Snart är det dags att börja laga lite julmat! Vi har samlat ett gäng hjälpsamma köksprodukter så att du kan planera och förbereda dig i köket för all härlig matlagning! Dessutom hjälper vi dig lite med dukningen, som är en superviktigt detalj på julbordet.
Satsa på en vacker dukning med stora härliga fat och porslin.
Levande ljus, stämningsfull belysning, levande blomsterarrangemang och behaglig musik fulländar upplevelsen!
Välj ljuslyktor som antingen går i linje med den befintliga dukningen eller välj att bryta av med en accentfärg som drar ögonen till sig. Lyktorna gör sig perfekt ihop med andra inredningsdetaljer så grupperna dem gärna tillsammans med andra föremål på bordet, kanske ett ihop med salt och pepparkvarnen och två bredvid vasen med blommor?
Investera i linneservetter, det är nästan ofattbart vilken skillnad det blir om du dukar med servetter i linne jämfört med papper.
Gör egna placeringskort. Tänk “enkelt” och skriv middagsgästernas namn på löv, stenar eller något annat som du har nära till hands i hemmet.
Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i smör utan att den tar färg.
Skala potatis och jordärtskockor och strimla tunt. Tänk på att jordärtskockorna har något längre tillagningstid, så skär dem lite tunnare än potatisen.
Varva potatis, jordärtskockor, lök och ansjovis i en ugnsfast form.
Droppa över lite ansjovisspad och häll på grädden. Strö över ströbröd och klicka på 2 msk smör.
Grädda mitt i ugnen cirka 50 minuter. Både potatis och jordärtskockor ska vara mjuka och gratängen ha fin färg.
Glaserad julskinka
Du behöver
1 julskinka, 2 1/2–3 kg (gärna rökt)
1 lök
5–6 nejlikor
6–8 svartpepparkorn
1 tsk hel koriander
2 lagerblad
3–4 persiljekvistar
1 dl dijonsenap
2 dl farinsocker
Ugn 225°
Gör så här
Lägg skinkan i en stor gryta.
Skala löken och stick in nejlikorna i den. Lägg löken, pepparkornen och koriandern i grytan tillsammans med lagerbladen och persiljekvistarna.
Häll i kallt vatten så det täcker skinkan.
Koka upp skinkan utan lock. Skumma av med en hålslev. Sänk värmen när vattnet kokar och lägg på locket.
Låt skinkan koka på svag värme ca 1 1/2 timme. Stäng sedan av plattan och låt skinkan dra i spadet ca 30 minuter. Skär ett rutmönster i svålen med en vass kniv.
Glasering: Värm ugnen till 225°. Klappa skinkan torr med hushållspapper och lägg den sedan i en ugnsfast form.
Pensla skinkan med senapen runt om och strö över farinsocker. Klappa fast det runt om hela skinkan.
Ställ in skinkan mitt i ugnen och glasera den gyllenbrun och knaprig ca 10 minuter.
Ta ut skinkan och låt den vila i 10 minuter innan du skär den i tunna skivor.