Bra knivar är skarpa, känns bra i handen och skär med precision. Bagaren och Kocken erbjuder ett brett utbud av köksknivar från kända leverantörer. I vår butik hittar du även ett passande sortiment av tillbehör såsom knivslipare och skärbrädor som håller dina värdefulla köksredskap i topptrim. När du ska välja kniv ställs du snabbt inför många val. Japansk eller europeisk slipning? Stål eller keramik? Vilken design? Vårt mål är att göra dessa val så roliga som möjligt för att köpa kökskniv hos oss ska vara förknippat med lust. Vi tillhandahåller ett stort sortiment av köksknivar för att du ska kunna välja ut och hitta just dina favoriter. Vi gör alltid vårt yttersta för att leverera snabbt och smidigt till dig!
Du kommer långt med en riktigt bra kockkniv. Men ska du ta dig ann kökets alla utmaningar med finess rekommenderar vi åtminstone en uppsättning om fyra: kock-, skal-, bröd- samt grönsakskniv. I de fall du behöver uppdatera hela knivlådan på en och samma gång är ett knivset perfekt. På så vis får du snabbt en bra kollektion knivar och till ett bättre pris.
Det går som sagt alldeles utmärkt att starta med en kniv. Börja i sådana fall med en kockkniv som du känner ligger rätt i handen. Bygg sedan på, en kniv åt gången, för att fylla på med lite glans och skärpa till din knivlist.
Vilka knivar behöver man i ett hushåll? Hur tar jag hand om mina knivar bäst? Hur ska jag
förvara knivarna när jag inte använder dem? Frågorna är många när det kommer till kökets
viktigaste redskap. Här har vi samlat en lite guide som hjälper dig bena ut några frågetecken
kring hur du ska tänka inför dina knivköp, vilket underlag som passar bäst att jobba på, hur du
slipar dina knivar och hur du förvarar dem. Du hittar också tre knivtips från mästerkocken Edin!
Har du provat att arbeta med en slö kniv vet du precis hur frustrerande det är. Grönsaker blir mos, köttet blir trådigt och bladet glider på löken. Men vad många inte vet är att det faktiskt är väldigt enkelt att sköta om sin kniv för att behålla den sylvassa skärpan du upplevde första gång du använde kniven.
Är kniven riktigt slö rekommenderar vi att investera i en slipsten med dubbla sidor. Med denna kan du arbeta upp eggen till perfektion igen. Men i många fall räcker det att använda sig av skärpstål eller knivslip.
Det kan vara en självklarhet – men undvik att skära utan skärbräda! Det skadar eggen varje gång du nuddar underlaget och du sliter ut din kniv illa kvickt. Istället ska du använda dig av skärbrädor av antingen trä eller plast. Men det är inte bara för knivens skull, det är också mycket mer hygieniskt att skära på rätt underlag.
Vi rekommenderar att du har en uppsättning av skärbrädor för olika ändamål. Skär till exempel aldrig upp bröd på en skärbräda du använder för lök. Brödet kommer ta unken smak av löken.
Låt inte dina knivar ligga och skramla i en låda, de förtjänar bättre! Det finns flera alternativ för att lägga in insatser i lådor som gör att knivarna ligger still och säkert. Men vi föredrar att använda knivlist eller knivblock. Knivlisten är väldigt lättjobbad då du kan placera den nära din arbetsyta och alltid ha knivar nära till hands. Samma gäller ett knivblock men här kan du behöva lite större yta. Har du ett kök som klarar av att svälja ett knivblock ska du titta efter en modell som har plats för alla knivar och ett skärpstål, det gör att du enkelt få som vara att använda dig av alla knivar och skärpstålet när det är nära till hands.
Edin Dzemat är en kock med en gedigen meritlista. Han har jobbar på Noma i Köpenhamn, varit
lagkapten för Svenska Kocklandslaget och vinnare av Kockarnas Kamp 2016. Här har han samlat sina tre
bästa tips när det kommer till att ta hand om sina knivar, välja rätt skärbräda och knivuppsättning.
Den japanska kniven görs i ett hårdare stål än de europeiska och kan därför slipas i en brantare vinkel (ca 12-15 grader). Den yttersta skäreggen blir tunnare då. De traditionella japanska knivarna är alltid enkelslipade, d.v.s. bara slipade på ena sidan av bladet. En kniv som är slipad så presterar bättre när man vill skiva tunt.
En västerländsk / europeisk kniv är alltså tjockare och är gjorda i ett mjukare stål än den japanska – vilket gör den mindre skör. Slipningsvinkel: 20-25 grader.