Vi ville lära oss mer om det kinesiska köket och behövde inspiration från en expert inom området, så
vi tog hjälp av matkreatören och kokboksförfattaren Dennis Yen som även valt ut några av sina favorit-
produkter från Satake och KAI. Här vägleder han oss genom en säker fritering, ett vanligt tillvägningssätt
i Kina, som ger ett riktigt krispigt resultat och konsten att göra goda nudlar hemma. Han bjuder också på
ett gäng läckra recept för dig att testa hemma.
Äggnudlar i kycklingbuljong som serveras med bland annat chinkiangsås, krispig lökolja och wontons fyllda
med räkor och fläskfärs!
Kycklingbuljong
Wontons
Chinkiangsås
Tillbehör
Kycklingbuljong
Wontons
Chinkiangsås
Tillbehör
Tips! Wontons som blir över kan med enkelhet frysas in. Lägg styckvis på ett fat och ställ i frysen. Överför sedan i en lämplig fryspåse eller matlåda. Ta fram nästa gång du blir sugen! Inget behöver tinas utan det är bara att börja koka direkt.
Snabbnudlar hemma i all ära, men har du någon gång sneglat på det där nudelreceptet med en riktigt djup buljong och god topping men som kanske kräver lite mer jobb? Oroa dig inte, så mycket jobb är det inte! Så här ska du tänka och göra för att lyckas.
Börja enkelt och trappa upp svårighetsgraden är mitt största tips. En skål med nudlar består vanligtvis av en massa olika komponenter, såsom buljong, nudlar, topping och smaksättning. Lär dig att bemästra och nörda ner dig i hur du gör en god buljong till en början och köp allt annat färdigt, därefter lär du dig en annan komponent och så vidare. Till slut känner du dig tillräckligt självsäker till att börja experimentera med egna komponenter i olika slags kombinationer och när du minst anar det så har du blivit ett riktigt nudelproffs!
I nudelreceptet jag delar av mig här kan delas upp i olika komponenter.
Ta god tid på dig med att planera, detta är inget som kan slängas ihop på nolltid, precis som en riktigt god gryta eller långbak så kräver den sin tid för att bli riktigt god. Det bästa med att laga buljong är att den sköter sig själv, titta till den lite då och då är allt den kräver. När du ändå står och kokar buljong, varför inte koka en massa och frysa in resten? Låt svalna och överför i en rymlig och stor plastlåda och frys in. Ta fram och värm upp hela buljongblocket i en kastrull och du har buljong på nolltid!
Aromatisk olja med supergod krispig lök som passar till allt
Krispigt friterat fläsk som tillagas med sötsursås, paprika, lök och serveras med nykokt jasminris - en klassisk
kinesisk rätt som skriker comfort food!
Krispigt fläsk
Sötsursås
Tillbehör
Krispigt fläsk
Tillbehör
Sötsursås
Att använda en kastrull vid fritering i hemmet kan tyckas vara svårt och lite läskigt för de flesta. Du har att göra med en olja som blir otroligt varm, det bubblar och stänker på ett obehagligt sätt. Det är inte alls konstigt och jag förstår känslan, det är bara så synd eftersom det finns så mycket gott som kan friteras och njutas av i hemmet. Beställa hem friterat via take away i all ära, men det är inte närheten av det du kan uppnå hemma. I det kinesiska köket friteras det mycket och det wokas med olja hit och dit på väldigt hög värme.
Här kommer några tips och förhållningssätt på hur jag brukar tänka och göra när jag själv friterar hemma. Förhoppningsvis kan detta hjälpa dig till att prova på hemma!
Varför smäller det och poppar så plötsligt i oljan när du värmer den i kastrullen? Anledningen är att kastrullen du använder inte var tillräckligt torr. Ett tips för att undvika detta är att noggrant torka kastrullen och ställa en tom kastrull på spisen på medelvärme en kort stund. Vätskan som stannat kvar avdunstar och du behöver inte längre oroa dig för plötsliga poppar.
Potatis
Smaksättning
Tillagning