Fri hemleverans på order över 700 kr Fri hemleverans på order över 700 kr
Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Sous Vide

 

Som så mycket annat i köket kommer sous vide från Frankrike. Precis som mycket annan mat som kommer från Frankrike så är sous vide smart, roligt och fantastisk gott. Vad är då sous vide? Och hur gör man?

Sous vide betyder "under vakuum" på franska och sous vide går ut på att maten tillagas vid låg och precis temperatur under en längre period, alltså en slags långtidstillagning. Vanligtvis förpackar man maten i förseglade påsar som man lägger i speciella sous vide-kokare. Sous vide-kokare är en speciell slags köksmaskin som håller precis rätt temperatur på maten. Länge har sous vide varit en exklusiv vakuumtillagning som bara innefattat fina restauranger och som krävt stora och superdyra maskiner. Det håller på att luckras upp och bland annat ar OBH Nordica en sous vide-maskin av hög kvalitet men som inte ruinerar plånboken helt. 

Med en sous vide-kokare tillagar du maten under vakuum och får ett perfekt resultat varje gång. Bagaren och Kocken säljer under denna kategori sous vide-kokare som gör det enkelt och roligt att laga sous vide hemma. Vi på Bagaren och Kocken älskar nya sätt att laga mat på och sous vide är verkligen en spännande metod som vi vill att folk ska kunna testa i sina egna kök.

 

Vakuumförpackaren - Sous Viden's bästa vän.

Vakuum har länge använts som förpackningsmetod inom matindustrin. Principen är enkel. Luft sugs ur en särskild påse eller ett speciellt kärl som försluts direkt. Maten förpackas i förseglade påsar som du lägger i ett kärl tillsammans med din sous vide.

⯈ TILL ALLA VAKUUMFÖRPACKARE

IMPONERA I KÖKET MED SOUS VIDE

Perfekt resultat - varje gång

Hemligheten bakom det perfekta resultatet är att en sous vide-kokare tillagar maten i precis rätt temperatur. Glöm krånglig tillagning i en ugn med ojämn värme eller en kolsvart yta av en glödhet stekpanna. Om du till exempel vill tillaga en oxfilé medium rare ställer du in din sous vide-kokare på 53 grader, fäster den på kastrullen och stoppar i det vakuumpackade köttet och låter sedan tiden göra jobbet.

Tillagningstiden blir lite längre än vid traditionell matlagning men resultatet är värt att vänta på. Råvaran bevarar både näringsämne och smak på ett helt annat sätt - kött och fisk blir mer mört och grönsaker får en perfekt spänst och behåller sin fina färg. Och eftersom tillagningen sköter sig själv kan du förbereda en sallad och sås att servera med.

Hur lagar jag sous vide?

För att laga sous vide behöver du en sous vide-kokare, en vakuumförpackare och en stor kastrull. Du behöver vakuumförpacka råvarorna för att skydda mot vattnet samtidigt som det hjälper till att behålla den naturliga smaken. Börja med att vakuumpacka din råvara, till exempel en bit oxfilé och en skvätt olivolja. Placera sedan din sous vide-kokare i kastrullen och ställ in lämplig temperatur. Placera sedan oxfilén i grytan och vänta på att vattnet når rätt temperatur. När din kokare visar rätt temperatur börjar du ta tiden.

Du bör vara medveten om att allt inte får den stekyta du är van vid när du tillagar till exempel kött sous vide. Därför måste man hastigt steka på köttet efteråt för att förhöja ytsmaken. Detta kan göras på grillen eller hastigt i en stekpanna - kom bara ihåg att köttet är klart och behöver endast få en stekyta!

Vad kan jag tillaga med min sous vide?

Det kan låta som en klyscha - men här är det nästan bara fantasin som sätter gränser. Du kan experimentera med allt från ananas till ägg och det är lite det som är charmen, att prova sig fram till nya smakupplevelser och kombinationer!

Men om man startar från grunden bör du börja med att testa tillaga kyckling, fisk eller kött. Det är superenkelt att lyckas och du kommer att bli imponerad varje gång. När du har koll på köttet är det dags att börja exprimentera med det gröna - prova att göra superknaprig grönkål eller pickla säsongens primörer. Till efterrätt gör du en oslagbar Pot de Cremé. Vi lovar, du kommer älska varje sekund i köket med en sous vide-kokare!

SOUS VIDE-TIPS

  

RECEPT

Lammstek med parmesancreme

Du behöver:

  • 600g - 800g lammstek, benfri
  • 3-4 kvistar färsk rosmarin
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 tsk salt
  • 5 svartpepparkorn
  • 4 kronärtskockor, hela färska
  • 1 tsk salt

Parmesancreme

  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 1 dl smetana (eller fet crème fraîche)
  • 1 dl finriven parmesan
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • Salt
  • Svartpeppar

 

 

Gör så här:
1. Putsa lammsteken. Lägg den i en vakuumpåse tillsammans med rosmarin, vitlök, salt och svartpeppar och förslut med hjälp av en vakuumförpackare. Sätt sous vide cirkulatorn på 58 grader och lägg i köttet när rätt temperatur är uppnådd. Tillaga i sous vide cirkulatorn i cirka tjugo timmar (för medium).

Ta sedan upp köttet ur sous vide cirkulatorn och ta ur det ur vakuumpåsen. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna på hög värme. Bryn steken hastigt runt om i pannan så den får färg och en fin yta. Låt vila två minuter innan du skär upp köttet i tunna skivor

2. Skär av roten på skockorna. Lägg dem tillsammans med salt i vakuumpåse och förslut med hjälp av en vakuumförpackare. Sätt sous vide cirkulatorn på 84 grader och lägg i rotsakerna när rätt temperatur är uppnådd. Tillaga skockorna i sous vide cirkulatorn i cirka två timmar. Ta sedan upp dem ur sous vide cirkulatorn och ta ur dem ur vakuumpåsen. Dela skockorna på hälften vid servering.

3. Blanda ihop alla ingredienser till parmesancremen och rör till en slät creme. Smaka av med salt.

TIDER & TEMPERATURER

Nötkött

I tabellen har vi som utgångspunkt tagit köttbitar. Tiderna passar t. ex. på tjockare bitar som entrecôte, Strip steak och rostbiff. Vi har utgått ifrån en tjocklek på 2,5 cm (ungefär de man kan köpa i affären). Du kan även tillaga tunnare skivor och behöver inte vara rädd för att de ska bli genomstekta. Här kan du bara förkorta tiden lite, så att du får önskad tillagning.

 

Temperatur

Tid

Rare

54 grader

2 timmar

Medium

58 grader

2 timmar

Genomstekt

68 grader

2 timmar

Hel stek

Tiderna är annorlunda när mängden är större.

 

Temperatur

Tid

Rare

56 grader

Min. 7 timmar

Medium

60 grader

Min. 6 timmar

Genomstekt

70 grader

Min. 5 timmar

Fläskkött

Det bästa sättet att tillaga en bit fläskkött, är med en sous vide. Resultatet blir helt perfekt och det slutar inte med att du sitter med en torr köttbit. I dessa tider och temperaturer har vi även utgått ifrån en bit och inte en hel stek. Liksom med nötkött, är det även möjligt att tillaga en stor, hel fläskfilé i sous viden. Oavsett om du har en bit med mycket eller lite fett - och om det är ben i eller inte, så blir resultatet läckert och mört.

 

Temperatur

Tid

Rare

58 grader

2-3 timmar

Medium

62 grader

2-3 timmar

Genomstekt

70 grader

2-3 timmar

Fågel

Tider och temperaturer vid fågel, härunder kyckling, beror på om det är kycklingbröst eller kycklinglår. T.ex. blir ett kycklingbröst perfekt när du tillagar det vid 65 grader. Om du tillagar den vid 60 grader är den perfekt till små sallader. Önskar du att tillaga benfria kycklinglår, kan det vara färdigt på 1-2 timmar. Däremot om du tillagar dem med ben i kan du gott låta dem ligga i vattnet i 3 timmar.

 

Temperatur

Tid

Endast lite tillagad

60 grader

2 timmar

Mör och saftig

65 grader

2 timmar

Genomstekt

75 grader

2 timmar

Fisk

Med utgångspunkt i fiskfiléer, kan du tillaga all världens fisk i sous viden. Som regel är det mest optimala att tillaga fisken vid 50 grader. Du kan enkelt lägga flera filéer tillsammans i en vakuumförpackad påse. Beroende på storlek är det idealiskt att lägga 1-2 filéer tillsammans. Är de små kan du även lägga tre stycken i samma påse - det är en smaksak. Du bör även tänka på fiskens tjocklek. I tiderna här har vi utgått ifrån filéer med en tjocklek på ca. 2,5 cm. Är de tunnare, bör du ta av fisken omkring 10 minuter tidigare. Är de tjockare bör du låta dem ligga lite längre.

 

Temperatur

Tid

Mör

40 grader

25-30 minuter

Mör och frisk

50 grader

25-30 minuter

Genomstekt

55 grader

25-30 minuter

Grönsaker

Det är ett vitt begrepp att tillaga grönsaker i sous vide. Du kan ändå få ett läckert resultat, du bör endast tänka på vilken sorts grönsak det är. Gröna grönsaker som haricots verts och sparris hör till denna kategori. Det är mindre grönsaker och kräver därför ingen längre tillagning. Vid större och kraftigare grönsaker som rotfrukter är det lite annat. Potatis som du köper i affären blir snabbare färdiga än de du köpt direkt från bonden. Ett bra tips när du ska tillaga grönsaker i sous vide är att kolla till dem, så att du snabbt kan se om de ska ha mer eller mindre tid.

 

Temperatur

Tid

Gröna grönsaker

82 grader

10-30 minuter

Squash och liknande

85 grader

45 minuter

Rotfrukter

85 grader

2 timmar

Frukt

Har du mogna bär, persikor, plommon eller liknande frukter kan du utan problem värma upp dem vid en låg temperatur, och få en perfekt topping till din glassdessert. Konsistensen kommer garanterat imponera på dina gäster. Vill du göra dem helt mjuka och genommogna, så kan du höja temperaturen lite. Du får då mjuka frukter som är lättare att göra till puré som du sedan kan använda till smoothies och desserter.

 

Temperatur

Tid

Mogna frukter

68 grader

45 minuter

För att mjuka upp dem (puré t.ex.)

85 grader

30 minuter

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22