Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Asien är en aldrig sinande källa till god och fräsch mat. Vill du äta grönt är dessutom det asiatiska köket
en dröm! Här finns kryddorna, grönsakerna och frukterna som gör varje vegetarian salig av lycka. Här bjuder
vi på nya favoriter med inspiration från Fjärran Östern.

PERFEKTA DUMPLINGS

Dessa dumplings är barnsligt lätta att göra. Nyckeln till lyckade dumplings är att skapa rätt känsla när de
äts, de ska studsa i munnen! Många använder för magert fläskkött när de gör dumplings, men det optimala
är fläskfärs som innehåller 20 procent fett. För att fyllningen ska bli perfekt använder en del restauranger en
blandning av fläskfärs och räkor. Så har vi gjort i det här receptet. Och med shiitake svamp, som innehåller
mycket umami, krispiga vattenkastanjer, sojasås, risvinäger och potatismjöl och äggvita som binder samman,
blir fyllningen helt fantastisk. Du kan köpa färdig wontondeg eller göra din egen. Det är viktigt att hålla degen
fuktig under arbetet så den inte torkar och spricker.

Siu mai - dumplings

Cirka 30 st. Serveras med sås att dippa i, som sojasås med lite vinäger och finstrimlad ingefära.

Du behöver:

Wontondeg - dumplingdeg

  • 250 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 ägg
  • 3/4 dl vatten

Fyllning

  • 2 shiitakesvampar
  • 80 g vattenkastanjer från burk
  • 2 msk finhackad ingefära
  • 1 salladslök, finstrimlad
  • 2 msk ljus soja
  • 1 1/2 msk risvinäger
  • 2 tsk sesamolja
  • 300 g fläskfärs
  • 180 g skalade räkor, finhackade
  • 1 äggvita
  • 2 msk potatismjöl
  • Rapsolja till pensling

Garnera med finhackad morot, finstrimlad ingefära, dipsås

Gör så här:

  1. Börja med dumplingsdegen. Sikta ner mjöl och salt i en skål.
  2. Tillsätt uppvispade ägg och kallt vatten och blanda ihop till en deg.
  3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den i 10 minuter. Lägg degen i en skål och täck med platsfolie. Låt vila i kylen i 1 timme.
  4. Gör under tiden fyllningen. Hacka svamp och vattenkastanjer fint. Blanda med ingefära, salladslök, risvinäger och sesamolja.
  5. Blanda i fläskfärs, räkor, äggvita och potatismjöl. Låt smeten vila i 20 minuter.
  6. Dela degen i fyra bitar. Kavla ut en bit i taget och täck de andra med en fuktig handduk. Mjöla degen och kavla ut den i en pastamaskin tills den är 2 mm tjock.
  7. Skär degen i rutor 9x9 cm. Strö över mjöl och täck med en fuktig handduk medan resten kavlas ut.
  8. Lägg en tesked fyllning mitt på varje degplatta. Vik upp kanterna och tryck till. Jämna till fyllningen på toppen med en kniv och tryck till knytet så det står stadigt.
  9. Strö över finhackad morot.
  10. Pensla bambukorgen med olja eller lägg i ett bakplåtspapper. Ånga dumplingarna i korgen tills de är färdiga, 8–10 minuter. Servera med strimlad ingefära och dipsås.

LILLA SUSHI-SKOLAN

Sushi med mango och salladslök

Vill man imponera på sina gäster är sushi garanterat något som fungerar. Det ser mycket svårare ut att göra än det är. Så lägg riset i blöt och börja!

15–18 stycken

Du behöver:

  • 1/2 mango
  • 2 avokado
  • 2 msk pressad limesaft
  • 1 knippe gräslök
  • 1 sats kokt sushiris
  • 3 tångark
  • 1 bambumatta

Gör så här:

  1. Skala mangon och skär den i 1x1 cm tjocka stavar. Halvera avokadon och gröp ur köttet. Droppa limesaft över mango och avokado. Skär avokadoköttet i 1 cm klyftor. Skölj av gräslöken. Rulla ut en bambumatta (Tips: en oanvänd och ren disktrasa kan också användas). Lägg på ett tångark, den räfflade sidan uppåt. Lägg på ett 1 cm tjockt lager ris, låt de översta 4 cm vara utan ris. Lägg på mango, avokado och gräslök.
  2. Rulla ihop sushin med hjälp av bambumattan.
  3. Den ska rullas ganska hårt.
  4. Skär varje rulle i 5–6 bitar.

DUKA MED TOKYO DESIGN STUDIO

FILTRERA PRODUKTER

RECEPT

Grillspett med sesamräkor

Grilla räkspetten i en grillpanna och servera med en fräsch gurksallad och limeklyftor.

Du behöver:

4 portioner

  • 1 msk fisksås
  • 2 tsk strösocker
  • Salt, peppar
  • 1 stjälk citrongräs, vita delen
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • 1/2 tsk sesamolja
  • 1/2 dl rapsolja
  • 24 jätteräkor
  • 1 gurka
  • 2 dl löst packade korianderblad
  • 2 dl löst packad thaibasilika

Servera med limeklyftor

Gör så här:

  1. Blötlägg 24 korta träspett. Gör marinaden. Blanda fisksås och socker i en skål och rör tills sockret lösts upp. Krydda med salt och peppar och rör i finhackat citrongräs, finhackad vitlök, sesamfrö, sesamolja och rapsolja.
  2. Skala hälften av räkorna men låt den yttersta stjärtbiten vara kvar. Blanda räkorna väl med marinaden och marinera i kyl i 20 minuter.
  3. Tärna gurkan och blanda med koriander och basilika.
  4. Trä upp räkorna på spett. Stek i grillpanna 2–3 minuter per sida eller tills de fått fin färg. Servera med gurksallad och limeklyftor.

Gado gado

Den klassiska indonesiska salladen gado gado är ett vanligt användningsområde för tempeh. Den krämiga
jordnötssåsen är en central del av salladen, 
som i övrigt består av pigga och glada grönsaker i samspel. Gado
gado översätts till potpurri, vilket syftar på att man ofta använder grönsaker beroende 
på utbud i säsong.
Gör gärna det du också.

Du behöver:

  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk kokossocker eller agavesirap
  • 1 tsk chiliflakes
  • ca 300 g tempeh, skivad
  • 2 morötter
  • 6 kokta potatisar, skivade
  • 1 knippe rädisor (125 g), tunt skivade
  • 2 nävar böngroddar (100 g)
  • 1 näve sockerärtor (ca 75 g), strimlade på längden
  • 3 huvuden hjärtsallad eller bok choi, hackade
  • ½ gurka, hackad
  • 3 salladslökar, hackade
  • 1 röd chili, hackad
  • 2 limefrukter, till servering
  • neutral olja, till stekning

JORDNÖTSSÅS:

  • 1 msk jordnötssmör
  • 2 msk kokossocker eller agavesirap
  • 1 stor vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 röd chili, finhackad
  • pressad juice från 2 limefrukter
  • 2 msk japansk soja

Gör så här:

  1. Blanda sesamolja, soja, socker och chiliflakes i en liten skål. Stek tempehn i lite olja tills den börjar få fin färg. Häll ner sesamoljeblandningen i stekpannan och stek ytterligare någon minut.
  2. Blanda samman samtliga ingredienser till jordnötssåsen i en liten skål. Skär morötterna julienne, det vill säga i tunna tändsticksliknande stavar. Lägg upp salladen i 4 tallrikar. Ringla över jordnötssåsen. Blanda samman vid servering och pressa över lime.

Asiatisk grön wok

Vitlök, citrongräs, ingefära och chili i en helt vegetarisk wok. Ät den för sig eller som tillbehör till fisk eller kött.

Du behöver:

4 portioner (som tillbehör)

  • 2 vitlöksklyftor, grovt hackade
  • 1 stjälk citrongräs, den vita delen, grovhackad
  • 4 cm-bit ingefära, skalad och grovhackad
  • 1 tsk flingsalt
  • 1/2 tsk mald vitpeppar
  • 2 msk jordnötsolja
  • 1 pak choy, 150 g, delad i kvartar
  • 300 g kinesisk broccoli, delad på längden
  • 200 g färsk spenat
  • 100 g sugar snaps
  • 1 liten röd chilipeppar, urkärnad och finstrimlad på längden

Gör så här:

  1. Stöt vitlök, citrongräs, ingefära, salt och peppar till en pasta i en mortel. Fräs pastan i jordnötsolja på hög värme i 1 minut.
  2. Tillsätt pak choy och broccoli och fräs i 2 minuter. Blanda i spenat och sugar snaps och fräs i 2 minuter till. Tillsätt lite vatten så de kan ånga klart.
  3. Lägg upp i en stor skål och strö över chili.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken
Behöver du hjälp?
Då är du välkommen att ringa eller chatta med oss. Du kan alltid skicka ett email till oss.
Gå till kundtjänst