Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Populära produkter
Artisan KSM175PSEBK Svart Lava KitchenAid Artisan KSM175PSEBK Svart Lava 6 999 kr
Zen Knivset 3-delar - Kockkniv, Allkniv, Skalkniv Yaxell Zen Knivset 3-delar - Kockkniv, Allkniv, Skalkniv 2 399 kr
AKM 6230 köksmaskin + Grönsaksskärare, black diamond Ankarsrum AKM 6230 köksmaskin + Grönsaksskärare, black diamond 7 789 kr
Kolsyremaskin Black Aarke Kolsyremaskin Black 1 678 kr
Stekpanna Kolstål Lyonnaise Mineral B Dia 28 cm De Buyer Stekpanna Kolstål Lyonnaise Mineral B Dia 28 cm 499 kr
Ascent A2300i Slate Vitamix Ascent A2300i Slate 6 495 kr
Margrethe Skålset med 2l+3l samt lock Vit Rosti Mepal Margrethe Skålset med 2l+3l samt lock Vit 421 kr
Stekpanna Gjutjärn 28 cm Stålhandtag Skeppshult Stekpanna Gjutjärn 28 cm Stålhandtag 644 kr
DuraCeramic 5.0L - Vit Crock-Pot DuraCeramic 5.0L - Vit 1 099 kr
Brödrost Classic 2 Skivor Charcoal + Brödvärmargaller Dualit Brödrost Classic 2 Skivor Charcoal + Brödvärmargaller 3 195 kr
Mini Matberedare 5KFC3516EER 0,95 LEmpire Röd KitchenAid Mini Matberedare 5KFC3516EER 0,95 LEmpire Röd 1 399 kr
Vår stora knivguide

Vår stora knivguide

Det kan vara svårt att veta vilka köksknivar som är nödvändiga. Den professionella kocken vill ha flera olika sorters knivar för specifika uppgifter, men amatörkocken kan lätt använda samma kniv till olika uppgifter.

Men det finns 4 knivar som du bör ha i ditt kök, om du älskar att laga mat och önskar att hantera dina råvaror på bästa sätt.

Kockkniv

En bra kockkniv är den perfekta all-round kniven. Tack vare ett bra handtag, ett brett knivblad och inte minst den vassa spetsen klarar kniven av alla skäruppgifter i köket. Kockkniven är särskilt bra för att skära, snitta och hacka, samt perfekt till matsorter som till exempel grönskar, kött och kryddor.

Universalkniv

En universalkniv kommer i olika storlekar. Den är mindre än kockkniven och större än skalkniven – detta gör den perfekt som ett universalredskap. Den är perfekt för att skära och hacka med precision. Universalkniven är bra till allt från mjuka ostar till citrusfrukter.

Skalkniv

Skalkniven fungerar utmärkt som en mini-utgåva av kockkniven. Vad som kännetecknar den är den lilla storleken och det korta knivbladet. Skalkniven är särskilt bra för att skära, snitta och trimma, samt för att skära mindre frukter och grönsaker. Den är utmärkt för små matvaror som bär, örter och skaldjur samt för att skapa kreativa dekorationer.

Brödkniv

Du känner igen brödkniven på det långa, smala knivbladet med tänder. Ett bra redskap som nödvändigtvis inte endast behöver användas till bröd. Det tandade knivbladet gör det utmärkt till matvaror med ett hårt yttre och en mjuk insida, så att det inte mosas. Det gör den utmärkt till att skära till exempel vattenmeloner eller stora tomater.

Det finns många andra knivsorter, men med de ovanstående är du ordentligt förberedd för de dagliga behoven. Du kan till exempel överväga en vass förskärarkniv som en förberedelsekniv eller en köttyxa till de extra hårda uppgifterna. Om det ofta vankas fisk eller kyckling på menyn kan en filékniv också fullända din samling. Under vår kategori för köksknivar kan du filtrera efter sort.

 


Material

Stål

De flesta knivar är tillverkade av stål. Här nämns också ofta stålets hårdhet. Hårdheten av stålet varierar mycket från märke till märke och kniv till kniv. Billigare knivar har normalt en hårdhet på mindre än 56 HRC, vilket gör att de inte håller sig vassa så länge. Kvalitetsknivar med en högre hårdhet kommer däremot kunna hålla sig vassa längre.

Det är även en fördel om stålet har ett högt kolinnehåll, som till exempel VG-10. Det innebär kort och gott att de håller sig vassa längre. Här ligger hårdheten runt 60–62 HRC. Knivar finns även med högre hårdhet, vilket gör dem ännu bättre. Ju hårdare stål, desto längre håller skärpan – och minder underhåll. Var dock uppmärksam på att en mycket hårdare hårdhet (från ca. 64 HRC och upp) även ger ett ömtåligare knivsegg som lättare chippar – därför är den rätta balansen viktig.

Keramisk

Keramiska knivar är hårdare än andra och behåller därför skärpan längre. Det är gjorda av en speciell sand och är hårdare än knivar av stål. Den keramiska ytan är glattare, vilket gör att råvaror inte fastnar, utan lossnar från bladet. Därför kan de ibland uppfattas som vassare än stålknivar.

Europeiskt stål

De västliga och europeiska knivarna har ett mjukare stål än de japanska knivarna, men istället har den en tjockare design, och detta gör dem inte lika sköra. Slipvinkel för europeiska knivar är 20–25 grader.

Japanskt stål

Japanska knivar är traditionellt gjorda av hårdare stål än det som används vid knivtillverkning i Europa. En japansk kniv slipas vid en brantare lutning, 12–15 grader, än de europeiska och detta gör bladet tunnare. De flesta av dem är enkelt slipade – och är därför endast slipande på ena sidan.

6 populära märken

Satake

Ett knivmärke som är älskat av amatörkockar såväl som proffs. Du får ett vasst knivblad som bevarar smak, elasticitet och färg hos maten. De skurna råvarorna påverkar på så sätt inte andra matvaror i kylskåpet. Hos Satake finns det flera knivserier, som är särskilt fantastiska på sitt eget sätt. Särskilt Kuro-serien utmärker sig med den ojämna ytan, som har blivit hamrad vid tillverkningen.

Kai

Knivar skapade med en unik och individuell karaktär hos varje kniv. Med Kai-knivarna får du ett konstverk som är en kombination av teknologi, hantverk och design. Inspirationen till knivarna kommer ifrån det världskända samuraj-svärdet. Särskilt så syns kännetecknen av den fina naturliga skönheten hos damaskusmönstret. Det finns många vackra knivserier från Kai, där Shun Classic, Shun Premier och Wasabi som är bland de populäraste.

Miyabi

Du är garanterad ett perfekt snitt så snart du håller en Miyabi kniv i handen. Det är autentiska japanska knivar där kvalitet och skärpa ligger i fokus. Det följer de berömda japanska samuraj-svärden, som också är vackra att titta på. Miyabi har fått hjälp i utvecklingen av knivarna från en av Japans berömdaste kockar, Rokusaburo Michiaba. Därför kan du vara säker på att Miyabis knivar följer professionella standarder.

Zwilling

Ett uttryck för en sofistikerad livsstil kopplas ihop med de världskända Zwilling. Ett knivmärke som är kopplat till kvalitet och lång hållbarhet. Samtidigt är det även ett populärt märke där det finns knivar i varje prisklass – utan att man har kompromissat på något. En serie som är populär hos Zwilling är gjord i samarbete med Bob Kramer. En serie som utstrålar exklusivitet och solid design.

Global

Bland de populäraste knivarna på marknaden, som är kända för en användarvänlig design. Stålet är unikt för Global, där de har försökt att hitta den rätta balansen mellan skärpa och hållbarhet. Knivarna kan användas av alla. Handtaget och kniven är gjutna i ett stycke vilket gör rengöringen enkel. Det finns flera olika serier från Global, där bland annat den nya Global NI-serien bjuder på tjockare stål och större handtag.

Mac

Med en lång tradition inom knivhantverket blir Mac knivarna smidda med liknelser hos de gamla japanska samuraj-svärden. Varje kniv är handslipad och kvalitetskontrollerad i byn Sakai i Japan. Det finns Mac-knivar för alla behov, där alla är tillverkad med ett högt kolinnehåll, som garanterar en lång livslängd med ultimat skärpa. Bland de kända knivarna från Mac hittar du serier som Pro, Chef, och Ultimate.

Skärbrädor

För att ta hand om dina knivar ska du tänka över underlaget du skär mot. Det bästa underlaget för dina knivar är en skärbräda av trä – där du kan välja bland de allabästa, då kan du till exempel kika på teak eller lönn. Dessa är inte så hårda mot knivbladet som andra knivblad kan vara. Hårda material som sten eller glas undan rådes alltid. Ett annat material du kan överväga är bambu – det är fortfarande hårdare än lönn och teak, men är bättre än många andra alternativ.

Rengöring och förvaring

När du är färdig med dina skäruppgifter är rengöring och förvaring a och o för att dina knivar ska hållas fantastiska. Du ska se till så att knivens egg aldrig berörs under förvaringen. Detta gör att knivbladet blir slött.

Även om det står skrivet att dina knivar tål diskmaskin så gör du dig själv en tjänst om du inte gör det. Dina knivar håller mycket längre om du själv rengör den för hand. På så sätt kan du bättre skona knivbladet från en ojämn rengöring i diskmaskinen.

När du har unnat dina knivar en handrengöring så kommer sedan förvaringen. Det finns flera olika sätt att för vara knivarna på så att de håller så bra som möjligt. Oavsett vilket sorts förvaring du väljer, så ska du vara säker på att du aldrig lägger dem fritt i en låda. Detta skadar dina knivar och gör dem slöa med tiden.

Knivlisten/-magnet är en förvaring där du skonar knivsegget, men samtidigt har du möjlighet att hålla koll på dina knivar. Med en knivlist på väggen för du en bra överblick och kan hela tiden se din samling. Så att du enkelt kan välja den du behöver.

Ett knivblock är även utmärkt för förvaring. Dessa finns i många olika designer och kan även anpassas mer till din stil i köket. Knivblocken finns i flera olika storlekar med olika rum beroende på vilka knivar du har.

Knivslipning

När du ska slipa dina knivar kan du göra det med hjälp av ett bryne, en knivslip eller en slipsten. Allt beror på hur mycket av en kniventusiast du är så kan du börja med ett bryne och sedan arbeta dig upp till en knivslip.

Bryne

Ett bryne är bra för vardagsunderhållet. Brynet gör knivseggen vassare och rätar ut små ojämnheter – med den slipar inte dina knivar. När du ska skärpa dina knivar med ett bryne är det viktigt att det hålls i en vinkel på 15–20 grader. Du ska även se till så att hela bladet dras mot stålet – från början av kniven ända till toppen. Det spelar ingen roll hur snabbt du gör det, så länge det gör korrekt.

Slipsten

Denna sorts knivslip finns med olika hårdhet i kornen. Det vill säga att ett lägre korntal innebär en grövre slipsten. Att slipa på detta sätt är skonsammare för dina knivar, därför är detta också särskilt rekommenderat för slipning av japanska knivar. Kniven ska hållas i en vinkel på 20 grader, och ska köras omkring 10 gånger. Normalt så börjar man med en grövre slipsten och finslipar/putsar med ett högre kornantal – här finns även kombinations slipstenar som kan användas.

Knivslipar

Ett lättare alternativ är att använda en knivslip med keramiska rullar. Här behöver du inte tänka på att kniven ska hållas vid en korrekt vinkel. Det är bara att lägga knivseggen i slipfåran och dra kniven igenom. Knivslipar med rullar finns även ofta med flera sorters rullar så att de kan användas till olika sorters knivar.

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22