Denna dryck förtjänar ett riktigt fint glas. Frågan är hur du ska välja? Det finns idag
främst tre typer av champagneglas som alla har sina egna fördelar. Här får du en liten
guide i vad som passar dig och vad du vill ha ut av ditt glas.
Ett långt glas med en snäv omkrets och lång eller medellång stjälk. Ett elegant glas som tydligt visar dryckens bubblor. I kupan kan man ofta känna en grov yta där bubblorna samlas och reses till toppen av glaset. Det är utformat för att öka flödet av bubblor i drycken. Detta glas används ofta för mousserande viner av yngre årgång eftersom formen på kupan inte hjälper till så mycket för att bevara doften av en god champagne.
Tulpanglaset är väldigt likt flöjtglaset, skillnaden är att öppningen buktar inåt med en bredare midja. Utformningen på detta glas gör att dofterna fångas och förs upp till näsa och mun när man dricker. Den smala öppningen gör att drycken når tungans främre del och då framhävs sötman i drycken. Därför är detta ett populärt glas bland experter. I sin utformning liknar glaset ett vitvinsglas, så många finsmakare kan välja att servera champagnen i vitvinsglas än i coupe- eller flöjtglas.
Ett estetiskt tilltalande grunt glas med bred kant. Detta är ett stiligt glas som passar jättebra på bröllop och festliga tillställningar på grund av dess fina design. Dessutom är detta glas perfekt för ett mäktigt glastorn. Dock har bubblorna och dofterna en tendens att smita ut i den stora öppningen, så är du ute efter ett expertglas så bör du sikta in dig på ett tulpanglas.
Vilka är egentligen skillnaderna på allt bubbel? De olika mousserande vinerna skiljer sig faktiskt mycket från varandra när det gäller både tillverkningsmetoder, druvor och smak.