Ända sedan samurajernas tid har de vassaste knivarna kommit från Japan. Satake är från början baserat på den japanska traditionen av damaskussvärd och knivar. Damaskstålet är smitt på samma sätt som ett samuraisvärd - lager på lager viks och hamras ut om och om igen, vilket ger bladet dess karakteristiska vackra mönster.
1994 startade Satake produktionen för den nordiska marknaden med tillverkning i fabriken Satake Cutlery i Seki City, Japan. Satake började med två olika serier av knivar - Novac och Houcho. Båda är fortfarande i sortimentet som dessutom har fått ett väldigt mycket större utbud av stålknivar och även andra köksredskap som stek- & kokkärl, utensilier, slipstenar, gjutjärnsgrytor, bordsgrillar med mera. Tillverkningen sker fortfarande i fabriken i Seki City, men Satake har numera även fabriker i ett flertal länder i både Asien och Europa.
Satakes inspirerande och vackra produkter är alla designade med den japanska traditionen i åtanke anpassat för det nordiska köket.
Ytan på kniven är ojämn, vilket inte enbart är en enastående design, fyller även ett syfte. Det är den som motverkar vakuumet mellan kniv och råvara vilket innebär att bladet med enkelhet skär igenom allt.
Blad: grovt hamrad av 67 lager VG-10-stål, processat åtta gånger • Hårdhet: ca 58 HRC • Handtag: Bränt trä
Lättviktsgjutjärns-pannorna har en Honeycomb Whitford Xylan-beläggning som är en patenterad non-stickbeläggning. Den knottriga stekytan gör att råvaran inte fastnar i pannan. Stekpannan kombinerar de suveräna egenskaperna hos en gjutjärnspanna med fördelarna av non-stick-beläggning.
Den här hamrade kolstålspannan är en investering som håller hela livet om du sköter den rätt. Den är förbehandlad och behöver inte brännas in, vilket gör att du kan börja använda den direkt. Kolstål är ett bra val eftersom det både tål höga temperaturer, fungerar på alla värmekällor och ger en riktigt fin stekyta.
En gjutjärnspanna har många fördelar och håller hela livet om du sköter om den på rätt sätt. Den här varianten från Satake är mattemaljerad, vilket ger ett otroligt stekresultat och gör pannan lätt att använda och rengöra. Pannan tål diskmedel, rostar inte, fungerar på alla värmekällor och tål höga temperaturer.
Sedan introduktionen av japanska Satake år 1998 har de blivit en storfavorit i svenska hem. Inte bara går varumärket hem hos folket men även hos flertalet professionella kockar så som årets kock-jurymedlemmen Håkan Thörnström.
Letar du efter den perfekta kniven som både är enkel att använda i köket och även enkel att underhålla? Då är Satake märket för dig.
Att ha en vass egg på knivar har även andra fördelar än att det enbart är enklare att skära igenom råvaror. Det ger även en snittyta som hjälper maten behålla smak, spänst och färg då det tillagas med även förhindrar det att skurna råvaror tar smak av annan mat du har i kylen samt att de håller längre. Satake har flera olika slipverktyg som hjälper dig hålla dina knivar sylvassa.
Förutom fantastiska knivar erbjuder Satake även stekpannor i lättviktsgjutjärn, rejäla gjutjärnsgrytor (som går utmärkt att använda över öppen eld), gjutjärnswokar, gasbrännare, gjutjärnstekannor och temuggar.