Italiensk afton
)
I Italien är matkulturen helig. Middagen är en stund då hela familjen samlas, njuter av god mat och umgås
med varandra. Man sitter länge vid bordet och äter i långsam takt i flera timmar. Ska man gå ”all-in” finns ett
schema på rätter att följa som vi tänkte gå igenom här – men oftast serveras antipesto och en pasta eller pizza.
Buon Appetito!
Del 1: Aperitivi & antipasti
Apertivi - "Fördrink"
Innan maten serveras en enkel (och gärna bitter) fördrink som har till syfte att väcka aptiten. Detta kan
vara Campari eller Prosecco.
Antipasti - "Tilltugg"
Antipasti är plockmat som förrätt. Det kan vara en blandning av massa goda tilltugg, så som salami, crostini,
tapenade, parmesan, gorgonzola, oliver, bruchetta eller grissini.
)
)
Del 2: Primi Piatti & Secondi Piatti
Primi Piatti - "Förrätt"
Primi Piatti betyder den första tallriken. Primi brukar bestå av en soppa, risotto eller pasta i en liten portion
för att stilla hungern.
Secondi Piatti - "Huvudrätt"
Detta är huvudrätten som har kött, fisk, fågel eller skaldjur som bas. Till det serveras traditionellt en blandad
grönsallad (Insalata Mista) eller andra sallader gjorda på bönor eller ugnrostade grönsaker. Givetvis serveras
maten med ett passande glas vin och vatten.
)
)
Del 3: Dolce & digestivi
Dolce - "Efterrätt"
Dolce betyder söt – men det betyder inte att efterrätten är just söt. I Italien är det vanligt med krämiga
ostar efter maten. Till Dolce serveras också en espresso eller espresso doppio (dubbel espresso).
Digestivi - "Efterdrink"
Avslutningsvis sippar man på en liten drink som ska hjälpa till i matsmältningsprocessen. Vanliga alternativ
är Limoncello, Sambuca, Grappa eller Amaretto.
)
)