Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Johanna och Caroline är legitimerade dietister och driver instagramkontot @dietistensval. Här bjuder de
på bästa matsvinnstipsen - ta till vara på mer och spara pengar!

Rödbetsotto med stekta äpplen och valnötter

Har du inte testat att laga risotto på korngryn än är det dags precis nu! Mer mustig smak jämfört med ris,
dessutom klimatvänligt och ett klart bättre val för hälsan. Här har vi nämligen 100 procent fullkorn – alltså
det vi alla bör äta 2–3 portioner av varje dag. Vi har dubblat receptet, du lägger undan hälften och gör
enkelt rödbetspuckar senare i veckan.

Tid ca 30 min
4 portioner x 2

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 3 medelstora rödbetor
  • 4 dl korngryn
  • 1 dl vitt vin

Till servering

  • 2 dl valnötter
  • 2 äpplen
  • 1 broccoli (300 g)
  • ca 1,5 dl riven lagrad ost
  • ca 150 g chèvreost eller fetaost

Att ha hemma: 2,5 msk grönsaksfond, rapsolja, salt, peppar

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Skala och riv rödbetorna grovt.
  2. Hetta upp olja i en kastrull och stek löken glansig. Till- sätt korngryn, vin och rödbetsrivet (men spara ca 1,5 dl till topping) och låt fräsa någon minut.
  3. Tillsätt fond och ca 1 liter vatten. Låt otton koka utan lock ca 20 minuter eller tills korngrynen har mjuknat. Rör om då och då.
  4. Rosta under tiden valnötterna i en torr panna och lägg åt sidan.
  5. Kärna ur och dela äpplena i mindre bitar. Ansa och dela broccolin i mindre bitar, både blomma och stam. Stek äpplen och broccoli ett par minuter i lite olja i en stekpanna.
  6. När korngrynen är lagom mjuka men konsistensen på otton fortfarande lite lös, tillsätt lagrad ost, rör om och smaka av med salt och peppar.
    Lägg undan hälften av rödbetsotton och förvara i kylen tills det är dags att göra rödbetspuckar.
  7. Servera rödbetsotton med stekta äpplen och broccoli. Strö över valnötter, smulad chèvreost och rödbetsrivet.

Rödbetspuckar med sesam och pepparrotskräm

Servera till en matig sallad på kanske spenat, gröna bönor och rostad broccoli, eller varför inte med
ugnsrostad potatis – så åt vi det nyss själva.

Tid ca 20 min
4 portioner

Du behöver

  • 1 sats rödbetsotto (på 2 dl korngryn)
  • 1 dl sesamfrön
  • 1,5 dl majonnäs
  • 2 msk riven pepparrot eller 3 msk från tub
  • Rapsolja

Gör så här

  1. Ta lite olja på händerna och forma rödbetsotton till små puckar. Vänd dem i sesamfröna.
  2. Hetta upp olja i en panna och stek puckarna på medel- värme, 3–4 minuter på varje sida.
  3. Rör under tiden ihop majonnäs och pepparrot.
  4. Servera nystekta rödbetspuckar med pepparrotskräm och ett tillbehör som du gillar.

Testa att göra en veckosallad

 
Tricket för att alltid ha gott och grönt på tallriken! Gör en stor bunke nu direkt och med en miniinsats har du sen en ny god sallad hela veckan!

Måndag - Riv 2,5 kg rödkål, en mandolin är att föredra men fungerar även med en osthyvel. Smaksätt salladen med 1,5 dl rapsolja, 0,5dl äppelcidervinäger, 1 msk flytande honung, salt och peppar. Slå salladen mjuk med en träslev. Servera 1/5 av salladen och ställ in resten i kylen.

Tisdag - Lyft ut en 1/4 av salladen i en skål och hacka ner 2 tärnade äpplen och 2 dl rostade mandlar. Servera och njut.

Onsdag - Lyft ut en 1/3 av salladen och blanda ner 0,5 dl majonnäs, 1 msk riven ingefära, 1 msk sesamolja, 3 msk sesamfrön, juice från 1 lime, 0,5 tsk soja och gärna 0,5 tsk chiliflflakes.

Torsdag - Ta hälften av den kvarvarande salladen, tillsätt 200 g kapris och zest och juice från 1 citron

Fredag - Äntligen fredag. Mixa en dressing av 200 g frysta lingon, juice från en apelsin och 2 msk olja. Tillsätt rostade solrosfrön och gärna lite färsk hackad mynta.

Tips: Har du ätit mer sallad än förväntat så går det jätte bra att förstärka den med lite rivna morötter under veckan.
 

 

 

8 tips för att blir mer svinn-smart!

8 snabba svinntips

Planera dina inköp, titta vad du har hemma och ta vara på det du köper. Här kommer några tips på vägen för att bli svinn-smart!

  1. Bäst-före-datum betyder ofta att livsmedlet håller betydligt längre om det förvarats rätt. Titta, smaka och lukta! Om råvaran är märkta med sista förbrukningsdatum och datumet passerat så måste du slänga det.
  2. Kolla temperaturen! Fyra grader i kylskåpet gör att maten håller längre.
  3. Ta hand om matresterna:
    • Frys in ostkanten och riv ner i en lasagne.
    • Frys in prickiga bananer och mixa till en glass,
    • Frys in kafferester och vinslattar i iskuber – blir till gott iskaffe eller hamnar i grytan.
    • Frys in gammalt bröd och stek till krutonger som en god topping på sallad eller soppa.
    • Å du, lägg inte upp för mycket mat på tallriken, ta hellre om
  4. Använd blast och skal - Skal på ekologiska morötter, rödbetor, palsternacka och potatis rostar vi till knapriga chips, morotsblasten mixas till pesto och rödbetsblasten hamnar i salladen.
  5. Trötta grönsaker - Trött sallad, morot eller andra rotfrukter? Lägg den i en skål med vatten i kylskåpet några timmar så blir den krispig igen. Bladsallad i påse? Lägg ner en bit papper, gör att fukten sugs upp och salladen kan hålla sig fräsch längre.
  6. Svinnsmarta rätter - Mycket kan gå ner i en gryta, soppa, gratänger, pastasås, pyttipanna, wok, plåtmat, släng ner sånt du gillar!
  7. Planera lagom - Inventera vad du har hemma och gör en veckoplan men håll gärna några dagar öppna i veckan för spontanitet och möjlighet till att ta vara på rester.
  8. Välj mer tåliga grönsaker, så som exempelvis kål, lök, blomkål, rotfrukter. De håller längre och dessutom ger de ofta mer näring för pengarna.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken