Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

I Italien är matkulturen helig. Middagen är en stund då hela familjen samlas, njuter av god mat och umgås med varandra. Man sitter länge vid bordet och äter i långsam takt i flera timmar. Ska man gå ”all-in” finns ett schema på rätter att följa som vi tänkte gå igenom här – men oftast serveras antipesto och en pasta eller pizza.

Buon Appetito!

Del 1: Aperitivi & antipasti

Apertivi - "Fördrink"

Innan maten serveras en enkel (och gärna bitter) fördrink som har till syfte att väcka aptiten. Detta kan vara Campari eller Prosecco.

Antipasti - "Tilltugg"

Antipasti är plockmat som förrätt. Det kan vara en blandning av massa goda tilltugg, så som salami, crostini, tapenade, parmesan, gorgonzola, oliver, bruchetta eller grissini.

Del 2: Primi Piatti & Secondi Piatti

Primi Piatti - "Förrätt"

Primi Piatti betyder den första tallriken. Primi brukar bestå av en soppa, risotto eller pasta i en liten portion för att stilla hungern.

Secondi Piatti - "Huvudrätt"

Detta är huvudrätten som har kött, fisk, fågel eller skaldjur som bas. Till det serveras traditionellt en blandad grönsallad (Insalata Mista) eller andra sallader gjorda på bönor eller ugnrostade grönsaker. Givetvis serveras maten med ett passande glas vin och vatten.

Del 3: Dolce & digestivi

Dolce - "Efterrätt"

Dolce betyder söt – men det betyder inte att efterrätten är just söt. I Italien är det vanligt med krämiga ostar efter maten. Till Dolce serveras också en espresso eller espresso doppio (dubbel espresso).

Digestivi - "Efterdrink"

Avslutningsvis sippar man på en liten drink som ska hjälpa till i matsmältningsprocessen. Vanliga alternativ är Limoncello, Sambuca, Grappa eller Amaretto.

RECEPT

Tagliatelle med örter och ricotta

Här är det inte så noga vilka örter som används, så länge de inte är för hårda - och undvik rosmarin och
salvia. Pastan ska inte bada i sås, utan bara bli härligt krämig.

Du behöver

4 portioner

  • Färsk tagliatelle för 4
  • 2 dl hackade örter (mynta, dill, timjan, mejram, och/eller persilja)
  • 100 g sötmandel
  • 200 g ricotta
  • 1 dl olivolja
  • Salt

Gör så här

  1. Mixa örter och mandel i en matberedare, tillsätt ost och olja och kör ihop till en kräm. Smaksätt med salt.
  2. Lägg örtkrämen i en kall stekpanna. Koka tagliatellen i en stor kastrull med saltat vatten 2–3 minuter, tills den är al dente.
  3. Värm upp stekpannan under tiden. Häll av kokvattnet och sleva över pastan i pannan, rör runt och hetta upp, späd med lite kokvatten om det känns torrt.

Grillad ciabatta med mozzarella, vitlök och timjanolja

Dela ciabattan i minder bitar och fyll dem med mozzarella, vitlök och lite timjanolja. Italien i en liten macka!

Du behöver

4–6 stycken

  • 4 ciabatta, delade
  • 150 g salami
  • 250 g mozzarella i tjocka skivor

Vitlök- och timjanolja

  • 1 dl olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 2 msk timjan

Servera med picklad lök

Gör så här

  1. Vitlök- och timjanolja: Värm olja, vitlök och timjan i en kastrull tills vitlöken är ljust brun, 2–3 minuter. Ställ åt sidan.
  2. Värm smörgåsgrillen. Ringla oljan över snittytan på ciabattan. Fördela salami och mozzarella på hälften av bröden och lägg på toppen. Rosta i smörgåsgrillen tills mozzarellan smält, 3–4 minuter. Dela i bitar och ringla över vitlök- och timjanolja och servera med picklad lök.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken