I Italien är matkulturen helig. Middagen är en stund då hela familjen samlas, njuter av god mat och umgås
med varandra. Man sitter länge vid bordet och äter i långsam takt i flera timmar. Ska man gå ”all-in” finns ett
schema på rätter att följa som vi tänkte gå igenom här – men oftast serveras antipesto och en pasta eller pizza.
Buon Appetito!
I Italien är matkulturen helig. Middagen är en stund då hela familjen samlas, njuter av god mat och umgås med varandra. Man sitter länge vid bordet och äter i långsam takt i flera timmar. Ska man gå ”all-in” finns ett schema på rätter att följa som vi tänkte gå igenom här – men oftast serveras antipesto och en pasta eller pizza.
Buon Appetito!
Innan maten serveras en enkel (och gärna bitter) fördrink som har till syfte att väcka aptiten. Detta kan
vara Campari eller Prosecco.
Antipasti är plockmat som förrätt. Det kan vara en blandning av massa goda tilltugg, så som salami, crostini,
tapenade, parmesan, gorgonzola, oliver, bruchetta eller grissini.
Innan maten serveras en enkel (och gärna bitter) fördrink som har till syfte att väcka aptiten. Detta kan vara Campari eller Prosecco.
Antipasti är plockmat som förrätt. Det kan vara en blandning av massa goda tilltugg, så som salami, crostini, tapenade, parmesan, gorgonzola, oliver, bruchetta eller grissini.
Primi Piatti betyder den första tallriken. Primi brukar bestå av en soppa, risotto eller pasta i en liten portion
för att stilla hungern.
Detta är huvudrätten som har kött, fisk, fågel eller skaldjur som bas. Till det serveras traditionellt en blandad
grönsallad (Insalata Mista) eller andra sallader gjorda på bönor eller ugnrostade grönsaker. Givetvis serveras
maten med ett passande glas vin och vatten.
Primi Piatti betyder den första tallriken. Primi brukar bestå av en soppa, risotto eller pasta i en liten portion för att stilla hungern.
Detta är huvudrätten som har kött, fisk, fågel eller skaldjur som bas. Till det serveras traditionellt en blandad grönsallad (Insalata Mista) eller andra sallader gjorda på bönor eller ugnrostade grönsaker. Givetvis serveras maten med ett passande glas vin och vatten.
Dolce betyder söt – men det betyder inte att efterrätten är just söt. I Italien är det vanligt med krämiga
ostar efter maten. Till Dolce serveras också en espresso eller espresso doppio (dubbel espresso).
Avslutningsvis sippar man på en liten drink som ska hjälpa till i matsmältningsprocessen. Vanliga alternativ
är Limoncello, Sambuca, Grappa eller Amaretto.
Dolce betyder söt – men det betyder inte att efterrätten är just söt. I Italien är det vanligt med krämiga ostar efter maten. Till Dolce serveras också en espresso eller espresso doppio (dubbel espresso).
Avslutningsvis sippar man på en liten drink som ska hjälpa till i matsmältningsprocessen. Vanliga alternativ är Limoncello, Sambuca, Grappa eller Amaretto.
Här är det inte så noga vilka örter som används, så länge de inte är för hårda - och undvik rosmarin och
salvia. Pastan ska inte bada i sås, utan bara bli härligt krämig.
4 portioner
Dela ciabattan i minder bitar och fyll dem med mozzarella, vitlök och lite timjanolja. Italien i en liten macka!
4–6 stycken
Vitlök- och timjanolja
Servera med picklad lök