Johanna och Caroline är legitimerade dietister och driver instagramkontot @dietistensval. Här bjuder de
på bästa matsvinnstipsen - ta till vara på mer och spara pengar!
Har du inte testat att laga risotto på korngryn än är det dags precis nu! Mer mustig smak jämfört med ris,
dessutom klimatvänligt och ett klart bättre val för hälsan. Här har vi nämligen 100 procent fullkorn – alltså
det vi alla bör äta 2–3 portioner av varje dag. Vi har dubblat receptet, du lägger undan hälften och gör
enkelt rödbetspuckar senare i veckan.
Tid ca 30 min
4 portioner x 2
Till servering
Att ha hemma: 2,5 msk grönsaksfond, rapsolja, salt, peppar
Servera till en matig sallad på kanske spenat, gröna bönor och rostad broccoli, eller varför inte med
ugnsrostad potatis – så åt vi det nyss själva.
Tid ca 20 min
4 portioner
Tricket för att alltid ha gott och grönt på tallriken! Gör en stor bunke nu direkt och med en miniinsats har du sen en ny god sallad hela veckan!
Måndag - Riv 2,5 kg rödkål, en mandolin är att föredra men fungerar även med en osthyvel. Smaksätt salladen med 1,5 dl rapsolja, 0,5dl äppelcidervinäger, 1 msk flytande honung, salt och peppar. Slå salladen mjuk med en träslev. Servera 1/5 av salladen och ställ in resten i kylen.
Tisdag - Lyft ut en 1/4 av salladen i en skål och hacka ner 2 tärnade äpplen och 2 dl rostade mandlar. Servera och njut.
Onsdag - Lyft ut en 1/3 av salladen och blanda ner 0,5 dl majonnäs, 1 msk riven ingefära, 1 msk sesamolja, 3 msk sesamfrön, juice från 1 lime, 0,5 tsk soja och gärna 0,5 tsk chiliflflakes.
Torsdag - Ta hälften av den kvarvarande salladen, tillsätt 200 g kapris och zest och juice från 1 citron
Fredag - Äntligen fredag. Mixa en dressing av 200 g frysta lingon, juice från en apelsin och 2 msk olja. Tillsätt rostade solrosfrön och gärna lite färsk hackad mynta.
Tips: Har du ätit mer sallad än förväntat så går det jätte bra att förstärka den med lite rivna morötter under veckan.
Planera dina inköp, titta vad du har hemma och ta vara på det du köper. Här kommer några tips på vägen för att bli svinn-smart!