Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Vilken kniv ska jag välja?

Vilken kniv ska jag välja?

Det går alldeles utmärkt att starta med endast en kniv i köket. Börja i sådana fall med en kockkniv som du känner ligger rätt i handen. Bygg sedan, en kniv åt gången, och fyll på med lite glans och skärpa till din knivlist.

Hos Bagaren och Kocken hittar du över 1400 knivar i sortimentet och oavsett om du är nybörjare eller mästerkock är det är många produkter att bläddra sig genom. Vi vill ta tillfället i akt och berätta mer om de mest populära knivtyperna med förhoppningen att guida dig rätt eller åtminstone en bra bit på vägen! Om det fortfarande finns funderingar och obesvarade frågor vid artikelns slut kontakta oss gärna, du når kundservice genom att trycka här.

Som sagt starta din samling med en kockkniv och för att ta dig ann sysslorna i köket med finess rekommenderar vi åtminstone en uppsättning om fyra: kock-, skal, bröd- samt grönsakskniv. Vill du uppdatera knivlådan i ett svep till ett förmånligt pris är ett av våra kvalitativa knivset att föredra.

Men låt oss komma igång och vi tar det från början genom att titta närmare på de fyra ”vanligaste” knivarna kock-, skal, bröd- samt grönsakskniv. För att sedan djupdyka i olika knivtyper, kanske är de många till antalet men alltid noga utvalda som filé-, trancher-, santoku-, lax-, kiritsuke-, deba, ostronkniv med flera.

Kockkniv / Gyoto

”Bör finnas i varje kök”

Längd: 20-25 cm.
Funktion: Högt blad för att du ska slippa slå knogarna i underlaget när du hackar med den. Multifunktionell, det går perfekt att dela, hacka och skära med den. Funkar till såväl grönsaker som kött. För många är den även känd som en Gyoto, vilket är det japanska ordet för kockkniv.

Grönsakskniv / Nakiri

”Det är långt ifrån självklart hur en grönsakskniv ska se ut”

Längd: 14-18 cm
Funktion: Det finns större grönsaksknivar med höga (ofta lite tunga) blad som främst är designade för att hacka råvaror. De mindre grönsaksknivarna används både till att skiva små grönsaker och på samma sätt som en skalkniv. Grönsaksknivar kommer, som nämndes tidigare, i många olika varianter och storlekar. För den som gillar att utrusta sig med redskap som underlättar specifika arbetsmoment finns det här flera att välja bland som till exempel tomatkniven. Grönsaksknivar från Japan kallas Nakiri.

Skalkniv

”En bra-att-ha-kniv, praktisk och tar lite plats”

Längd:
8-12 cm
Funktion: Liten kniv med pilformat blad. Använd till att skala lök, frukt med mera men fungerar även bra till att öppna plastförpackningar med eller att peta bort ”ögon” på potatisar och rotfrukter med.

Brödkniv

”Tips: Välj en hyfsat lång, då är den mer allround”

Längd:
18-26 cm
Funktion: Har ett rejält långt och tandat blad som till exempel är bra att ha när du ska dela ett stort vitkålshuvud på mitten och vill slippa göra en massa omtag för komma igenom. Det tandade bladet behövs också för att ta sig igenom hårda brödytor utan att mosa brödet. Det är helt klart en av de längre knivarna i köket.

Populära köksknivar

Med hjälp av fyra nämnda knivar tar du dig ann alla sysslor inför måltiden med gott resultat. På Bagaren och Kocken när vi en stor passion för matlagning och genom åren har vi byggt upp ett brett sortiment av köksknivar har inte mindre än 1400 stycken. Med intresse kommer även kunskap. Vi har lyckats identifiera de 15 mest populära knivtyperna. Givetvis finner du information om dem alla här och i vårt sortiment av köksknivar. Läs vidare, för att lära dig mer och upptäcka nya favoriter att glänsa med i köket.

Allkniv / Universalkniv

”Funktionell och flexibel”

Längd:
11-15 cm.
Funktion: Allkniven, går även under benämningen universalkniv, är lättare att hantera jämfört med kockkniven när du ska hacka/strimla grönsaker. Funkar också bra till putsning av köttbitar, med mera.

Filékniv / Sujihiki

”Tips: Välj en längre för laxen och de kortare när du putsar fläskfilén”

Längd:
16-24 cm
Funktion: Knivbladet är långt, smalt och lätt böjligt för att du lätt ska kunna följa skinnet på till exempel fisken och separera det från fiskköttet. En bra kniv att ha hemma om du gillar att laga mat från grunden snarare än att köpa färdigfiléat.

Santokukniv

"San" betyder tre och "Toku" betyder uppgifter”

Längd:
14-19 cm
Funktion: Somliga vill mena att det är en kniv som kan användas till kött, fågel och fisk, medan andra att den ska användas till att skära, tärna och strimla. Hur som helst har kniven många användningsområden. Kan nästintill likställas med allkniven, men med världskänd japansk kvalitet.

Trancherkniv

”Att tranchera är att skära upp innan servering”

Längd
: 20-27 cm
Funktion: Att tranchera är att skära upp en bit kött, kyckling eller stek innan det ska serveras. Ibland önskar du tunna skivor, som med en julskinka, och ibland vill mer jämna centimetertjocka skivor som med en flankstek. Oavsett hur så underlättar en bra trancherkniv, eller förskärare, arbetet. För dig som gärna lagar och serverar kött på ett stilfullt sätt. Även här finns det ett urval knivar anpassade för specifika proteinkällor som till exempel fågel.

Sashimikniv / Yanagiba

”Lövtunna skivor i ett drag”

Längd:
Långa, ofta 25-30 cm
Funktion: Kniven är utformad för att skära lövtunna skivor av kött eller fisk i ett enda drag och för att få en så fin skäryta som möjligt. De är enkelslipade knivar som slipas för höger eller vänster hand. Ett utmärkt val för sig vill servera exempelvis sashimi eller carpaccio som ett proffs. Yanagiba används flitigt på inte minst Sushirestauranger.

Tournierkniv

”En lyxig variant av en potatisskalare”

Längd:
6-8 cm
Funktion: En krokformad variant av skalkniven. Dess svängda blad gör att den är perfekt till att skala rundade frukter och grönsaker med. I stället för potatisskalaren.

Ostron- och skaldjurskniv

”Hårda nog att bryta upp skalet på skaldjur”

Längd:
5-8 cm
Funktion: Små knivar som är vassa och hårda nog att bryta upp det hårda skalet på kräftor och krabbor, men med smala knivblad som ändå kommer åt inuti skaldjuren. Kniven har ofta ett hål i mitten av bladet så att man ska kunna knäcka klor och dylikt. En viktig gadget hemma hos skaldjursfantasten!

Kiritsuke / Bunka

”Den kaxigaste japanska kniven”
Längd: 20-23 cm
Funktion: Kiritsuken har en kaxig och skarp trekantsliknande spets. Med ett medelhögt knivblad är den bra till att skära både grönsaker och frukt. Tack vare knivbladets speciella utformning går den att använda till mycket och du behöver inte byta kniv mellan råvarorna. Men! glöm inte skölja kniven för att undvika att de matvaror som inte ska ta smak av varandra gör det.

Köttyxa

”En mycket tålig kökskniv”
Längd: 15-18 cm
Funktion: Kökskniven används med fördel när du behöver lite extra kraft vid matlagningen. Utformad med ett tjockt och rektangulärformat blad och därtill ett ordentligt skaft. Köttyxan behöver inte vara lika vass som andra knivar eftersom den snarare används för att hugga än att skära. Därav har den en bred slipvinkel och tillverkad av ett hårt stål (ofta europeiskt). Med sin tyngd tar yxan sig lätt genom hårda grönsaker och fungerar även utmärkt till att hacka köttet till grytan med.

Laxkniv

”Används för att skära tunna & jämna skivor”
Längd: 27-32 cm
Funktion:
Tack vare bladets längd och flexibilitet är den perfekt att skära laxskivor som är tunna, jämna och fina. Spetsen är något rundad för att inte köttet ska ta skada. En erfaren kock använder vanligtvis en filékniv för att utföra samma uppgift men för oss andra är laxkniven till stor nytta. Flera tillverkare väljer att utforma den med en olivslipning. Fördelen är att det skapas luft mellan knivblad och råvara vilket gör att laxen inte fastnar. Kniven går naturligtvis utmärkt att använda även till att skära skinka eller charkuterier med.

Deba

”Kanske den vanligast kniven i Japan”
Längd: 10-20 cm
Funktion:
En debakniv tillverkas vanligtvis i kolstål enligt klassisk japansk smideskonst. Utformad med tjock rygg och enkelslipning vilket resulterar i en mycket tunn spets. Kniven används framförallt till att filéa fisk, men tack vare den stabila konstruktionen är det även ett utmärkt redskap till att skära kött och hacka grönsaker med.

    Urbeningskniv

    ”Robust konstruktion med en spetsig spets”
    Längd: 15-17 cm
    Funktion:
    Till utseendet kan kniven tyckas påminna om en mindre filékniv. Skillnaden är dels ett kortare och mer robust knivsblad och dels den förlängda hälen som är till för att skydda fingrarna. Urbeningskniven används för att avlägsna vitt och rött kött från ben samt för att ta bort senor och fett. Då kniven är styv är den enkel att manövrera när du vill skära med precision mellan kött och ben.

      Välj rätt kniv

      Har du fått svar på- och lyckats bena ut vilken typ av kniv det är som du söker? Under fliken köksknivar går det att filtrera fram ovan nämnda knivtyper, så att du enkelt kan jämföra olika modeller och varumärken med varandra.

      Om du tycker att ämnet knivar är intressant är knivbloggen att föredra. Här finner du flera matiga artiklar som tar upp de bästa råden för att förlänga livslängden, japanskaknivar ställs mot europeiska och vad spelar antalet lager stål för roll knivens prestanda med mera.

      Eller funderar du snarare på att uppgradera hela knivarsenalen på en och samma gång? I sortimentet knivset finns flera prisvärda set av högkvalitet från kända varumärken som Global, Victorinox, Fiskars, Satake och Zwilling.

      Vi hjälper dig lyckas i köket
      Alltid 365 dagars öppet köp
      Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
      Officiell återförsäljare av alla varumärken
      Vi har spridit köksglädje sedan 2005
      Läs mer om Bagaren och Kocken