Jul hos Bagaren och Kocken

Den 24 december är en mycket speciell dag för många. En dag då nära och kära samlas och firar julen tillsammans. Julen består av omtanke, underbar julmat, god glögg, smaskiga godsaker och julklappar av alla dess slag. Vi på Bagaren och Kocken tycker att julen är magisk!

Vi har samlat allt du behöver till och inför julen i fyra olika kategorier. För fina och uppskattade julklappar kolla in vår kategori julklappstips.

Julklappstips från personalen

Julklapparna

Skäm bort vänner och familj med köksglädje från Bagaren och Kocken. Här hittar du handutvalda favoriter som vi är säkra på kommer göra julen till något alldeles speciellt, tillsammans med maten och umgänget så klart. På kampanjsidan har vi delat upp klapparna i fyra olika priskategorier så att du enkelt kan hitta det du är ute efter.

Maten & baket

Julens godaste mat och bak hittar du här. Vi har samlat massor av recept och produkter så att du  kan planera och förbereda dig i köket för all härlig matlagning.
 

Julkalender

Varje dag fram till julafton släpper vi en ny tävling där du har chans att vinna fina produkter. Tävla genom att svara på frågan nedan och glöm inte titta tillbaka varje dag för fler tävlingar!

Tips från proffsen

Edin Dzemat är ett energiknippe utan dess like med många järn i elden. Efter att ha jobbat på några av världens bästa restauranger tog han över som och VD och driftschef på Restaurang Linnea Art i Göteborg som såldes 2015. Då började Edin som gastronomisk ledare på Kosta Boda Art Hotel beläget mitt i Glasriket i Småland.
 
2013 blev han utsedd till Åres Werner och 2013-2015 var Edin lagkapten för Svenska Kocklandslaget som tog silver i matlagnings-VM 2014. Edin kammande också hem vinsten i TV-programmet Kockarnas Kamp 2016.
Scanpan CTX 28 & 20
De här stekpannorna är de belagda pannor som klarar sig absolut bäst i  tuffa miljöer. Beläggningen är marknadens bästa, man kan till och med använda stålredskap utan att den förstörs. Självklart fri från alla giftiga och miljöfarliga ämnen.
Zassenhaus Salt & Pepparkvarn
Snyggt kvarnset som sätter guldkant på köket. Zassenhaus keramiskt och ställbart i 6 olika kornstorlekar, kommer med 25 år garanti.
Global G-2210
Med en klassisk kockkniv kommer man lång i köket, med den här kombon kommer du ännu längre! Globals kökssax har en mängd smarta funktioner: du kan använda den till att klippa örter, klippa av fenor, öppna nötter bland annat - ett perfekt par helt enkelt!
Global G-91
När kniven behöver lite extra omtanke och ny egg ska slipas fram så görs det effektivt och enkelt med denna slipsten med slipfixtur.
Global SAI-05
Sylvass, tandad, lite tyngre kniv som med lätthet skär igenom den hårdaste surdegslimpan.
MinoSharp MC-471
När kniven behöver lite extra omtanke och ny egg ska slipas fram så görs det effektivt och enkelt med denna slipsten med slipfixtur.
Global Träskärbräda
Denna bräda har Edin varit med och designat och den har alla de funktioner som Edin länge saknat på marknaden: friktionsduk för att den inte ska glida, måttskala för snabb och jämn uppmätning, genomgående bultar att justera brädan med samt en träolja för att underhålla träet med. Brädan finns i tre storlekar.
Scanpan Maitre D' Sauteuse
Superelegant sauteuse i koppar perfekt för alla sorters såser.
 
 

Julens godaste karameller

Olja till formen
60 g smör
125 g rörsocker
1,5 dl vispgrädde
½ dl salt lakritssirap
½ tsk flingsalt
20 karameller
1 Lägg bakplåtspapper i en form 10x15 cm och pensla det med olja.

2 Koka upp smör, socker, grädde och lakritssirap i en kastrull. Koka på medelvärme under omröring tills temperaturen är 122-124°C. Använd en sockertermometer.

3 Häll karamellmassan i formen. Låt det svalna lite och sedan stå i kyl ett par timmar.

4 Vänd upp karamellen på skärbräda och skär i bitar 2x2 cm. Strö på flingsalt och servera. Förvara sedan i kyl.