Har du en förkärlek till naturens smaker? Vad sägs då om att bjuda på en drink med Äpple, gran och örter på nyårsminglet? På torsdagen den 14:e hälsar vi på hos Det Vilda Skafferiet och kör en livesändning med tema Julmingel! Gustav bjuder på bland annat härliga Jul-Spritz, och Simon tillagar Eldad enrisrökt fjällröding och avslutar med en härlig Saffransglass med rostad pepparkaksmaräng och slånbärssirap. Det Vilda Skafferiet bjuder på grymma tips kring både tilltugg och drinkar för julminglet - så sätt en påminnelse direkt för detta vill man inte missa! Kl 18:00 den 14:e december!
För 0,5L behöver du:
Tips! Om serveringen ska göras över en längre period eller till många personer kan drycken förslagsvis buteljeras i en lämplig flaska/karaff och sättas i ett vattenbad med en cirkulator för att hålla en jämna temperatur utan risk att något bränns eller koncentreras.
För 2 drinkar behöver:
För 2 drinkar behöver du:
För 2 drinkar behöver du:
På blinier med smetana, rimmad forellrom, olja och skott från gran samt krondillsvinägercreme
Med skånsk anklevermousse, gran- & kvannegelé samt friterad jordreva
Mixa samtliga ingredienser med stavmixer och låt stå i kyl i 2h. Värm under tiden upp struvjärnet i fritösen på 180 grader. När det är dags att fritera, doppa då det varma järnet ner i smeten och för sedan över det till fritösen. Fritera tills gyllenbrunt och knacka sedan försiktigt av struvan som bör lossna enkelt.
Putsa den råa anklevern fri från vener och hinnor och placera den i en blenderkanna. Mixa den helt slät och tillsätt därefter salterna och portvinet. Montera därefter ner det skirade smöret gradvis. Gjut sedan i en smal rektangulär form iklädd i plastfolie och låt stå i kyl i 1 dygn.
Tag ut den gjutna terrinen nästa dag och placera i en plastbunke. Tag en elvisp och vispa på hög effekt så terrinen löser upp sig, montera därefter ner vispgrädden. Fyll upp på spritspåse.
Blanda alla ingredienser i en kastrull med en visp så agar agar:en löser upp sig och koka upp. Gjut sedan vätskan i en form så du får en rektangulär gelé sedan med ca 1 cm höjd att skära tärningar från.
Plocka en näve fina blad från jordreva och fritera sedan dessa i fritös i ca 20 sek (eller tills det inte bubblar längre). Placera bladen på papper så den överflödiga oljan kan rinna av.
Vänd struvan uppochned så du får den ihåliga sidan uppåt. Fyll därefter ihåligheten med anklevermoussen, skär ut små tärningar av gran- & kvannegelén och fördela ut ovanpå tillsammans med några friterade blad av jordrevan.
Med rostad pepparkaksmaräng och slånbärssirap
Blanda samtliga ingredienser utom äggulan o koka upp. Låt svalna till 50-60 grader och montera därefter ner äggulan med ballongvisp och värm upp glassmeten under konstant omrörning till 82 grader. Häll sedan smeten direkt ner i glassmaskinens behållare och låt svalna tills kylskåpskallt. Kör sedan i glassmaskinen i 20-30 minuter beroende på modell.
Pepparkaksmaräng
Vispa äggvitorna fluffigt med en skvätt vinäger i en köksassistent. Montera sedan ner den vita sirapen under vispning. Tillsätt därefter florsockret enligt samma metod, avsluta med att tillsätta havssaltet och pepparkakskryddan. Vispa tills den är helt jämn och glansig. Fyll därefter upp på spritspåse försedd med stjärntyll. Spritsa ut små maränger på en silipatmatta eller bakplåtspapper och grädda sedan på 90 grader varmluft i 1-1,5 h beroende på marängernas storlek. Låt sedan svalna i rumstemperatur.
Slånbärssirap
Koka upp blåbärsjuicen tillsammans med socker och lägg i slånbären. Låt sjuda på medelvärme i 20 min. Sila av genom finmaskig sil och reducera sedan sirapen på medelvärme tills lätt trögflytande konsistens. Låt svalna tills kylskåpskallt.
Till servering
Servera saffransglassen med de spröda pepparkaksmarängerna och avsluta med att ringla över slånbärssirapen.