)
Den stora knivguiden
2021-03-22
Grönsakskniv
Hur en grönsakskniv ska se ut är långt ifrån självklart. Det finns stora grönsaksknivar med höga (ofta lite tunga) blad som är gjorda för att enkelt skära genom och hacka grönsaker. Även mindre grönsaksknivar som likt en skalkniv används till att skiva och skala små grönsaker. För dig som gillar att ha en specifik kniv som underlättar ett särskilt arbetsmoment finns det en uppsjö knivar och ett bra exempel tomatkniven. Vanligtvis har grönsakskniven en längd på mellan 14-18 cm.
Det finns många andra knivsorter, men med de ovanstående är du ordentligt förberedd för de dagliga behoven. Du kan till exempel överväga en vass förskärarkniv som en förberedelsekniv eller en köttyxa till de extra hårda uppgifterna. Om det ofta vankas fisk eller kyckling på menyn kan en filékniv också fullända din samling. Under vår kategori för köksknivar kan du filtrera efter sort.
Material
Stål
De flesta knivar är tillverkade av stål. Här nämns också ofta stålets hårdhet. Hårdheten av stålet varierar mycket från märke till märke och kniv till kniv. Billigare knivar har normalt en hårdhet på mindre än 56 HRC, vilket gör att de inte håller sig vassa så länge. Kvalitetsknivar med en högre hårdhet kommer däremot kunna hålla sig vassa längre.
Det är även en fördel om stålet har ett högt kolinnehåll, som till exempel VG-10. Det innebär kort och gott att de håller sig vassa längre. Här ligger hårdheten runt 60–62 HRC. Knivar finns även med högre hårdhet, vilket gör dem ännu bättre. Ju hårdare stål, desto längre håller skärpan – och minder underhåll. Var dock uppmärksam på att en mycket hårdare hårdhet (från ca. 64 HRC och upp) även ger ett ömtåligare knivsegg som lättare chippar – därför är den rätta balansen viktig.
Keramisk
Keramiska knivar är hårdare än andra och behåller därför skärpan längre. Det är gjorda av en speciell sand och är hårdare än knivar av stål. Den keramiska ytan är glattare, vilket gör att råvaror inte fastnar, utan lossnar från bladet. Därför kan de ibland uppfattas som vassare än stålknivar.
Europeiskt stål
De västliga och europeiska knivarna har ett mjukare stål än de japanska knivarna, men istället har den en tjockare design, och detta gör dem inte lika sköra. Slipvinkel för europeiska knivar är 20–25 grader.
Japanskt stål
Japanska knivar är traditionellt gjorda av hårdare stål än det som används vid knivtillverkning i Europa. En japansk kniv slipas vid en brantare lutning, 12–15 grader, än de europeiska och detta gör bladet tunnare. De flesta av dem är enkelslipade – och är därför endast slipande på ena sidan.
Skärbrädor
För att ta hand om dina knivar ska du tänka över underlaget du skär mot. Det bästa underlaget för dina knivar är en skärbräda av trä – där du kan välja bland de allabästa, då kan du till exempel kika på teak eller lönn. Dessa är inte så hårda mot knivbladet som andra knivblad kan vara. Hårda material som sten eller glas undan rådes alltid. Ett annat material du kan överväga är bambu – det är fortfarande hårdare än lönn och teak, men är bättre än många andra alternativ.
Rengöring och förvaring
När du är färdig med dina skäruppgifter är rengöring och förvaring a och o för att dina knivar ska hållas fantastiska. Du ska se till så att knivens egg aldrig berörs under förvaringen. Detta gör att knivbladet blir slött.
Även om det står skrivet att dina knivar tål diskmaskin så gör du dig själv en tjänst om du inte gör det. Dina knivar håller mycket längre om du själv rengör den för hand. På så sätt kan du bättre skona knivbladet från en ojämn rengöring i diskmaskinen.
När du har unnat dina knivar en handrengöring så kommer sedan förvaringen. Det finns flera olika sätt att för vara knivarna på så att de håller så bra som möjligt. Oavsett vilket sorts förvaring du väljer, så ska du vara säker på att du aldrig lägger dem fritt i en låda. Detta skadar dina knivar och gör dem slöa med tiden.
Knivlisten/-magnet är en förvaring där du skonar knivsegget, men samtidigt har du möjlighet att hålla koll på dina knivar. Med en knivlist på väggen för du en bra överblick och kan hela tiden se din samling. Så att du enkelt kan välja den du behöver.
Ett knivblock är även utmärkt för förvaring. Dessa finns i många olika designer och kan även anpassas mer till din stil i köket. Knivblocken finns i flera olika storlekar med olika rum beroende på vilka knivar du har.
Knivslipning
När du ska slipa dina knivar kan du göra det med hjälp av ett bryne, en knivslip eller en slipsten. Allt beror på hur mycket av en kniventusiast du är så kan du börja med ett bryne och sedan arbeta dig upp till en knivslip.
Bryne
Ett bryne är bra för vardagsunderhållet. Brynet gör knivseggen vassare och rätar ut små ojämnheter – med den slipar inte dina knivar. När du ska skärpa dina knivar med ett bryne är det viktigt att det hålls i en vinkel på 15–20 grader. Du ska även se till så att hela bladet dras mot stålet – från början av kniven ända till toppen. Det spelar ingen roll hur snabbt du gör det, så länge det gör korrekt.
Slipsten
Denna sorts knivslip finns med olika hårdhet i kornen. Det vill säga att ett lägre korntal innebär en grövre slipsten. Att slipa på detta sätt är skonsammare för dina knivar, därför är detta också särskilt rekommenderat för slipning av japanska knivar. Kniven ska hållas i en vinkel på 20 grader, och ska köras omkring 10 gånger. Normalt så börjar man med en grövre slipsten och finslipar/putsar med ett högre kornantal – här finns även kombinations slipstenar som kan användas.
Knivslipar
Ett lättare alternativ är att använda en knivslip med keramiska rullar. Här behöver du inte tänka på att kniven ska hållas vid en korrekt vinkel. Det är bara att lägga knivseggen i slipfåran och dra kniven igenom. Knivslipar med rullar finns även ofta med flera sorters rullar så att de kan användas till olika sorters knivar.
Vad vill du göra nu?
Läs fler intressanta inlägg i knivbloggen eller upptäck sortimentet av köksknivar och knivset.