Asiatiskt med Jimmy Guo
)
Asien är en aldrig sinande källa till god och fräsch mat. Vill du äta grönt är dessutom det asiatiska köket
en dröm! Här finns kryddorna, grönsakerna och frukterna som gör varje vegetarian salig av lycka. Här bjuder
vi på nya favoriter med inspiration från Fjärran Östern.
POKE BOWL
Regnbågsbowl med ris och teriyaki
Är du också galen i färgsprakande bowls och sushi? Prova denna regnbågsbowl med antingen kyckling eller tofu och en het chili-lime-sås!
2 portioner
2 dl ris
20 g sesamfrön
200 g kyckling eller tofu
1-2 msk kokos- eller sesamolja
½ dl tjock teriyakisås
100 g edamamebönor från frysen
100 g vit eller röd spetskål
½ gurka
4 rädisor
1 mango
1-2 vårlökar
Chili-lime-sås
2 msk sojasås
2 tsk srirachachilisås
1 msk risvinäger
½-1 lime
Gör så här:
Koka riset i cirka 3 dl vatten (koktiden beror på vilken typ av ris du använder). Värm en stekpanna och rosta sesamfrön i den torra pannan tills de är gyllene. Häll dem i en skål och ställ åt sidan.
Skär kycklingen i små bitar, eller om du använder tofu, bryt den i små bitar. Använd samma panna som du rostat sesamfrön i. Häll lite olja i pannan och stek kycklingen eller tofun tills den är gyllene (och genomstekt). Sänk värmen och blanda in innehållet i pannan med teriyakisåsen. Låt det sjuda och stäng sedan av värmen.
Häll edamamebönor i en skål och täck med kokande vatten - låt det stå i 5 minuter och sila sedan av vattnet. Finstrimla spetskålen, skär gurkan och rädisorna i tunna skivor. Skär upp mango och tärna den. Hacka vårlöken fint. Rör ihop en sås med sojasås, chilisås, risvinäger och limesaft.
Arrangera nu din pokebowl med det kokta riset, fint skuren spetskål, edamamebönor, gurka, teriyakikyckling eller tofu, rädisor, mango, vårlök och rostade sesamfrön. Servera med chili-limesås.
)
)
SASHIMI OCH LILLA SUSHISKOLAN
Sashimi - Laxtallrik
Laxtallrik
400 g laxfilé, lämplig att ätas rå
1 vårlök, fint hackad
Sesamfrön
Öringrom
3 rädisor, i skivor
Mangosallad
1 mango, i skivor
1 avokado, i skivor
1 förpackning groddar
Saften från en halv lime
Sås
1/2 dl sojasås
1 msk ingefära, riven
1 msk flytande honung
1/2 msk risvinäger
Saften från en halv lime
1 tsk sriracha
En näve koriander, fint hackad
1 tsk sesamolja
Gör så här
Börja med såsen (den mår bra av att få stå till sig en stund innan du äter)
Blanda alla ingredienser till såsen och finhacka koriander. Smaka av med honung och sriracha.
Skala och skär mango och avokado i tunna skivor. Lägg dem på en tallrik och toppa med groddar. Ringla över lite lime. Ställ åt sidan.
Skär laxen i tunna skivor, arrangera på en tallrik och toppa med fint hackad vårlök, rädisor, öringrom och sesamfrön.
Njut av en läcker sashimi för två!
)
)
)
)
Sushi med mango och salladslök
Vill man imponera på sina gäster är sushi garanterat något som fungerar. Det ser mycket svårare ut att göra än det är. Så lägg riset i blöt och börja!
15–18 stycken
Du behöver:
1/2 mango
2 avokado
2 msk pressad limesaft
1 knippe gräslök
1 sats kokt sushiris
3 tångark
1 bambumatta
Gör så här:
Skala mangon och skär den i 1x1 cm tjocka stavar. Halvera avokadon och gröp ur köttet. Droppa limesaft över mango och avokado. Skär avokadoköttet i 1 cm klyftor. Skölj av gräslöken. Rulla ut en bambumatta (Tips: en oanvänd och ren disktrasa kan också användas). Lägg på ett tångark, den räfflade sidan uppåt. Lägg på ett 1 cm tjockt lager ris, låt de översta 4 cm vara utan ris. Lägg på mango, avokado och gräslök.
Rulla ihop sushin med hjälp av bambumattan.
Den ska rullas ganska hårt.
Skär varje rulle i 5–6 bitar.
)
)
)
)
Fem trevliga sushifyllningar att testa
Avokado, gurka och rå lax
Krabbkött, sparris, gurka och avokado
Friterade tigerräkor, avokado och gurka
Panerad tofu, avokado, paprika och gurka (vegansk)
Nuggets, gurka, avokado och paprika (barnvänlig)
Toppings
Chilimayo
Syltad ingefära
Krasse
Rostade sesamfrön
PERFEKTA DUMPLINGS
Dessa dumplings är barnsligt lätta att göra. Nyckeln till lyckade dumplings är att skapa rätt känsla när de
äts, de ska studsa i munnen! Många använder för magert fläskkött när de gör dumplings, men det optimala
är fläskfärs som innehåller 20 procent fett. För att fyllningen ska bli perfekt använder en del restauranger en
blandning av fläskfärs och räkor. Så har vi gjort i det här receptet. Och med shiitake svamp, som innehåller
mycket umami, krispiga vattenkastanjer, sojasås, risvinäger och potatismjöl och äggvita som binder samman,
blir fyllningen helt fantastisk. Du kan köpa färdig wontondeg eller göra din egen. Det är viktigt att hålla degen
fuktig under arbetet så den inte torkar och spricker.
)
)
)
)
Siu mai - dumplings
Cirka 30 st. Serveras med sås att dippa i, som sojasås med lite vinäger och finstrimlad ingefära.
Du behöver:
Wontondeg - dumplingdeg
250 g vetemjöl
1 tsk salt
1 1/2 ägg
3/4 dl vatten
Fyllning
2 shiitakesvampar
80 g vattenkastanjer från burk
2 msk finhackad ingefära
1 salladslök, finstrimlad
2 msk ljus soja
1 1/2 msk risvinäger
2 tsk sesamolja
300 g fläskfärs
180 g skalade räkor, finhackade
1 äggvita
2 msk potatismjöl
Rapsolja till pensling
Garnera med finhackad morot, finstrimlad ingefära, dipsås
Gör så här:
Börja med dumplingsdegen. Sikta ner mjöl och salt i en skål.
Tillsätt uppvispade ägg och kallt vatten och blanda ihop till en deg.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den i 10 minuter. Lägg degen i en skål och täck med platsfolie. Låt vila i kylen i 1 timme.
Gör under tiden fyllningen. Hacka svamp och vattenkastanjer fint. Blanda med ingefära, salladslök, risvinäger och sesamolja.
Blanda i fläskfärs, räkor, äggvita och potatismjöl. Låt smeten vila i 20 minuter.
Dela degen i fyra bitar. Kavla ut en bit i taget och täck de andra med en fuktig handduk. Mjöla degen och kavla ut den i en pastamaskin tills den är 2 mm tjock.
Skär degen i rutor 9x9 cm. Strö över mjöl och täck med en fuktig handduk medan resten kavlas ut.
Lägg en tesked fyllning mitt på varje degplatta. Vik upp kanterna och tryck till. Jämna till fyllningen på toppen med en kniv och tryck till knytet så det står stadigt.
Strö över finhackad morot.
Pensla bambukorgen med olja eller lägg i ett bakplåtspapper. Ånga dumplingarna i korgen tills de är färdiga, 8–10 minuter. Servera med strimlad ingefära och dipsås.
)
)
DUKA MED TOKYO DESIGN STUDIO
)
)
)