Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

 
Lodge har tillverkat gjutjärnspannor riktigt länge. 
Tillverkningen har alltid skett på hemmaplan i South Pittsburg, Tennessee. Lodge är väl rotade i samhället, sedan 125 år tillbaka, och då är det inte så märkligt att de att bryr sig om invånarna och närmiljön  med risk för att låta klyschig – men familjekänslan är stark. Med det sagt, inte heller alls konstigt att man gång på gång ser över rutiner för att förbättra tillverkningsprocessen för de anställda och för att minimera påverkan på miljö och omgivning. Lodge är ett företag som tagit sig genom mycket – två depressioner och ett världskrig – och överlevt. Ständigt har de återuppfunnit sig själva och med innovation som ledord har det gått vägen. 
 

Idag har de tre slitstarka gjutjärnserier - en för nybörjaren (Lodge Classic), en för den mer erfarne (Chef Collection) samt en för proffsen i köket (Blacklock). Här nedan kan läsa mer om de olika serierna och hitta den som passar dina behov bäst. Du hittar även en gjutjärnsguide för dig som vill läsa in dig lite mer på gjutjärnspannor innan du slår till. Sist men inte minst finns även information om Lodge tillverkningsprocess för, som sagt, de bryr sig om sitt klimatfotavtryck. Psst! Missa inte det goda receptet på räktacos – du hittar det under Chef Collection. 

Lodge gjutjärnsprodukter är framtagna för att både stå tidens tand och för att uppskattas varje dag i just ditt kök! 

DIN NYBÖRJARGUIDE TILL GJUTJÄRN

Vi fattar - ibland får gjutjärn dåligt rykte för att vara komplicerat. Alla har en åsikt om "rätt sätt" att ta
hand om sina kokkärl och det kan kännas överväldigande
när man är ny. Men vi tror att det finns många
sätt att få gjutjärn att fungera för dig. Följ några av våra
bästa tips så kommer du att bemästra konsten
att laga mat i gjutjärn på nolltid.
 

Inbränningen 

Lodge köksredskap är inbrända och redo att användas. I sitt gjuteri lägger de ett lager sojabaserad vegetabilisk olja på kokkärlet och bakar det i hög temperatur. Nu behöver du inte längre bränna in ditt nya kokkärl av gjutjärn hemma. Det stämmer - efter en snabb tvätt sätter du stekpannan på spisen, tillsätter lite olja och börjar laga mat. Faktum är att ett av de bästa sätten att ta hand om din stekpanna är att helt enkelt använda den. Stek bacon, stek en biff eller rosta dina favoritgrönsaker för att bygga upp ännu mer naturlig kryddning i stekpannan. Nu börjar du bli redo – häng med! 

Matlagningen 

Du kan använda gjutjärn över vilken värmekälla som helst. Men oavsett var du lagar mat kommer gjutjärn att värmas upp på ett annat sätt än din vanliga nonstick-panna - och det är bra. Ett vanligt misstag? Att laga mat på för hög temperatur. Gjutjärn behåller värmen som inget annat köksredskap, så du behöver inte skruva upp temperaturen för att steka det perfekta ägget eller få en läcker stek på din biff. Alla har olika spishällar, men vi rekommenderar att du börjar med medelvärme och arbetar dig uppåt därifrån. Ha tålamod, ta dig tid att förvärma stekpannan och var inte rädd för att justera temperaturen under hela tillagningsprocessen.  

Här är våra tre bästa matlagningstips:  

  1. Låt stekpannan förvärmas i ett par minuter. 
  2. Se till att du använder lite smör eller matolja. 
  3. Sänk värmen (lita på oss när vi säger detta). 

Underhåll 

Så här tar du hand om din stekpanna i tre steg. 

  • Steg 1 - Tvätta Diska ditt köksredskap i gjutjärn för hand. Du kan använda en liten mängd tvål. Använd vid behov en kastrullskrapa för mat som fastnat. För envisa matrester som fastnat kan du sjuda lite vatten i 3-5 minuter och sedan använda skrapan när kastrullen har svalnat.  
  • Steg 2 - Torka - Torka omedelbart och noggrant med en luddfri trasa eller pappershandduk. Om du ser lite svarta rester på handduken är det helt normalt och beror bara på kryddan. 
  • Steg 3 – Olja in Gnid in ett mycket tunt lager matolja eller kryddspray på ytan av kokkärlet. Använd en pappershandduk för att torka av ytan tills inga oljerester finns kvar. 

TRE SERIER ATT KÄNNA TILL

Nybörjare

Lodge Classic - Prisvärd, en bra serie att starta med

Serien Lodge Classic är till dig som känner dig relativt ny inför användningen av gjutjärnspannor. 

 
Vilka
gjutjärnsprodukter tipsar de anställda på Lodge oss om? För de som arbetar på Lodges huvudcampus är det en snabb promenad bort till South Pittsburg Factory Store. Det betyder att de enkelt kan köpa med sig hem alla delar ur Lodge sortiment som de är nyfikna att testa. När personalen blev tillfrågade om sina Lodge köp visade det sig, inte helt överraskande, att det var just en beprövad klassiker som var den ultimata ”must-have” i köket.

"Det är svårt att välja bara en del (jag lagar mycket mat). Men jag har använt min 30-centimeters stekpanna säkert tusentals gånger. Den är perfekt till allt. Jag lagar frukost, steker biffar och hamburgare, gör pizzor och pasta, grillar kyckling, anka, fisk och räkor och sauterar grönsaker. Jag har använt den på spishällen, i ugnen, rökugnen, den keramiska grillen och i den vedeldade ugnen."

/Robert, DISA-tekniker

"Mitt favoritkokkärl från Lodge är 30-centimetersgrytan med dubbla handtag. Den är mångsidig i köket och jag kan använda den för att laga mat på spishällen och i ugnen. Jag använder den ofta." 

/Kelly, kundservice 

Erfaren

Chef Collection - För dig som har erfarenhet av gjutjärnspannor

En kockinspirerad serie av köksredskap i gjutjärn. Här smälter Lodge mångåriga erfarenhet
samman med modern design – allt för att förhöja din matlagningsupplevelse i vardagen.

 
Kris
, som jobbar med Lodge kulinariska utveckling ger sina bästa tips när du ska tillaga tacos med citrusräkor. Här använder vi Lodge vändbara grillpanna ur Chef Collection.
 

Säsongens recept handlar om att ta de grillade smakerna inomhus! Vi använder en grill med dubbla brännare för att steka räkor med underbara smaker. Här har vi samlat alla tips du behöver för att få in grillvibbarna på bordet - i regn eller solsken. Nu sätter vi igång. 

Få till de där stora grillränderna utan grill  

Du behöver inte tända grillen för att få läckra grillmärken, allt du behöver är en grillpanna. För den här månadens recept använder vi Chef Collections vändbara grillpanna. Den här blir snabbt en favorit när du är sugen på att laga en viss typ av mat men vädret inte är det rätta. Pannan har upphöjda grillkanter som bryner maten precis som grillgallret på din utomhusgrill. 

Brassa inte på för fullt och använd rätt olja 

Kom ihåg att du inte behöver skruva upp värmen bara för att du vill ha grillsmak på spisen. Gjutjärn behåller värmen mycket bra. Så länge du har låtit kokkärlet förvärmas får du en perfekt stekyta varje gång. Om kokkärlet blir för varmt kan maten fastna och det kan krångla till matlagningen. Alla spishällar är olika, men någonstans mellan medel och hög värme brukar räcka för de flesta gjutjärn. Och glöm inte att smörja in ytan med en olja som har en hög rökpunkt. Rapsolja är en sådan, den ska hantera värme och bör inte sätta igång ditt brandlarm.  

Inte ett – utan två grillspett  

Oavsett om vi grillar inne eller ute är grillspett ett av våra favoritverktyg. För det här tacoreceptet håller dubbla räkspett allt på plats på grillen, vilket gör det enkelt att vända och få en bra stekyta på båda sidor. För att ta bort räkorna använder du helt enkelt en pappershandduk och låter dem glida av spetten och över på en tallrik för tacobyggning! 

Tålamod är inte bara fiskarens bästa vän utan även för oss som står vid grillbordet 

Tid är nyckeln till framgång när du vill få "värdiga" brännmärken på maten. Kontrollera först att stekytan har haft gott om tid att förvärmas innan du lägger maten. Du kan stänka några droppar vatten på pannan, och om de dansar är det dags att fräsa. Lägg maten på grillen och ställ in en timer, smutta sedan på din öl och förbered dina toppings, men vad du än gör, motstå lusten att mixtra med maten för tidigt! Direktkontakt med grillpannan är det som gäller här. 

Smarriga räktacos

Nivå: Nybörjare 
Förberedelsetid: 10 minuter 
Tillagningstid: 25 minuter 
Portioner: 4-6 

Taco-fyllning  

  • 650-700 g jätteräkor, skalade och rensade 
  • 2 msk majonnäs 
  • 1 msk av din favorit allround fiskkrydda 
  • 1 avokado, skivad i ½ tum tjocka skivor 
  • 8 tortillas av mjöl  
  • Hackad koriander 
  • ca. 1 dl pico de gallo 

Aioli 

  • ½ dl majonnäs  
  • 1 msk olivolja 
  • 1 tesked senap 
  • ¼ avokado i tärningar 
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad 
  • 1 tesked limejuice  
  • 1/2 tesked av din favorit allround fiskkrydda 

Gör så här

  1. Torka räkorna med hushållspapper. Vänd runt med majonnäs och fisk-krydda. Täck över och kyl tills det är dags att tillaga. 
  2. Förbered aiolin: Tillsätt majonnäs, senap, olivolja, tärnad avokado, vitlök, limejuice och salt med en visp eller stavmixer. Mixa tills röran är slät och har en jämn färg.  
  3. När räkorna har marinerats förbereder du dem för grillning med två spett. Trä ett spett genom räkan nära stjärten och ett annat genom den fetare delen av räkan. 
  4. Förvärm en grillpanna med dubbla brännare med grillribborna uppåt på medelvärme, ca 5 minuter. Olja in grillpannan strax innan du lägger i räkorna. Stek räkorna 2-3 minuter per sida. Se till att räkorna får full kontakt med de heta grillränderna av gjutjärn. 
  5. Medan räkorna steks i grillpannan oljar du avokadon och strör över lite salt. Grilla i en minut och ta bort från värmen. 
  6. Ta bort räkorna från grillpannan och lossa spetten. Linda in tortillorna i aluminiumfolie och värm dem på grillpannan.  
  7. Lägg upp tacos med pico, grillad avokado, räkor och aioli och garnera sedan med koriander och jalapeño (om så önskas). 

Proffs

Blacklock - Premiumkollektion med många fördelar

Möt Blacklock, Lodges premiumserie av kokkärl i gjutjärn.

2019 introducerade Lodge sin Blacklock serie. Blacklock är resultatet av flera års forskning för att ta fram en produkt som löser några av de vanligaste problem som vi ställs inför när vi använder kokkärl i gjutjärn: till exempel produktens tyngd, handtag som blir varma samt inbränningen. Så här har Lodge gått de tillväga, vi tar det steg för steg:

1. Gjuter tunt för att skapa lättviktsgjutjärn.

Blacklock har prövats och testats. Under upptäcktsprocessen hällde vi vårt egenutvecklade recept av järn så tunt vi kunde och testade under fastställda gränser för att bestämma det exakta måttet för optimal vikt utan att offra något av den kvalitet eller hållbarhet som kokkärl av gjutjärn är kända för. Resultatet? Blacklock har en viktreduktion på upp till 25% och har uppfunnits på nytt för att enkelt kunna lyftas, bäras och hanteras.

2. Smart design för ökad komfort

Handtagen på Blacklock-produkter har utformats med en stilren V-utskärning i mitten av handtaget, vilket minskar mängden järn i handtaget så att luft kan flöda och hålla det svalare längre. Assistanshandtagen och stekpannorna med dubbla handtag i Blacklock-serien är alla upphöjda med mer utrymme för handen. Vilket också ger bra kontroll.
Obs! De är fortfarande tillverkat av järn, så långvarig användning på en het yta - eller i ugnen - kommer så småningom att värma upp handtaget.

3. Trippelinbränning™ för en naturlig nonstick-funktion

2002 var Lodge först med att introducera gjutjärn med gjuteriinbränning på marknaden. Det här har gjort gjutjärnet mer tillgängligt. Nu passar det även dem som är intresserade av att laga mat i gjutjärn, men som har liten eller ingen erfarenhet. Med Blacklock har de bränt in, inte en- utan tre gånger, varje del så att kokkärlen får en naturliga nonstick-egenskaper, exceptionell smak och en förenklad rengöring. Resultatet liknar en välanvänd och, sedan länge, älskad gjutjärnspanna redan vid första användningen.

Det finns fler fördelar med den tredubbla inbränningen:

  • Skötsel och rengöring: De trippla lagren gör det enkelt att rengöra och de extra lagren bildar ett skydd för non-stick funktionen och mot rostangrepp.
  • Bekvämlighet: Trippelinbrända gjutjärn är nu de bekvämaste gjutjärnsredskapen att använda eftersom det kräver mycket mindre skötsel och underhåll för att få önskat resultat. Perfekta för daglig användning!
  • Motståndskraftig: Med klassiska gjutjärnspannor kan vissa livsmedel ta bort inbränningen vid de första användningarna. Med trippelinbränt järn är ditt kokkärl mycket mer motståndskraftigt och tål knepiga maträtter direkt utan risk för att inbränningen försvinner.

Enastående design för ökad komfort

De primära handtagen på Blacklock-produkter har utformats med en snygg V-utskärning i mitten av handtaget, vilket minskar mängden järn i handtaget så att luft kan flöda och hålla det svalare längre. (Observera: Det är fortfarande tillverkat av järn, så långvarig användning på en het yta - eller i ugnen - kommer så småningom att värma upp handtaget). Assistanshandtagen och stekpannorna med dubbla handtag i Blacklock-serien är alla upphöjda med mer utrymme för handen. De ger också bra kontroll. På alla delar finns spatelvänliga sluttande väggar som gör att du kan röra utan att spilla.

Blacklock

Precis som alla kokkärl i gjutjärn från Lodge är Blacklock ett kvalitetskokkärl som är gjort för att stå emot tidens tand. Det hållbara hantverket bakom designen och tillverkningen visar att det är säkert att använda på alla matlagningsytor, inomhus eller utomhus. (Förutom i mikrovågsugnen, förstås.) Tillaga vad som helst, var som helst, hur som helst, i 100 år!

TILLVERKNING I 125 ÅR

Ett gjuteri som bryr sig om sitt fotavtryck:

”På Lodge tar vi vårt ansvar för miljön på stort allvar. Vi är djupt rotade i South Pittsburg, Tennessee, där vårt företag föddes och där vi finns kvar än idag. Att agera i vår miljös och vårt närområdes bästa intresse är hur vi skyddar våra rötter och återinvesterar i vår framtid. Som ett familjeägt företag i femte generationen är vi fast beslutna att göra det rätta för våra anställda och vårt samhälle.”

Lodge är dedikerade att minimera sitt avfall. I genomsnitt skickar de en miljon kilo järnprodukter varje vecka - allt smält, hällt, gjutet, färdigställt och förpackat i South Pittsburg, Tennessee. Att de tillverkar allt på hemmaplan hjälper dem att arbeta mer effektivt. Men det är inte allt. Utan varje steg på vägen återanvänder och återvinner de material för att minska sitt klimatavtryck och skydda vår gemensamma planet.

Lodge tar tillvara på skrot

De blandar tackjärn, återvunnet stål, legeringar och gjutgods från vårt gjuteri för att skapa det smälta järn som deras kulturarvskokkärl tillverkas av. Genom att använda återvunnet stål och kasserat gjutgods håller de material borta från deponierna. Under 2021 köpte Lodge in 9 076 ton återvunnet stål, eller slitterstål, och smälte om 33 370 ton defekt gjutgods, vilket möjliggör för materialet att vara i bruk i generationer.

Återanvänder om-och-om igen

Sand är en stor del av tillverkningsprocessen. 1996 samarbetade de med Tennessee Department of Environment and Conservation's Division of Solid Waste för att ta fram en policy för återanvändning av icke-farlig gjuterisand. Sedan dess har man återanvänt använd sand för byggprojekt på deras campus och i samhället, inklusive en basebollplan för lokala barn. Under 2021 återvann Lodge cirka 1 000 kubikmeter sand för att använda den i olika projekt runt sitt campus.

Återvinning av kryddolja

Ett av de sista stegen i tillverkningsprocessen är att bränna in köksredskapen. Förra året återvann de 15,9 ton inbränningsolja. Istället för att göra sig av med överflödig olja återanvänds den av andra företag för att tillverka deras produkter. Faktum är att en stor del av den olja som Lodge ger bort används i hundmat och smink.

lodge.png

Lodge

Upptäck Lodge - en gjutjärnspanna för induktionshäll, gasolgrill samt ugnen!

Lodge grundades 1896, fast då under namnet The Blacklock Foundry efter grundaren Joseph Lodge's nära vän. The Blacklock Foundry hade stor framgång med sina gjutjärnsprodukter ända fram tills att deras lokaler brann ner 1910. Bara tre månader senare, några kvarter bort, återupplivades företaget igen men nu under namnet Lodge Manufacturing Company. 

Företaget har alltid skapat högkvalitativa produkter och inte så konstigt då heller att de överlevt allt från den stora depressionen till två världskrig. På senare år har Lodge kommit till att bli en ledande producent av slitstarka gjutjärnsprodukter. Där de ligger i spetsen tack vare sina smarta och innovativa lösningar.

Fyll köket med tidlösa och (i princip) odödliga produkter från Lodge. Hos oss hittar du ett brett urval av produkter från Lodge.

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken
Behöver du hjälp?
Då är du välkommen att ringa eller chatta med oss. Du kan alltid skicka ett email till oss.
Gå till kundtjänst