll den smälta chokladen i en chokladform. Banka formen i bordet ett par gånger så att eventuella luftbubblor försvinner. Vänd formen upp och ner och skaka bort den överflödiga chokladen. Skrapa även bort den överflödiga chokladen med en palettkniv eller liknande. Låt chokladen stelna.
Häll passionsfruktcurden i formarna. Var försiktig så att det inte kommer förmycket, annars blir chokladpralinerna svåra att stänga. Fördela sedan den resterande chokladen över skalen så att fyllningen sluts inne, och skrapa sedan försiktigt bort överflödig choklad. Låt chokladen stelna helt och vänd sedan försiktigt ut dem ur formen.
Ingredienser:
- 4 msk skockar
- 80 g hasselnötter
- 200 g nougat
- 300 g ljus choklad
Tillvägagångssätt:
Häll sockret i en stekpanna och smält det på låg värme utan att röra för mycket i det. När allt socker har smält tillsätter du hasselnötterna. Rör ihop det ordentligt och häll de karamelliserade nötterna på lite bakplåtspapper. Låt dem kylas ner helt. Finhacka nötterna. Smällt nougaten försiktigt över ett vatten bad eller i mikrovågsugnen. Tillsätt de hackade och karamelliserade hasselnötterna och rör runt. Häll över nougatfyllningen i en spritspåse och förvara i rumstemperatur medan chokladen värms upp.
Värm chokladen till 30-31 grader och häll den smälta chokladen i en chokladform. Baka formen i bordet ett par gånger så att eventuella luftbubblor försvinner. Vänd formen upp och ner och skaka bort överflödig choklad. Skrapa även bord överflödig choklad med en palettkniv eller liknande. Låt chokladen stelna.
Häll nougatfyllningen i formarna. Var försiktigt så att de inte blir för fyllda då de blir svåra att stänga då.
Fördela resten av chokladen över skalen så att fyllningen kapslas in och skrapa sedan försiktigt bord överflödig choklad. Låt chokladen stelna helt och banka sedan ut dem ur formen.
Det svåraste när man ska göra chokladpraliner är oftast att hålla koll på chokladens temperatur. Gör den enklare genom att använda en elektrisk chokladsmältare som håller chokladen vid en konstant temperatur. Den värms enkelt upp i den avtagbara behållaren, så att du sedan kan använda chokladen till att göra chokladpraliner. Den är också användbar om du ska täcka över något med choklad. Våra chokladsmältare kan justeras från 0 till 60 grader så att du kan välja exakt den temperatur som du önskar.
Dessutom kan du använda en chokladdispenser för att fördela den uppvärmda chokladen i formarna så att du slipper göra det för hand med en spritspåse.
Det finns både hårda chokladformar i plast och mjuka i silikon. Silikon är oftast både lättare att arbeta med och att rengöra. Dessutom så släpper chokladen lättare från en silikonform även om tempereringen inte blir helt rätt (vilket ofta blir problematiskt i en form av hårdplast).
Genom att välja Silikomart får du garanterat den högsta kvaliteten på din chokladform, både när det gäller hållbarhet och inte minst livsmedelssäkerhet, vilket är viktigt när du arbetar med silikonprodukter. Silikomart produceras i Italien, de har gjort formar för privat och professionellt bruk under flera års tid.
Formarna klarar av det mesta då de tål temperaturer från -60 till +230 grader. De har lång hållbarhet, några av formarna har testats och använts mer än 3000 gånger. Formarna kan användas till mer än choklad, exempelvis för att göra isbitar eller små desserter. Det är bara fantasin och formens storlek som sätter gränser.