Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Vårvärmen är äntligen här för att stanna och vår vän Emilia Nilsson inviger sitt utekök med en riktig
grillfest! På premiärmenyn står grillade lammkotletter med färskpotatissallad, knäckig rabarberpaj med
rårörd vaniljsås och en lyxig rabarberdrink. Hon bjuder även på sina 6 bästa tips för att lyckas med
grillningen. Recepten hittar du i vanlig ordning längst ner på sidan. 

Emilias bästa grilltips

Det finns inget bättre än att starta grillen en sommareftermiddag! Känna doften av röken och att slänga på en fin bit kött och färska grönsaker! Här kommer mina bästa råd för att göra grillningen rolig och enkel och resultatet otroligt gott:

  • Förbered köttet kvällen innan, marinaden till lammet passar fantastiskt bra även till fläsk, nöt, svamp, grillost och vilt! För att marinaden ska dra in bäst så marinera och vakuumförpacka köttet kvällen innan
  • Gör grillspett av grönsakerna! Sparrisen som alltid ramlar genom gallret slipper du då i framtiden!
  • Gör en sås på grillade grönsaker! Så gott och enkelt! Grilla paprika, tomater och chili, skala paprikan och mixa ihop grönsakerna! Addera salt, peppar och lite citron för syra!
  • Var inte rädd för att testa annat än att grilla i grillen! Baka av efterrätten på eftervärmen, gör tex en somrig Gino med jordgubbar, rabarber! Toppa med kokos och vit choklad och in i grillen!
  • Välj bra råvaror, svenska och allra helst lokala råvaror! Då lyckas du alltid med matlagningen! Och använd termometern! Kolla innertemperaturen på köttet eller fisken, då får du saftigt och fint resultat!
  • Våga vänta på den perfekta glöden! Du börjar i vanliga fall grilla för tidigt! Vänta tills glöden är röd och riktigt het så får du fin yta och det blir saftigt! Baka klart på indirekt värme bredvid glödbädden!

 

GRILLA LAMM I SOMMAR

"Lamm är otroligt gott, lätt att laga och enkelt att grilla. Eller varför inte testa att göra lammburgare på
färs på grillen? Eller grilla en stek med rosmarin och vitlök som får bakas klart tills den är rosa och saftig.
Sedan servera det med en potatisgratäng eller rostad nypotatis. Lammracks är också otroligt gott att grilla,
och marinera gärna kvällen innan. Grilla hela racket och skär sedan upp så att de får en rosa och fin snittyta.
Mitt tips är att välja en lokal gård - gynna alltid jordbruket runt omkring dig!"

TÄNK PÅ DE SMÅ DETALJERNA

Investera i ett lite större utekök där du har utrymme för att gå loss på matlagningen, som detta från
Mareld. Två andra guldtips är att skaffa en partycooler som du kan förvara kall dryck i, samt en utomhus-
kamin för att hålla en behaglig värme under kvällarna (den är dessutom en otrolig mysfaktorshöjare).
Dekorera sedan uteköket med smått, så som färska örter, blommor, lampor och skärbrädor. 

NJUT AV RABARBER

"Rabarber och försommaren går hand i hand! Doften av farmors nybakade rabarberpaj med vaniljsås - det
klår det mesta! Rabarbersaft är också ett måste här hemma, flaskorna som kokas är borta nån dag senare!
Jag älskar att kombinera rabarber, jordgubbar och citron, de är otroliga smakkompisar! Testa också att göra
rabarberchutney, det är supergott att servera till grillat!"

RECEPT

Grillade lammkotletter

med färskpotatissallad & kryddsmör med bakad vitlök

Du behöver

  • 1,5 kg lammkotletter

Bakad vitlök

  • 1 vitlök

Marinad

  • 1,5 dl olja
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk oregano torkad
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 knippe rosmarin
  • 1 knippe timjan
  • 2 msk honung
  • 1 chili
  • 1 citron, zest och saft av en halv
  • 4 klyftor bakad vitlök

Färskpotatissallad

  • 1 kg färskpotatis
  • Salt
  • 1 rödlök
  • 0,5 dl dijonsenap
  • 3 msk honung
  • 1 dl olja
  • 3 msk rödvinsvinäger (jag använde lokal blåbärsvinäger)
  • 1 msk havssalt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 100g riven västerbottenost
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe gräslök
  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe förkokt sparris
  • 1 påse sockerärtor
  • ½ Gurka
  • ½ Zucchini
  • 1 påse bladspenat
  • 1 påse ruccola

Bakat vitlökssmör

  • 200g smör
  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe gräslök
  • 1 knippe timjan
  • 7 bakade vitlöksklyftor
  • 1 msk havssalt

Tillbehör

  • Grillade körsbärstomater
  • Grillade halverade citroner

Gör så här

Bakad vitlök

  1. Skär toppen av vitlöken och ringla över lite olja och havssalt.
  2. Slå in vitlöken i ugnsfolie och baka i grillen eller i ugnen på ca 150 grader i ca 40 minuter. Tills den är mjuk och bakad.

Marinad

  1. Häll olja i en skål, addera de torra kryddorna och finhacka örterna, chilin och riv citronzestet och pressa i citronsaften. Addera även honungen och pressa i de bakade vitlöksklyftorna, blanda marinaden.
  2. Häll över köttet och se till så att marinaden täcker köttet. Låt marinera en timme men helst över natten.

Lamm

  1. Grilla lammkotletterna på en riktigt het grill så att de hinner få en fin yta och nå en innertemp på 60 grader för medium stekgrad. Låt vila i ca 5 minuter innan du serverar.

Färskpotatissallad

  1. Koka potatisen i saltat vatten tills de är klara, ca 15 minuter.
  2. Skiva rödlöken och lägg i en skål med dijonsenap, honung, olja, rödvinsvinäger, salt och peppar, blanda ihop.
  3. Dela potatisen i mindre bitar eller halvor beroende på storlek på potatisen. Lägg dom i dijonsåsen och addera den rivna osten. Hacka örterna och addera även de, blanda upp potatissalladen. Dela upp sparrisen i biter, skiva gurka och zuccinhi och toppa med ruccola och bladspenap.

Bakat vitlökssmör

  1. Lägg smöret i en skål och pressa i de bakade vitlöksklyftorna. Hacka örterna, addera saltet och blanda ihop smöret.

Knäckig rabarberpaj med rårörd vaniljkräm

Du behöver

  • 5-7 stjälkar rabarber
  • 1 dl socker

Knäcksmet

  • 3 dl socker
  • 3 dl havregryn
  • 3 dl vetemjöl
  • 225 g smör
  • 0,75 dl sirap
  • 0,75 dl vispgrädde
  • En nypa havssalt

Rårörd vaniljkräm

  • 4 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader
  2. Skiva rabarbern och lägg den i en ugnsform strö över 1 dl socker.
  3. Smält smöret och addera resterande ingredienser i smöret, blanda knäcksmeten. Häll över den knäckiga smeten över rabarbern.
  4. Sätt in i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills ytan är knäckig och rabarbern är mjuk.

Rårörd vaniljkräm

  1. Vispa vispgrädden fluffig.
  2. Häll äggulor, socker och vaniljpulver i en skål och vispa vitt och luftigt. Vänd sedan ihop äggvispet och vispgrädden.

Rabarber- och jordgubbsdrink

Du behöver

2 drinkar

Rabarbersirap (obs räcker till 8-10 glas)

  • 4 rabarberstjälkar
  • 6-8 jordgubbar
  • 1 citron, zestet och saften
  • 2 dl vatten
  • 2 dl socker

Drink (receptet avger 2 st)

  • Is
  • 8 cl vit Rom
  • 16 cl Rabarbersirap
  • 0,5 citron, saften
  • Mineralvatten

Topping

  • Tunt hyvlad rabarber (lägg i kallt vatten innan servering)
  • Citronmeliss

Gör så här

Rabarbersirap

  1. Skiva rabarbern och lägg i en kastrull, addera jordgubbar, citronzest, citronsaft och vatten.
  2. Koka under lock i ca 10 minuter, tills frukten är mjuk. Låt stå och dra i vätskan en stund så att smaken dras ut i vätskan.
  3. Sila av och rör i sockret.

Drink

  1. Addera isbitar i en shaker, toppa med rom, rabarbersirap, citronsaft och skaka drinken.
  2. Lägg is i glasen, häll över drinken och toppa med mineralvatten, citronmeliss och hyvlad rabarber.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken