Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Populära produkter
Artisan KSM175PSEBK Svart Lava KitchenAid Artisan KSM175PSEBK Svart Lava 5 790 kr
Carbonater 3 kolsyremaskin, svart Aarke Carbonater 3 kolsyremaskin, svart 1 790 kr
ECAM370.95.S espressomaskin DeLonghi ECAM370.95.S espressomaskin 9 279 kr
Knivset, 5 knivar Global Knivset, 5 knivar 2 959 kr
Precision Cooker 4.0 WiFi Sous Vide Anova Precision Cooker 4.0 WiFi Sous Vide 1 990 kr
Kvadratisk Pizza/Bakspade Björkträ Eppicotispai Kvadratisk Pizza/Bakspade Björkträ 93 kr
Skötselråd Stekpannor

Skötselråd Stekpannor

Stekpannor är hjältar i vardagen som hjälper oss att lyckas i köket. Vi tror på att ta väl hand om dem, både för att de ska hålla länge men också för att resultatet ska bli lite bättre. Ingen gillar väl en ojämn stekyta eller en panna som slår sig? På samma sätt som att olika material har olika egenskaper och kvaliteter behöver de skötas om på lite olika sätt. Vi ska nu titta närmare på fyra olika typer av stekpannor: belagda, rostfria, kolstål samt gjutjärn. Följ med i vår guide  och glöm inte att kontakta oss om det dyker upp funderingar, vi hjälper gärna till och besvarar dina frågor.

GJUTJÄRN

Gjutjärnspannan blir bara bättre med tiden! En vän för livet som ger dig köksglädje i många år framöver.

UNDERHÅLL

Det krävs inte mycket för att rengöra en gjutjärnsstekpanna, allt du behöver är nämligen varmt vatten och en svamp eller borste. Börja med att rensa bort eventuella matrester direkt efter användning. Därefter bör du skölja ur den medan den fortfarande är varm. Det finns två "no-no's" när det kommer till att diska gjutjärnsprodukter. Den ena är att inte använda diskmedel och det andra är att inte låta materialet stå blött då det kan orsaka rost.

Börja diskningen med att fylla pannan med varmt vatten och skrubba sedan med svamp eller en diskborste. Torka sedan ur den med hushållspapper. Nu är den återigen redo för användning. Om det finns fastbrända matrester i stekpannan kan du med fördel blanda i lite grovsalt i det varma vattnet för att sedan skrubba med en svamp. Skölj därefter med vatten och torka ur.

För ännu längre hållbarhet bör du smörja stekpannan efter varje rengöring. Detta gör du enkelt genom att hälla i lite vegetabilisk olja och gnugga in den med lite hushållspapper. Ta bort överflödig olja.

RENGÖRING STEG-FÖR-STEG

1.
 Ta bort eventuella matrester, direkt efter användning. 
2.
Skölj med varmt vatten och skrubba med svamp eller borste.
3.
Fastbrända matrester avlägsnas enklast genom att blanda i grovsalt i det varma vattnet. Skrubba sedan pannan ren.
4.
Torka ur pannan med hushållspapper eller en kökssläng.
5.
Med jämna mellanrum bör pannan smörjas in. Vi föredrar att göra det genom att hälla i lite vegetabilisk olja som sedan gnids in med lite hushållspapper. 

Ge pannan nytt liv! 
Täck botten med ca 5 mm grovsalt, ställ pannan på spisen på hög värme. Låt stå i ca 2 minuter och skaka om ibland. Saltet kommer att suga åt sig allt fastbränt fett. Släng saltet, torka ur och låt pannan svalna något innan du till sist smörjer in stekytan med olja.

Lär dig mer om gjutjärn!

GJUTJÄRNSFAVORITER HOS OSS

ROSTFRITT

En rostfri stekpanna har en enorm hållbarhet jämfört med belagda pannor och används mycket i restaurangkök. Stålet har inga öppna porer vilket gör att ingen smak sätter sig. Å andra sidan lagras heller inget fett i pannan i jämförelse med en panna av gjutjärn eller kolstål. För att undvika att maten bränner fast när du steker i rostfritt behöver du använda matfett. Fördelen med en stekpanna i rostfritt stål är att den har ett slitstarkt material. Du behöver inte vara så aktsam vid rengöring ej heller tänka över vilka köksredskap du använder i den. 

Tips! För bästa värmefördelning - välj en panna som har en botten av många lager av material och med en rejäl aluminiumkärna.

RENGÖRING STEG-FÖR-STEG

1. 
Rengör gärna stekpannan direkt efter användning.
2.
Kan diskas med diskmedel eller i diskmaskin men vi rekommendera alltid rengöring för hand.

Lär dig mer om stekpannor i rostfritt stål!

TOPPSÄLJARE - ROSTFRIA STEKPANNOR

KOLSTÅL

Kolstål kan liknas vid en riktigt bra kombination mellan teflon och gjutjärn, där man har handplockat de allra bästa egenskaperna från bägge materialen. Med samma goda släppfunktion som hos en teflonpanna. Lång hållbarhet och ger fin stekyta som vore det en gjutjärnspanna. Kolstål har även fördelen av att vara lättare i vikt än en gjutjärnspanna. Hållbarheten är hög och en kolstålspanna står vid din sida länge! Notera att pannan kommer att bli mörkare och mörkare med tiden, misströsta inte, det är non-stick-förmågan som förbättras. Ju mer du använder den, desto mindre fett behöver du ha i.

RENGÖRING STEG-FÖR-STEG

1.
Låt alltid stekpannan svalna innan du diskar den med hett vatten (undvik diskmedel!).
2. Torka stekpannan efter rengöring så den inte rostar.

Ge pannan nytt liv! Täck botten med ca. 5 mm. grovsalt och ställ pannan på spisen på medelhög värme. Låt stå i ca. 2 minuter och skaka om emellanåt. Saltet kommer att suga åt sig allt fastbränt fett. Släng därefter saltet och låt pannan svalna innan du bränner in den på nytt.

För att bränna in kolstål: Täck botten med olja och kör på låg värme i en halvtimma. Häll av och torka med lite hushållspapper – klart!



En kolstålspanna har många goda egenskaper.

3 KOLSTÅLSPANNOR - UTVALDA FÖR DIG

BELAGDA

Stekpannor med non-stick-beläggning har en otrolig släppförmåga och du steker smidigt dina råvaror även med mycket lite olja i pannan. Generellt sett, väger de lite och är därmed lätta att hantera. Undvik att brassa på med full värme när du steker i en belagdstekpanna då det kan göra att beläggningen släpper. Dock slits beläggningen efter ett tag, oavsett om du behandlar pannan varsamt och inte använder metallredskap. Var beredd på att byta ut pannan efter några år.

Tips! På Bagaren och Kocken hittar du även stekpannor med keramisk beläggning och de har en god non-stick-förmåga och kan även användas vid höga temperaturer utan att beläggningen skadas.

UNDERHÅLL

1.
Använd inte metallredskap eller kniv i pannan!
2. Låt pannan svalna och diska den sedan för hand med diskmedel.

 

Stekpannor med non-stick egenskaper är lätta att rengöra.

VI REKOMMENDERAR

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken
Behöver du hjälp?
Då är du välkommen att ringa eller chatta med oss (vardagar 9-20, lör-sön 9-18). Och du kan alltid skicka ett email till oss.
Gå till kundtjänst