Elektrisk mjölkskumare
En elektrisk mjölkskummare med inbyggd visp. De elektriska mjölkskumarna kan ofta skumma mjölken, men du kan även ställa in dem till att endast värma upp mjölken. Resultatet är en bättre skummad och ett silkeslent mjölkskum, jämfört med om du använder en manuell mjölkskummare. Men å andra sidan så kostar de mer än en manuell. De är enkla att använda, du häller bara i mjölken och trycker på en knapp – sedan så sköter den resten av jobbet. En elektrisk mjölkskummare kan vara svår att rengöra och tar plats i köket – en klarar av uppgiften enklare.
Manuell mjölkskummare
Dessa är oftast det billigare alternativet, men som kräver lite mer utav dig. De är enkla att använda, du behöver endast sätta staven i en kopp med mjölk och låta den vispa mjölken. Resultatet är lätt skummad mjölk med stora bubblor – perfekt till en cappuccino. Fördelen med de manuella är att du även kan använda dem till andra uppgifter, såsom ägg och dressing. En av de populäraste manuella modellerna är Bodum mjölkskummare. Vid manuell mjölkskumning så har du inte möjligheten att bara värma upp mjölken utan att skumma den. Du riskerar även att det skvätter då det inte är något lock på vid vispningen.
Kapacitet: Du bör överväga hur många du vill kunna göra till åt gången. Er det endast till dig själv eller ska du göra till hela familjen? Samtidigt avhänger mjölkskumarens kapacitet också på om du endast ska värma mjölken eller skumma den. När mjölken är skummad tar den något mer plats än om den endast blivit uppvärmd.
Funktioner: Vad har du för förväntningar på din mjölkskumare? Några kan både att värma och skumma mjölk samt att hålla den varm efteråt så att andra kan använda den skummade mjölken. Ska du endast använda den för att skumma mjölken till en cafe latte då och då, så behöver du inte massa smarta funktioner. Tänker du däremot utvidga möjligheterna så bör du titta på en med fler funktioner.
Temperatur: Mjölktemperaturen bör ligga mellan 63-67ºC. Vid denna temperatur så får mjölken en söt not, som är perfekt till kaffen. Blir den varmare så riskerar man att den får en smak som påminner om risgrynsgröt. Därför kan det vara en fördel att välja en mjölkskumare som ger möjlighet att välja fler än en temperatur.
Design: Det finns en värld av olika modeller, så det finns garanterat en som passar till ditt kök. De flesta mjölkskumare har en enkel och tidlös design. De flesta önskar att hela köket matchar. Så ett tips är att kika på de köksmaskiner du redan har – och inte minst din kaffemaskin.
Rengöring: Det är viktigt att du rengör mjölkskumaren ordentligt efter användning. Är det nämligen mjölkrester kvar så kan detta ge en dålig smak när du ska använda den nästa gång. Det finns både mjölkskumare som kan rengöras i diskmaskinen och några som kräver rengöring för hand.