Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Fixa julbordets alla rätter med Ingenio

Äntligen, nu doftar der jul i köket! 

Tänk om du kunde förbereda julens alla godsaker med ett enda köksredskap. Ja, är det ens möjligt? Om du har testat Tefal Ingenios stek- och kokkärl så vet du svaret. Det här är multifunktionella kärl som fungerar lika bra att steka, koka, baka som servera ur. Dessutom kräver de minimalt med förvaringsutrymme, då de är stapelbara. 

Sett till julbordet är det många olika moment som ska utföras i köket och klassiska rätter som ska tillagas. Så vad sägs om att värma glöggen, steka köttbullarna, gratinera Janssons frestelse och baka ljuvliga saffransbullar med ett och samma redskap? Inte så illa. Ytterligare en fiffighet med Tefal Ingenio är det säkra och avtagbara handtaget som ordnar så att du enkelt flyttar stekkärl från spisen in i ugnen och sedan direkt till matbordet. 

Vanligtvis sticker handtaget på stekpannan ut i kökslådan - men inte här! Tack vare den smarta designen placerar du smidigt handtaget i kärlet när det förvaras och du får mer plats till annan köksutrustning. 

 

LÄS MER OM TEFAL INGENIO

Recept

Julköttbullar

Riktigt goda och saftiga köttbullar är ett måste på julbordet, och dessa köttbullar har jag kryddat med lite julkrydda för den lilla extra smaken.

 

4-6 portioner

 

Ingredienser: 

  • 1 kg nötfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg 
  • 1,5 msk senap 
  • 1 stor gul lök 
  • 1 nypa salt
  • 2 msk kalvfond 
  • 1 nypa salt 
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • ½  tsk kryddnejlika
  • Olja & smör till stekning

Gör såhär: 

  1. Blanda mjölk, vispgrädde, ströbröd, senap och ägg. Låt svälla i 5-10 minuter.
  2. Skala och finhacka löken. Färs i oljan utan att den får färg, den ska bara bli mjuk.
  3. Blanda ner köttfärs i ströbröd-blandningen. Tillsätt salt, peppar, nejlika, kalvfond och lök. Blanda ihop allt.
  4. Fukta händerna med kallt vatten och forma köttbullar till önskad stora.
  5. Hetta upp en stekpanna med olja och smör. Stek köttbullar på medelvärme, gärna några i taget. Skaka pannan då och då. Sänk sedan värmen när köttbullarna har fått färg och vänd dem ofta så de blir genomstekta. 
  6. Om köttbullar frysas in då behöver du inte steka dem helt genomstekta utan stek dem i ugnen de sista minuterna är 190 grader i ca 15-20 minuter).

Saffransbullar med mandelmassa

Saftiga och doftande bullar med smaken av saffran och den härliga sötman från mandelmassan är svårslaget.

24 st bullar

Ingredienser: 

  • 30 g färsk jäst
  • 5 dl mjölk, ljummet
  • 1 g saffran
  • 1,5 dl strösocker
  • 13-14 dl vetemjöl
  • 125 g smör, rumstempererat
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 ägg till pensling
  • Pärlsocker att strö över

Fyllning:

  • 200 g mandelmassa
  • 150 g smör rumstemperatur
  • 1 msk vaniljsocker

Sockerlag till pensling:

  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

Deg:

  1. Värm upp mjölken till 37 grader tillsammans med saffran.
  2. Lös upp jästen i mjölken i en bunke. Tillsätt ägg, salt och socker samt hälften av mjölet och arbeta in mjölet i köksassistent eller för hand. Tillsätt smöret och arbeta in den.
  3. Tillsätt resten av mjölet lite åt gången. Kör degen ca 10-15 minuter tills den är elastisk och fin på ytan. Knåda lite länge om du gör degen för hand. Låt jäsa i ca 30 minuter.

Fyllning:

  1. Riv mandelmassan med en rivjärn, tillsätt smöret och rör ihop till en slät fyllning. Låt det stå i rumstemperatur.

Baka ut bullar:

  1. Ta upp degen på ett mjölkbord. Dela i två. Kavla degen till 40x45 cm. Bred ut fyllningen jämnt över dagen och vik degen på mitten.
  2. Skär 3 cm breda remsor från den korta sidan och skär sedan ett snitt i mitten av remsan (så det ser ut som en ”byxben”) Tvinna remsor och snurrar ihop till bulle med ändarna nedåt.
  3. Lägg bullar på en plåt/stekpanna med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme, det beror på hur varmt det är i ditt kök.

Sockerlag:

  1. Koka vatten, socker och vaniljsocker i en kastrull till en sirap. Ställ åt sidan.
  2. Värm ugnen på 225 grader.
  3. Pensla bullarna med lättvispad ägg och strö på pärlsocker.
  4. Grädda i ca 10-12 minuter eller tills de får en fin gyllenbrun färg.
  5. Pensla bullar direkt när de kommer ur ugnen med sockerlag. Då får bullarna en fin glans och behåller saftigheten.

TEFAL INGENIO

Tefals professionella Ingenio-kollektion innehåller stekpannor och kastruller i absolut toppklass - till såväl
det professionella som privata köket. Utformade med avtagbart handtag, i Tefals patenterade design, kan
stekpannorna och kastrullerna användas både på spisen och i ugnen. På så vis fungerar de som gryta, bakform och
kastrull - i ett! Kollektionen sparar dig dessutom förvaringsutrymme då de är stapelbara.

Förenkla din matlagning med Tefal Ingenio!

Tefals Ingenio-kollektion innehåller stekpannor och kastruller i absolut toppklass - till såväl det professionella som privata köket. Stek- och kokkärlen har inget fast handtag, utan ett avtagbart som går att använda på alla kärl. Det används smidigt på spisen, i ugnen och förvaras sedan enkelt i kylen. Det avtagbara handtaget gör även att stekpannorna tar minimalt med plats eftersom de kan staplas i varandra i köksskåpet.

  • Upp till 50% platsbesparing tack vare den stapelbara designen.
  • Avtagbart handtag medför mindre plats i skåpet, på hällen och i diskmaskinen.
  • Det säkra, avtagbara handtaget gör att du kan använda stekpanna och gryta även i ugnen.
  • Plastlocken gör att du enkelt kan spara matrester i kylen, detta utan att maten tar smak av andra råvaror.
  • Det avtagbara handtaget kan lyfta upp till 10 kilo och kommer med hela 10 års garanti.

Välja material

Välj rätt stekpanna utefter vilken råvara du ska tillaga!

En stekpanna av rostfritt stål ger en perfekt stekyta och kräver hög värme, vilket passar bra till kött och fågel. Den ger också en jämn och effektiv värmefördelning, men först när den har blivit riktigt varm. Tillsätt en rejäl mängd matfett i stekpannan, hetta upp det och sänk sedan värmen för bästa stekresultat. Rostfritt är också mycket värmetåligt, vilket gör att stekpannan håller längre. Dock kan mat som fisk, tofu eller ägg lätt fastna eller falla sönder på hög värme, så det kan vara bra att undvika rostfri stekpanna för dessa råvaror.

En stekpanna med keramisk beläggning minskar risken för att maten ska bränna fast, som till exempel fisk eller grönsaker. Keramiska stekpannor är mycket tåliga och ger också en fin stekyta med minimalt fett.

Non-stick stekpannor är belagda för att förhindra att maten fastnar i pannan. De passar perfekt för att steka amerikanska pannkakor utan att behöva tillsätta matfett, vilket resulterar i pannkakor med en silkeslen yta. De är också bra för att tillaga känsliga livsmedel som ägg eller fisk, eftersom de gör det enkelt att vända maten utan att den går sönder eller fastnar. De är även användbara för en hälsosammare matlagning utan olja eller smör.

Ingenios olika kokärl

Perfekta tillbehör för din Ingenio

Perfekt stekt entrecôte

4 port

Ingredienser

  • 4 bitar entrecote, ca 200 gram per person
  • 4 msk raps eller solrosolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar, grovmald
  • 30 g smör
  • Några kvistar färsk rosmarin eller timjan
  • 3-5 vitlöksklyftor, skalade

Gör så här

  1. Entrecôte: Ta fram köttet och låt stå i rumstemperatur minst 30-45 minuter före tillagning.
  2. Salta och peppra köttbitarna.
  3. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Tillsätt olja. Stek ca 2 min per sida, lagom om köttet är 2 cm tjockt. Sänk sedan värmen på medelhög och tillsätt i en klick smör, vitlöksklyfta och örter. Vänd det bara en gång, så att det får en fin stekyta och ös fettet över köttbiten under stekningen.
  4. Om du har en termometer, ska köttets innertemperatur vara 52–54 grader för medium rare.
  5. Låt köttet vila i minst 5-7 minuter innan du skär upp och serverar.
tefal-logo.png

Tefal

Tefals produkter följer med tiden och trenderna. Passar in i ditt liv och i ditt hem. Inspirerar och är lätt att använda.

Tefal både utvecklar och tillverkar sina egna kokkärlsbeläggningar.  

 

1954 ville den franska ingenjören och fiskaren Marc Gregorie förhindra att hans fiskeredskap i glasfiber fastnade i varandra under gjutningsprocessen och använde då PTFE. Inspirerad av detta föreslog hans fru att de skulle prova PTFE i stekpannorna för att förhindra att maten fastnade. Släpp-lättbeläggningen var uppfunnen av Tefal. 

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken