Det kan låta som en klyscha - men här är det nästan bara fantasin som sätter gränser. Du kan experimentera med allt från ananas till ägg och det är lite det som är charmen, att prova sig fram till nya smakupplevelser och kombinationer! Men om man startar från grunden bör du börja med att testa tillaga kyckling, fisk eller kött. Det är superenkelt att lyckas och du kommer att bli imponerad varje gång. När du har koll på köttet är det dags att börja exprimentera med det gröna - prova att göra superknaprig grönkål eller pickla säsongens primörer. Till efterrätt gör du en oslagbar Pot de Cremé. Vi lovar, du kommer älska varje sekund i köket med en sous vide-kokare!
Vakuumförpacka dina råvaror
Få en god stekyta med en brännare
Perfekt för Crème brûléen!
(Tips - skruva inte åt locket alltför hårt, lite luft måste kunna sippra ut)
Vakuum har länge använts som förpackningsmetod inom matindustrin. Principen är enkel. Luft sugs ur en särskild påse eller ett speciellt kärl som försluts direkt. Maten förpackas i förseglade påsar som du lägger i ett kärl tillsammans med din sous vide. Att förpacka sina råvaror är en oundviklig del av att tillaga med en sous vide. Kött som vakuumpackas innan frysning kommer få färre frostskador. Det innebär att färre celler ödeläggs, vilket gör att köttsaften inte rinner ut lika enkelt och det blir inte lika svårt att steka. Vakuumförpackat kött i frysen tar också upp mindre utrymme och man kan lättare se vad det är i påsarna.
Du måste använda en speciell påse till vakuumförpackning, det finns som färdiga påsar eller rullar. Påsarna har en fast storlek, men om du vakuumförpackar något som kräver en stor påse kan du enkelt klippa av överflödet och använda resterande del till något annat. Fördelen med rullarna är att du bara behöver klippa av den delen som du ska använda. När du fyller påsarna till din sous vide är det en bra idé att fälla ner sidorna på påsarna, så att de hålls rena. Till och med de bästa vakuumförpackarna tycker att det är lättare att stänga påsarna om sidorna inte är fattiga eller våta.
Matbloggaren Thomas Alcayaga har tagit fram flera sous vide-rätter som tillsammans visar vilka enorma
möjligheter du har med det praktiska vakuum-redskapet. Thomas har flera sous vide-maskiner för att kunna
köra på olika temperaturer. Men om du ska tillaga olika råvaror i olika lång tid kan du börja med det som kräver
högst temperatur, och därefter sänka värmen innan du lägger i nästa råvara (eventuellt kan du tillsätta kallt
vatten för att sänka temperaturen). På så sätt har du full kontroll över matlagningen.
Samtliga recept är för 4 personer.
Blanquettesås med rökt ost
Ärter
Pärllök i dillolja
Torsk
Blanquettesås med rökt ost
Ärter
Pärllök i dillolja
Torsk
Anrättning: Fördela ärtor och halverad pärllök i botten av en skål. Häll över lite extra dillolja. Placera torsken på toppen och dekorera med en smula dill och eventuella andra örter. Servera tillsammans med såsen. Vill man servera den som huvudrätt passar den utmärkt tillsammans med potatis.
Rostbiff
Bearnaise (den superlätta)
Morötter
Servera med potatis och en grön sallad
Rostbiff
Bearnaise (den superlätta)
Morötter
Anrättning: Servera kött, bearnaise och morötter tillsammans med potatis (eventuellt ugnsstekta) och en grön sallad.
Bärmarinerade päron med creme anglaise och mandeltuille
Päron
Creme anglaise
Mandeltuille
Päron
Creme anglaise
Mandeltuille
Anrättning: Servera päronen med creme anglaise, tuille och eventuellt en liten blomma (här salvia).
Varför använder du en sous vide?
I grund och botten måste du använda en sous vide om du vill ha perfekta resultat. Med en sous vide kan du styra hela processen med fingertoppskänsla, och det finns mycket mer att hämta än bara en perfekt röd stek. När det kommer till köttet använder jag sous vide i flera avseenden. Jag vill ofta sous vida mitt kött först, om jag ska laga mat åt väldigt många människor åt gången och kanske inte har full koll på hur lång tid allt kommer ta. Jag tycker också om att använda den till långvarig matlagning, som t.ex. anklår, pulled pork eller fläskbröst. När man lagar mat under lång tid ska man alltid vara uppmärksam och kontrollera projektet löpande. Det får inte bli överkokt och heller inte torrkoka. Det slipper man med en sous vide då den klarar sig helt själv. Lagar man mat länge kan det också medföra en kraftig doft som stannar kvar, vilket man också slipper här då det är ett stängt system.
Finns det något man inte ska sous vida?
Du kan sous vida allt. Men jag är nog av den uppfattningen att man ska använda den när det passar. Jag undviker ofta att använda sous vide till hackat kött och ”tunna” biffar. Om man bara ska laga 2-3 biffar kör jag dem oftast i stekpannan. Detsamma gäller med en engelsk biff eller ribeye, som inte är tjockare än 2 cm. Då är tillagningstiden så kort att köttet kan bli överkokt och du steker det efter att du kört det i en sous vide. Vid tjockare biffar kan det vara en god idé, men man ska vara uppmärksam.
Lagar du annat än kött?
Jag har en förkärlek till att tillaga frukt och grönt i sous vide. Du kan tillaga mängder av sommargrönsaker, som sparris och morötter, på ett enkelt sätt och se till att de behåller en krispig yta. Men det passar också när du snabbt ska sylta grönsaker. Jag har vid flera tillfällen packat råa rödbetor med honung, ättika, salt, peppar och kryddörter. Och på en timme har man syltade rödbetor som passar perfekt till kött.