sista beställningsdag för leverans innan julafton: torsdag 19/12 23:59 sista beställningsdag för leverans innan julafton: torsdag 19/12 23:59
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Rätt glas förhöjer upplevelsen

Denna dryck förtjänar ett riktigt fint glas. Frågan är hur du ska välja? Det finns idag
främst tre typer av champagneglas som alla har sina egna fördelar. Här får du en liten
guide i vad som passar dig och vad du vill ha ut av ditt glas.

Tre Typer av Glas

Flöjtglas (flute)

Ett långt glas med en snäv omkrets och lång eller medellång stjälk. Ett elegant glas som tydligt visar dryckens bubblor. I kupan kan man ofta känna en grov yta där bubblorna samlas och reses till toppen av glaset. Det är utformat för att öka flödet av bubblor i drycken. Detta glas används ofta för mousserande viner av yngre årgång eftersom formen på kupan inte hjälper till så mycket för att bevara doften av en god champagne.

Tulpanglas (tulip)

Tulpanglaset är väldigt likt flöjtglaset, skillnaden är att öppningen buktar inåt med en bredare midja. Utformningen på detta glas gör att dofterna fångas och förs upp till näsa och mun när man dricker. Den smala öppningen gör att drycken når tungans främre del och då framhävs sötman i drycken. Därför är detta ett populärt glas bland experter. I sin utformning liknar glaset ett vitvinsglas, så många finsmakare kan välja att servera champagnen i vitvinsglas än i coupe- eller flöjtglas.

Tefatsglas (coupe)

Ett estetiskt tilltalande grunt glas med bred kant. Detta är ett stiligt glas som passar jättebra på bröllop och festliga tillställningar på grund av dess fina design. Dessutom är detta glas perfekt för ett mäktigt glastorn. Dock har bubblorna och dofterna en tendens att smita ut i den stora öppningen, så är du ute efter ett expertglas så bör du sikta in dig på ett tulpanglas.

CHAMPAGNE, CAVA, PROSECCO?

 

Vilka är egentligen skillnaderna på allt bubbel? De olika mousserande vinerna skiljer sig faktiskt mycket från varandra när det gäller både tillverkningsmetoder, druvor och smak.

Champagne – norra Frankrike

  • Smak: Produceras i ett svalt klimat och kritrik jord som bidrar till ett karaktäristiskt bubbel med tydlig syra.
  • Jäsning: Två jäsningar i flaskan
  • Lagring: Måste ha lagrats minst 15 månader tillsammans den jäst som sedan blir kvar i flaskan (jästfällningen).
  • Område: Endast champagnedistriktet i Frankrike.
  • Druvor: Främst pinot meunier, pinot noir och chardonnay. Men även arbanne, petit meslier, pinot blanc och pinot gris får användas. Druvorna förekommer både enskilt och som blandning.

Cava – Spanien

  • Smak: Torr stil, medelhög syra
  • Jäsning: Två jäsningar i flaskan
  • Lagring: Måste ha lagrats minst 10 månader tillsammans den jäst som sedan blir kvar i flaskan (jästfällningen).
  • Område: Produceras i sex tillåtna vinområden i olika delar av Spanien.
  • Druvor: macabeo (viura), parellada, xarel-lo, garnacha, monastrell, grenache, malvoisie, trepat, pinot noir eller chardonnay

Prosecco – nordöstra Italien

  • Smak: Fruktigt
  • Jäsning: En jäsning i flaska och en genom charmatmetoden i ståltank eller trycktank
  • Lagring: Minimitiden är 30 dagar, men jäsningen kan också vara i flera månader.
  • Område: Produceras främst till regionen Veneto
  • Druvor: Glera
  • Övrigt: Om det står frizzante på etiketten så är det prosecco i lätt pärlande stil, och står det spumante så är det mer bubblor likt champagne och cava.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken